Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Przesunięcie punktu ostrości wraz z przymknięciem obiektywu

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tylko, że minimalne i raczej nie wykrywalne gołym okiem dla takiej jakości sprzętu, a jednocześnie zwiększając F zwiększamy i to dużo szybciej GO, więc efekt ten powinien być niwelowany.

Ja obstawiam błąd fotografującego.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolp

Domyślnie

Oprócz 40D mam 20D tam problem również występuje . Zrobiłem dzisiaj następujący test ustawiłem scenkę na wzór fot 1-3. Złapałem ostrość na przełączyłem na MF i oddałem trzy strzały kolejno na F4 F5,6 i F8. Sytuacja bez zmian :-| Raczej wykluczam swój błąd (statyw, dobre światło aparat w odl około 2-3m, itp). Kurczę troch się boję wysyłać sprzęt na Żytnią bo jak się czyta że ktoś wysyła obiektyw do lekkiej kalibracji body a wraca mu kompletnie rozregulowane właśnie body to szlag człowieka trafia.
    Na 50/1.8 jest ok, więc wykluczam wstępnie 40D. Pozostaje mi chyba spróbować z innym egzemplarzem 70-200. Czy mieszka ktoś z kolegów dysponujących w/w obiektywem w rejonach Pomorza środkowego ?:-)

mark_solo : u mnie jest niestety podobnie. Na odległościach bliskich do ok 5-6m trafia ładnie a dalej niestety przestrzela
    Pozdrawiam.....

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Spróbuj jeszcze tak (z 40D, żeby jak najmniej ruszać aparat) - zostaw aparat na statywie, podłącz do komputera - włącz Camera Control w trybie podglądu LV, ustaw ostrość ręcznie (w komputerze, na powiększeniu x5) na f/4.0 i komputerem zmieniaj po każdym zdjęciu przesłony na mniejsze - zacznij potem od najmniejszej i wróć na f/4.0.
    Nie sądzę żeby pomogło, ale nie zaszkodzi wiedzieć jak się zachowa...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolp

Domyślnie

Bahrd : zrobiłem jak mówiłeś i jeśli ustawi się ostrość ręcznie to jest ok. Nie jest to jednak rozwiązanie dla mnie .
    Właśnie wróciłem z weekendowego wyjazdu. Po przeglądnięciu wszystkich zdjęć tylko się utwierdziłem w przekonaniu że ze sprzętem coś nie halo. Wychodzą mi takie kwiatki :

http://rapidshare.com/files/117730636/IMG_1291.JPG.html

Ech... Pozostaje Żytnia. Trochę strach.
    Zdarzają się ostrzejsze zdjęcia ale to ok 15-20% wszystkich wykonanych.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam, że jedne z ostrzejszych strzałów jakie mi wychodzą z duetu 40D + 70-200/4 na pełnej dziurze przy 200mm to np :

http://rapidshare.com/files/117741300/IMG_1687.JPG.html

Jak zjadę do ok 150mm i mniej to jest lepiej. Proszę użytkowników podobnego sprzętu o ocenę czy ostrość jest w granicach normy czy generalnie to mydło.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Xantos ; 26-05-2008 o 15:16 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam.....

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolp

Domyślnie

Nikt ???
    Pozdrawiam.....

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xantos Zobacz posta
    Proszę użytkowników podobnego sprzętu o ocenę czy ostrość jest w granicach normy czy generalnie to mydło.
    Używałem tego szkła, co prawda na 8MPix 30D, i było lepiej, niż na Twoim przykładzie.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

słyszałem, że to zjawisko szczególnie daje sie zaobserwować na 50/1.2L;

ludzie czasami skarżą się na słaby AF w tym szkle, problem własnie leży w dużych aberacjach sferycznych, AF mierzy odległość na pełnej dziurze i jak robi zdjęcie domyka przesłonę i d...; problem widać ponoć na 2.0-4.0;

tak ponoć oficjalnie tłumaczył to Canon
    lepsze jutro było wczoraj

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolp

Domyślnie

Dzisiaj powtórzyłem testy przy innym świetle a oto wyniki :

scena:

crop_F4:

crop_F5,6:

crop_F9:

A więc... nie dość ,że BF to jeszcze ostrość wędruje sobie wraz z przymknięciem obiektywu
    Żytnia się chyba kłania
    Pozdrawiam.....

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Po tych fotak za dużo powiedzieć nie mozna. Fakt jest tu i tam nie tak jak trzeba ale hmm sam takiego testu nie robiłem. Jedynie na białej kartce BF/FF. Z tym, że testy, testami...najważniejsze,że jak celuje w klamerkę która wisi na lince od prania oddalonej o jakies 15 m-20m. to osrość ustawia na klamerke i jest ok . Widziałem poprzednie Twoje fotki i cóż...różowo nie jest.

Pozatym IMo jeżeli celowałeś w napisy na kartoniku to na pewno ostrość nie powinna być na 33 cm. Ino w lini ze ścianką pudełka czyli w tej samej odległości od aparatu co pudełko ale to moim zdaniem.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 28-05-2008 o 14:59

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów