Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 126

Wątek: pytanie o Canon EOS-1N w/ Power Drive Booster i nie tylko

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Szczere gratulacje!!! Wiedziałem, że jak już weźmiesz go w łapę, to nie wypuścisz tak łatwo.
    Też mi trochę chrapki narobiłeś na 1N. Miałem go kiedyś, przez niedługi czas i byłem zachwycony.
    Nie martw się każda zabawka się w końcu znudzi 5D się znudził, to 1N się nie znudzi po za tym konsekwentnie poluje na eos3, a ostatnio po głowie zaczęły mi chodzić, jakieś myśli typu: leica, hass... i jak scenariusz będzie się układał tak ja przewiduje to Kwiatas, to niewykluczone że 1N poleci do Ciebie ... nie chcę Ci robić złudnych nadziei, ale jesteś pierwszy w kolejce, a aparat jest w dużo lepszym stanie niż się spodziewałem ...
    pozdrawiam

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

...tymczasem zgodnie z waszymi sugestiami (jeszcze raz dzięki serdeczne ) zakupiłem po jednej rolce filmów z tych sugerowanych oraz chemie i koreks :

teraz trzeba tylko czekać na wenę....

jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc

pozdrawiam

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przy wywołaniu pierwszego filmu ogarnie Cię trudne do opisania podniecenie, które przy 5 następnych ustąpi miejsca tylko ekscytacji. Po kolejnych 10 filmach zaczniesz odczuwać znużenie, żeby po 40-tym powiedzieć sobie "k#$%&, znowu trzeba wywołać"

p.s. mam nadzieję, że nie zapomniałeś o dobrych zlewkach do chemii (opisz je na stałe, przynajmniej tą na utrwalacz), miarkach, strzykawkach na małe rozcieńczenia i porządnym termometrze

p.p.s nie rozumiem, dlaczego wybrałeś właśnie analoga do niezobowiązujących zdjęć rodzinnych i pamiątkowych... u mnie relacje cyfra/analog są zupełnie odwrotne - wywołanie i skan 36 klatek zabiera mi więcej czasu i zachodu niż 36 rawów
    Ostatnio edytowane przez an_zak ; 08-06-2008 o 10:48

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Pierwsza reakcja po naciśnięciu spustu migawki to... gęsia skórka ... klapnięcie lustra i dźwięk migawki to poezja!! a mnie się wydawało że 5d ma piękny klarowny głęboki dźwięk migawki ...
    A jaki jest dźwięk migawki?! Praktycznie żaden - zrób zdjęcie ze wstępnym podniesieniem lustra, to usłyszysz migawkę - takie ledwo słyszalne stuknięcie.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    ...tymczasem zgodnie z waszymi sugestiami (jeszcze raz dzięki serdeczne ) zakupiłem po jednej rolce filmów z tych sugerowanych oraz chemie i koreks :

teraz trzeba tylko czekać na wenę....

jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc

pozdrawiam

ladny zestaw. na pewno bedziesz zadowolony z wyników na across, portra i trix. u mnie Tmax świetnie sprawdzil sie w średnim formacie, pięknie oddaje szarosci i kontrasty. spróbuj jeszce agfa APX 100 , klasyka.
    pozdrawiam.

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

jeśli pozwolicie zrobię mały OT mianowicie jak pisałem wyżej nie jestem zadowolony z wygladu zdjeci BW i chialem sie posłużyć przykladem zdjecia skan z iford xp2 nie ruszany tylko zmniejszony. CZekalem na piekne bw kontrasty itp a tu cos takiego :

Dopiero zaczyna

Domyślnie

xp2 tak czasem wlasnie ma do siebie, a dlaczego nie wyrownales poziomow i kontrastow przed skanowaniem?(chyab ze robiles to w labie)

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kitek Zobacz posta
    xp2 tak czasem wlasnie ma do siebie, a dlaczego nie wyrownales poziomow i kontrastow przed skanowaniem?(chyab ze robiles to w labie)
    wiesz problem polega na tym ze ja chialbym otrzymac finalne zdjecie bez ingerencji w PS-a ale wyglada na to ze sie tak nie da?czy so filmy ktorych nie trzeba obrabiac ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwiatas Zobacz posta
    jeśli pozwolicie zrobię mały OT mianowicie jak pisałem wyżej nie jestem zadowolony z wygladu zdjeci BW i chialem sie posłużyć przykladem zdjecia skan z iford xp2 nie ruszany tylko zmniejszony. CZekalem na piekne bw kontrasty itp a tu cos takiego :
    Cytat Zamieszczone przez kwiatas Zobacz posta
    wiesz problem polega na tym ze ja chialbym otrzymac finalne zdjecie bez ingerencji w PS-a ale wyglada na to ze sie tak nie da?czy so filmy ktorych nie trzeba obrabiac ?
    chodzilo mi o równanie poziomow z poziomu podgladu na skanerze skanera. w sumie zwykle zawsze plik czysto skanowany bedzie ciut wyblakly.
    co do kliszy ktora nie szarpie nerwow to wlasnie proponowal bym across 100 albo ilford delta 100, dyzo tez zalezy od warunkow , swiatla w jakich robisz, ale to na pewno sam wiesz.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z moich niewielkich doświadczeń wynika że
    • Nie ma takiego czegoś jak fajne zdjęcia prosto z aparatu. (no chyba że jakieś tam podrajcowane kolory kontrasty w jakimś tam programie czasem może to być ok.)
    • Zabawa z analogiem wymaga dużo więcej pracy niż z cyfrą ale daje (jak dla mnie) bardzo fajne efekty
    • Zabawa w b&w i oddawanie jakiegokolwiek z elementów procesu do labu to nieporozumienie. Tu się trzeba troszeczkę pobawić. Wywołać film odpowiednio do tego jak i w jakich warunkach został naświetlony. Bardzo łatwo jest znaleźć w sieci jakieś ogólne przynajmniej wskazówki jak szukać drogi do osiągnięcia lepszych rezultatów. Ansel Adams itp.
    • Cyfra faktycznie dla zawodowca który musi szybko, „ładnie” i tanio jest niezastąpiona.

Na całe szczęście nie jestem zawodowcem i mogę się tylko bawić w foto.

Kwiatas.
    Zdjęcie które pokazałeś to jest jakaś masakra. Analogowy materiał b&w potrafi naprawdę dużo więcej.

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów