A ja mam inny przypadek. Miałem 70-200 f4 bez IS. Obiektyw w/g mnie był bardzo dobry. Był bardzo ostry od f4 praktycznie przy wszystkich ogniskowych i odległościach. Zachciało mi się zmienić na wersję z IS. I z tym obiektywem jest dziwna sprawa. Na mniejszych odległościach do kilku metrów obiektyw jest celny i ostry od f4. Problem zaczyna się od około 15 metrów. W porównaniu do wersji bez IS na f4 jest znacznie mniej ostry i w/g mnie ustawia ostrość przed obiektem. Przykładowo ostrzę na obiekt oddalony o 50-60m a ostrość jest ustawiana na obiekt 15 m wcześniej. Próbowałem na statywie, bez IS z IS, z Live View x10 i manualnie. Przy ustawieniu manualnym i tak obiekt 15m bliżej jest ostrzejszy. I teraz nie wiem, czy te egzemplarze tak mają, czy też czeka mnie Żytnia.
Reasumując jest gorszy na dalsze odległości niż wersja bez IS. Technik z Żytniej powiedział, że oddzielnie reguluje się AF dla bliskich i dalszych odległości. Problem jest jednak w tym, że przy ustawieniach manualnych jest tak samo. Obiekt bliższy jest ostrzejszy.