Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 126

Wątek: pytanie o Canon EOS-1N w/ Power Drive Booster i nie tylko

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Nie mam się jeszcze czym pochwalić z "nowego zestawu" ale wygrzebałem kilka starych analogowych fotek które robiłem znajomego hasselbladem, był to wprawdzie mój debiut na średnim formacie i z świadomym fotografowaniem ludzi, pamiętam ze pierwszy raz trzymałem wtedy zewnętrzny światłomierz w ręce jednakże zdjęcia te z perspektywy czasu były dla mnie pewnym wzorcem w jakości (kontrast, wierność kolorów, nawet ostrość) i docelowym wyglądem dla moich cyfrowych fotek...
    25510008.jpg 25510011.jpg 25530002.jpg 25530007.jpg 25530008.jpg
    (skany z negatywu/slajdu w małej rozdzielczości bez najmniejszej obróbki w PS)

wiem że średni format to średni format, ale liczę ze swojego 1D N +eLe będę potrafił wycisnąć podobny efekt ...

żeby uzyskać podobny efekt na kilku swoich cyfrowych fotkach spędziłem długie godziny w PS ...
    pozdrawiam

Domyślnie

na tapetę poszedł pierwszy 400TX...
    muszę się upewnić bo już nie pamiętam :

podczas wywoływania negatywów - rozcieńczając bardziej wywoływacz i przedłużając czas wywołania wzrasta ziarno ? czy maleje ?

będę wdzięczny za podpowiedź, ewentualnie jakieś wasze sugestie odnośnie wywoływania w Standard 76.
    pozdrawiam

Domyślnie

aha w czym płukać negatywy żeby podczas schnięcia nie zostawały plamy?

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

wywołujesz też kolorowe materiały w domu czy tylko cz&B ??
    pozdr.
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bruckner Zobacz posta
    wywołujesz też kolorowe materiały w domu czy tylko cz&B ??
    pozdr.
    a można kolorowe w domu? jeżeli tak to jakie i w jakim procesie ?

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    aha w czym płukać negatywy żeby podczas schnięcia nie zostawały plamy?
    Ostatnie płukanie w wodzie destylowanej, na koniec przed wyjęciem negatywu dwie krople płynu do naczyń i delikatnie zamieszać, żeby się nie spienił. Voila

a można kolorowe w domu? jeżeli tak to jakie i w jakim procesie ?
    Można robić C41, ale to raczej poza możliwościami (koszta, sprzęt, precyzja) zwykłego człowieka, już lepiej odżałować dwa dolary na wołanie w labie :-)
    Ostatnio edytowane przez an_zak ; 09-06-2008 o 09:01 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie mam się jeszcze czym pochwalić z "nowego zestawu" ale wygrzebałem kilka starych analogowych fotek które robiłem znajomego hasselbladem, był to wprawdzie mój debiut na średnim formacie i z świadomym fotografowaniem ludzi, pamiętam ze pierwszy raz trzymałem wtedy zewnętrzny światłomierz w ręce jednakże zdjęcia te z perspektywy czasu były dla mnie pewnym wzorcem w jakości (kontrast, wierność kolorów, nawet ostrość) i docelowym wyglądem dla moich cyfrowych fotek...
    25510008.jpg 25510011.jpg 25530002.jpg 25530007.jpg 25530008.jpg
    (skany z negatywu/slajdu w małej rozdzielczości bez najmniejszej obróbki w PS)

wiem że średni format to średni format, ale liczę ze swojego 1D N +eLe będę potrafił wycisnąć podobny efekt ...

żeby uzyskać podobny efekt na kilku swoich cyfrowych fotkach spędziłem długie godziny w PS ...
    pozdrawiam
    Wiesz co... tak sobie myślę: gdybyś umieścił jedno z tych zdjęć w wątku o bokeh, zaraz byłoby że fee- bo robione 50/1.8 To tylko taka refleksja, która jednak zupełnie nie odzwierciedla mojego zdania :-)

edit: czy ja tam widzę po jedynce "D" ??
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 09-06-2008 o 09:24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    edit: czy ja tam widzę po jedynce "D" ??
    tak jakoś się za"D"ukałem

okej wywołałem pierwszą rolkę 400TX i zeskanowałem pierwsze 6 klatek, na najtańszym skanerze jaki znalazłem w sklepie CanoScan 4400F, zacząłem od tyłu:
    klatka nr 31:

Biedronka

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Ostatnie płukanie w wodzie destylowanej, na koniec przed wyjęciem negatywu dwie krople płynu do naczyń i delikatnie zamieszać, żeby się nie spienił. Voila
    taaak teraz sobie przypominam że mój ojciec dodawał manię albo krople Ludwika do ostatniej płukanki

dzięki za przypomnienie

pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    na tej fotce chyba trochę bardziej wiadomo o co chodzi, tym razem skanowałem w 600DPI (8.7mpx)
    Biedronka2(klatka nr 31)
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 09-06-2008 o 09:58 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

[/QUOTE]Kwiatas.
    Zdjęcie które pokazałeś to jest jakaś masakra. Analogowy materiał b&w potrafi naprawdę dużo więcej.[/QUOTE]

To jest maskakra wlasnie dlatego je pokazalem
    ale w takim razie odpowiedzicie mi na jedno roste pytanie jaki jest sens uzywac analoga skoro i tak wszytko przechodzi przez ps. to zdjecie zrobione cyfra i po odpowiedniej odbrobce bedzie 100 razy lepsze niz to zdjecia z analoga MZ

pozdr

PS.(Van) obrabiales te foty jakos ?
    Ostatnio edytowane przez kwiatas ; 09-06-2008 o 10:35

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ale w takim razie odpowiedzicie mi na jedno roste pytanie jaki jest sens uzywac analoga skoro i tak wszytko przechodzi przez ps. to zdjecie zrobione cyfra i po odpowiedniej odbrobce bedzie 100 razy lepsze niz to zdjecia z analoga MZ

No to w ten sposób rozwinie nam się za raz ciąg dalszy wątku „analog vs cyfra”.

Nie zgodziłbym się jednak z tym twierdzeniem.
    Skan z materiału analogowego jest jednak jakby gęstszym materiałem pozwalającym na więcej. Jest to jednak tylko i wyłącznie moje subiektywne odczucie nie poparte żadnymi matematyczno/fizycznymi dowodami.

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów