Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Tania lampa do G9 ?

Mieszany widok

Łukasz_M
    Guest

Domyślnie Tania lampa do G9 ?

Witam,
    Moj ojciec (staruszek na emeryturze) strasznie się ostatnio nudzi, a że bardzo lubi zwiedzać kościoły, więc kupił sobie G9 coby zdjęć kilka z tego zwiedzania mieć na pamiątkę. Tylko biedak nie wziął pod uwagę, że ten aparat może bez lampy w kościele nie dawać rady. No i teraz szuka czegoś w miarę taniego (nie koniecznie C). I tu moje (w jego imieniu) pytanie, gdyż ja jako niekorzystający z lamp w ogole nie mam o tym zielonego pojęcia. Czy są jakieś w miare tanie lampy innych firm, ktore zaspokoją jego niewygorowane potrzeby, czy musi byc koniecznie stosunkowo droga lampa canona?
    Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem nic na temat zamiennikow do G9, chodź na allegro jest jakaś taka: http://www.allegro.pl/item369897524_...d_30d_40d.html,
    I nawet jest napisane, ze dedykowana min do G9, ale czy to aby na pewno będzie działać?

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

tak jest w specyfikacji G9:
    Złącze lampy błyskowej: TAK, synchronizacja z Canon Speedlite 220EX, 380EX, 420EX, 550EX, Macro Ring Lite MR-14EX and Macro Twin Lite MT-24EX
    z fototip mam zamiennik lampy do makro i jest ok, być może ten zamiennik też będzie dobry
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez fotokor1 ; 24-05-2008 o 19:47
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Z tańszych lamp to pomyślał bym o 420EX. Jeśli nie jest wybredny i nie przeszkadza mu że się długo ładuję to będzie ok.

Coś już napisał Awatar Zaicev
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ze swojego doswiadczenia moge polecic Tumaxa 386. Jedyny minus to ze dlugo sie laduje, poza tym ok - glowica obracana w 2 plaszczyznach, dyfuzor.
    3 EOSy 2 cyfry 1 analog | blog

Domyślnie

420EX będzie ciężko kupić. Następcą tej lampy jest 430EX - robiłem z nią zdjęcia G9 - wychodzą OK. Kupisz ją za 700 - 800 PLN.

Łukasz_M
    Guest

Domyślnie

Ok, dziękuję bardzo. Przekażę rownież sugestię o 420EX, bo nie dość że nie jest wybredny, to jeszcze ma duuużo czasu, a wnętrza mu raczej nie uciekną.
    Dzieki

unterklops
    Guest

Domyślnie G9 + Sb-e2 (?) + 430ex

Witam

Zestaw: G9 + 430EX (montowana na sankach) jest dość nieporęczny w użyciu i nieco komiczny w "Oglądzie", choć (mimo braku pełnej kompatybilności) spisuje się bardzo dobrze.

Co, wobec tego sądzicie o pomyśle wykorzystania uchwytu SB-E2 i połączenia aparatu z lampą przy pomocy przewodu OC-E3

Pomińmy aspekt finansowy takiego przedsięwzięcia.
    Proponuję zacząć od zgodności gwintów aparatu i uchwytu - nigdy nie widziałem SB-E2 w naturze (myślę, że podobnie jak znakomita większość czytających ten post) a co za tym idzie nie miałem możliwości sprawdzenia czy te "canonki" do siebie pasują.

A może Szanowni Użytkownicy "Bogiń Jutrzenki" podzielą się również swoimi uwagami na temat takiego konceptu?

Zapraszam do dyskusji.

Tarr
    Guest

Domyślnie Czy lampa jest konieczna?

Jestem starszym panem, choć jeszcze nie na emeryturze i też lubię fotografować kościoły. Jednak w dużych, słabo oświetlonych wnętrzach lepiej wykorzystać możliwości samego G9. Wspaniałe zdjęcia wychodzą z zastosowaniem długich czasów przy użyciu statywu. Koszt niewielki a efekt dużo lepszy.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tarr Zobacz posta
    Wspaniałe zdjęcia wychodzą z zastosowaniem długich czasów przy użyciu statywu. Koszt niewielki a efekt dużo lepszy.
    Ja tez się pod tym podpisuję. Kościoły jako jedne z nielicznych miejsc wole fotografować przy naturalnym świetle, bez doswietlania lampą. Poza tym to zależy czy Twoj ojciec bedzie lubił chodzic z tripodem, a przecież nie we wszystkich kosciołach można używac fleszy:wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

ranisz
    Guest

Domyślnie O lampach raz jeszcze

Witam,

Jestem nowy na forum i mam kilka pytań dotyczących lamp do G9. Widziałem poprzednie posty jednak nie odpowiedziały one na moje pytania.

Otóż chciałbym rozszerzyć możliwości mojego G9 i zastanawiam się nad kupnem lampy. Znalazłem kilka lamp, którymi jestem zainteresowany:

- Sunpak RD2000 (mała, lekka, tania, kontrola w pionie, dyfuzor)
    - Sunpak PF30X (wspomaganie AF, tania)
    - Canon SL 430EX (ma wszystko ale za droga)

Czy ktoś mógłby mi doradzić co na początek kupić? Sunpaki są w cenach 209 i 309 pln więc ponad 2x taniej niż Canon.

Głównie potrzebuje lampy do miękkich zdjęć wnętrz - docelowo z adapterem szerokokątnym - oraz detali architektonicznych i portretów.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów