Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Przesunięcie punktu ostrości wraz z przymknięciem obiektywu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolp

Domyślnie Przesunięcie punktu ostrości wraz z przymknięciem obiektywu

Witam,

prośba o radę. Posiadam 40D i mam problem z 70-200/4. Otóż zaobserwowałem bardzo dziwną sytuację. Zestaw ostrzy można powiedzieć w punkt ale kiedy tylko przymknę go o działkę lub dwie ostrość wędruje dalej Wiem, że to dziwnie brzmi ale tak jest. Na f4 wszystko jest w miarę ok (może jest trochę mydlany ale to szczegół) jak tylko przymknę do f5,6 lub f/8 wychodzi coś takiego jak poniżej :

F4 :
    http://img81.imageshack.us/img81/3892/img1144dt0.jpg

F5,6
    http://img81.imageshack.us/img81/9347/img1146ek0.jpg

F8
    http://img81.imageshack.us/img81/3602/img1147oe6.jpg

F4
    http://img411.imageshack.us/img411/7229/img1171vp8.jpg

F5,6
    http://img411.imageshack.us/img411/2271/img1172yf5.jpg

Wykluczam przypadkowy błąd AF ponieważ sytuacja jest bardzo powtarzalna.
    Z tego co mi wiadomo wartość F nie powinna mieć wpływu na punkt ustawiania ostrości. Co jest więc grane ? Przy fotografowaniu obiektów oddalonych więcej niż 5-6m od aparatu zdjęcia są praktycznie nie do przyjęcia. Jakieś pomysły ??
    Pozdrawiam.....

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Na podstawie zaprezentowanych przez Ciebie zdjęć to co przychodzi mi od razu na myśl to:
    1. Zdjęcia są za duże, lepiej było zamieścić mniejsze zdjęcia i dać linki do oryginałów aby Ci bardziej wnikliwi mogli to przeanalizować.
    2. Pierwsza seria zdjęć jest nie miarodajna gdyż z EXIF-y pokazują że na pierwszym zdjęciu ogniskowa ustawiona jest na 176mm a pozostałe na 200mm.
    3. Zakładam że zdajesz sobie sprawę z tego że 200mm to dość dużo i aby wykonać zdjęcie nie poruszone to potrzeba dość krótkich czasów naświetlania. W Twoim przypadku czasy te są niezbyt krótkie jak na tą ogniskową.

To tyle co mi przychodzi do głowy na ten czas pod warunkiem że z puszką i obiektywem wszystko jest ok.

Zablokowany

Domyślnie

Aparat był na statywie?

Jeżeli rzeczywiście jest tak jak mówisz to na forum za dużo nikt ci nie poradzi. Dziwna sprawa, bo dyfrakcja przy takiej przysłonie nie powinna jeszcze być widoczna. Z drugiej strony sporo osób skarżyło się na "miękkość" obiektywu przy dłuższej ogniskowej (mówili o f/2.8, nie wiem jak z f/4). Ale to, że ostrość jest gorsza przy f/8 niż przy f/4 to jest już dosyć dziwne.

Jeżeli problem ci przeszkadza to zostaje tylko serwis w Warszawie (jedyny autoryzowany w Polsce) przy ulicy Żytniej. Możesz wysłać sprzęt wraz z opisem, albo pojechać na wycieczkę... około 450km/7h jazdy samochodem od ciebie.

Jeszcze jedna rzecz: jeżeli już koniecznie sprawdzasz FF/BF to wydrukuj sobie tablicę testową. Bateryjki przy tak małej głębi ostrości są za duże (co widać po ilości kurzu na stole, która jest ostra).
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 23-05-2008 o 23:11

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolp

Domyślnie

Zdjęcia są za duże, zreflektowałem dopiero po zamieszczeniu wąku
    Co do czasów - zdjęcia są ze statywu a więc o poruszeniu lub przesunięciu punktu ostrości raczej nie ma mowy.
    Zapomniałem dodać ,że w moim egzemplarzu obiektywu występują nieznaczne luzy na pierścieniach jak i w środku (coś tam lata jak się lekko wstrząśnie) i nie wiem czy jest to cecha tego modelu czy egzemplarza...
    Pozdrawiam.....

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Jeżeli aparat był na statywie to masz rację czasy nie mają tu nic do rzeczy. Nie wiem co Ci więc doradzić, chyba nie pozostaje jednak nic jak wysłanie sprzętu do serwisu. Albo problem zgrania puszki z obiektywem albo problem obiektywu - wspomniane luzy.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Zastanawiające...
    Ktoś pisał o podobnym zjawisku na 85 f1,8.
    tam chyba pomogło czyszczenie lustra w aparacie.
    poszukam tego wontku.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ja mam inny przypadek. Miałem 70-200 f4 bez IS. Obiektyw w/g mnie był bardzo dobry. Był bardzo ostry od f4 praktycznie przy wszystkich ogniskowych i odległościach. Zachciało mi się zmienić na wersję z IS. I z tym obiektywem jest dziwna sprawa. Na mniejszych odległościach do kilku metrów obiektyw jest celny i ostry od f4. Problem zaczyna się od około 15 metrów. W porównaniu do wersji bez IS na f4 jest znacznie mniej ostry i w/g mnie ustawia ostrość przed obiektem. Przykładowo ostrzę na obiekt oddalony o 50-60m a ostrość jest ustawiana na obiekt 15 m wcześniej. Próbowałem na statywie, bez IS z IS, z Live View x10 i manualnie. Przy ustawieniu manualnym i tak obiekt 15m bliżej jest ostrzejszy. I teraz nie wiem, czy te egzemplarze tak mają, czy też czeka mnie Żytnia.

Reasumując jest gorszy na dalsze odległości niż wersja bez IS. Technik z Żytniej powiedział, że oddzielnie reguluje się AF dla bliskich i dalszych odległości. Problem jest jednak w tym, że przy ustawieniach manualnych jest tak samo. Obiekt bliższy jest ostrzejszy.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Znalazłem choć tam był problem ze spadkiem ostrości po przymknięciu.
    zresztą sam przeczytaj http://canon-board.info/showthread.php?t=33354&page=2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

C 70-200 f4 L to b.dobre szkło.W przeciętnym seryjnym egzemplarzu nie ma mowy o mydle,czy o nieostrosci.Nieznaczne luzy na pierscieniach nie mają wpływu.Większość "wstrząśnietych "obiektywów wydaje jakis dżwięk.Oczywiscie bez przesady.
    Nie podoba mi sie skala odwzorowania.Czy aby na pewno zachowana była min.odleglosc ostrzenia?Czy przełącznik odległości ostrzenia był wlasciwie ustawiony? Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xantos Zobacz posta
    Z tego co mi wiadomo wartość F nie powinna mieć wpływu na punkt ustawiania ostrości.
    Może mieć wpływ. Ostrość ustawia się przy pełnej dziurze. Jeśli obiektyw cierpi na aberracje sferyczne, to wraz z przymykaniem przysłony może następować przesunięcie punktu ostrości - http://www.vanwalree.com/optics/spherical.html.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów