w 350d też jest ta opcja.... wydaje mi się ze w 5tce też to będzie...
a jakbyś spróbował rolkę portra 160VC i pokazał ... jestem bardzo ciekawy tego negatywu.... byłbym wdzięczny...
pozdrawiam serdecznie![]()
w 350d też jest ta opcja.... wydaje mi się ze w 5tce też to będzie...
a jakbyś spróbował rolkę portra 160VC i pokazał ... jestem bardzo ciekawy tego negatywu.... byłbym wdzięczny...
pozdrawiam serdecznie![]()
Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw![]()
:cool:
Fotki Digart
FOTOblog
portra jest za.... zarowno nc, jak i vc.
ja glownie pracuje ostatnio na 400nc.
moge pokazac jak ktos bedzie chcial.
Martin Gorczakowski
jakbyś mógł pokazać, albo na PW jakąś galerię, albo coś ze 160VC bo się przymierzam do portry ogólnie i kontempluję oby dwie wersje...
EDIT :
albo coś z NC i VC coby różnice było widać![]()
Ostatnio edytowane przez bruckner ; 16-06-2008 o 22:42
Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw![]()
:cool:
Fotki Digart
FOTOblog
chciałbym bardzo zobaczyć sample, najlepiej z średniego formatu
więc Krwisty wrzucaj śmiało do tego wątku...![]()
przymierzam się do zakupu Kiev 60, lub chociaż Lubitel 166U, ten drugi miałem (Lubitel-2 ) jak byłem w podstawówce ale nie zrobiłem na nim ani jednego zdjęcia - Tato mi nie pozwoliłtłumacząc że nie ma sensu marnować średnioformatowej rolki do póki nie nauczę się robić dobrych portretów ... teraz już mi nawet coś tam wychodzi więc mam zamiar spróbować ...
pozdrowienia dla mojego Taty!!! z okazji zbliżającego się Dnia Ojca na wypadek gdyby czytał ten post
pozdrawiam
czas na sample z ILFORD DELTA 400, przy okazji pozwoliłem sobie na małe porównanie
Pierwsza fotka prosto ze skanera, pełna klatka, bez żadnej ingerencji w suwaki kontrastu etc... lekkie wyostrzanie po zmniejszeniu do web (USM 150, 0.3, 0)
1n+35L @1.4 1/30sec. DELTA 400, pomiar zewnętrznym światłomierzem na twarz modela...
Druga natomiast to efekt konwersji do B/W w PS, wszystko co mogłem wyciągnąć za pomocą suwaków po precyzyjnym wywołaniu RAW, bez maskowania fragmentów zdjęcia kontrast na granicy clippingu w poszczególnych kanałach... oryginał tutaj
5D+35L @1.4, 1/30sec. ISO 400,
gdybym spędził jeszcze około 30min i podbił kontrast miejscowo przy użyciu burn/dodge i różnych innych trybów mieszania mógłbym uzyskać efekt do złudzenia podobny do negatywu prosto ze skanera niedotkniętego obróbką ...
wnioski pozostawiam wam
ps. na zdjęciu mój kolega po fachu - Regis.
pozdrawiam
dokładnie tak
więcej sampli z DELTY tutaj:
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=719
pozdrawiam
Pozwolilem sobie obrobic ten kolor.
Zrobilem zwykla zmiane na LAB z tego kanał Gray, potem podnioslem cienie filtrem shadow/highlight, no i moim ulubionym filmem jest Ilford HP5 dlatego mam skan samego ziarna z tego filmu i nalozylem go poprzez overlay
Jest bardziej zblizony.