Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 69

Wątek: Witam i od razu pytam?!

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Pierwszego Canona A60 nosiłem w futerale przypiętym na biodrach, [...] Jedyne co mi przeszkadzało w Canonie A60 to ciężar, sam aparat jest lekki, ale 4 paluszki robią swoje....

S3 nosiłem na pasku na szyi. Z powodu większego ciężaru przyciągał mnie do ziemi, [...] Jak sobie przypomnę pół kilo dyndającym na szyi... brrr... jednym słowem znacznie mnie ograniczył, ale za to znacznie poszerzył możliwości fotograficzne.

a teraz chcę lustrzankę... bo kolega zwoim 350D+kit zrobił ładniejsze zdjęcia niż ja S3
    jak widzisz, nie ma nic za darmo.
    znowu chcesz poszerzyć swoje możliwości, zatem trzeba będzie więcej ponosić.

z tym, że lustrzanka z drugiej strony znowu Cię ograniczy, bo w ten sposób raczej zdjęc nią nie zrobisz:
    "Wiele zdjęć zrobiłem tak, że trzymając się jedną ręką łańcucha (np. orla perć) odchylałem się maksymalnie w bok, drugą ręką wyjmowałem aparat, pastrykałem, chowałem i było wszystko OK."

450D z Tamronem waży 905g + bateria, D80 z 18-200 waży 1145g + bateria, dla mnie 240 g to wielka różnica.
    a ja tu widzę 1 kg (+/- 100g :-) )
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

W końcu kupiłem 450D + kit. Stwierdziłem, że najpierw pstryknę parę zdjęć, a potem zdecyduję co dalej... czy zamienić kita na uaprzonego tamrona 18-250, czy dokupić do kita 55-250 IS.

Dzisiaj przyszedł aparacik i pobawiłem się nim parę godzin (teraz ładuje się bateria, więc mogę coś napisać). Niestety jestem mocno rozczarowany... zdjęcia mi sie nie podobają, mam nadzieję, że to dlatego, że nie umiem robić i jeszcze się nauczę.

Pamiętam, że pierwsze fotki z canona A60 powaliły mnie swoją jakością w porównaniu do skanowanych papierowych odbitek z jakiejś idiot-kamery na film. Potem Canon S3 też wprawił mnie z zachwyt swoim długim zoomem i świetnym makro z 0 cm. A teraz zrobiłem parę fotek i jakieś takie nieostre, a jak ostre to nie wszędzie... jpg ważą po 5 MB i wyglądają gorzej niż 2 mb z S3. Do oglądania zdjęć używam komputera z monitorem Dell '24 w rozdzielczosci 1920x1200. Monitor całkiem dobry jeżeli chodzi o kontrast, podświetlenie, odwzorowanie kolorów. Wiem że lustrzanki mają mniejszą głębię ostrości i są bardziej wymagające, wiem też że każdy aparat trzeba wyczuć, ale mimo wszystko czuję niedosyt...
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Coś już napisał Awatar Dżobert
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Lustrzanka da ci znacznie większe możliwości, dopiero wtedy gdy będziesz umiał jej używać. Obraz z kompaktów wydaje się znacznie milszy dla oka, ponieważ działa na nim masa algorytmów do odszumiania oraz wyostrzania. Życzę powodzenia w początkach z lustrzanką i nie zniechęcaj się.
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Uzależniony

Domyślnie

... Wiem że lustrzanki mają mniejszą głębię ostrości i są bardziej wymagające, wiem też że każdy aparat trzeba wyczuć, ale mimo wszystko czuję niedosyt...
    Do tego ze lustrzanki maja mniejsza glebie ostrosci to niekoniecznie tak musi byc/jest - wiec nie traktuj tego za pewnik :grin:
    Ze sa bardziej wymagajace to chyba tak - po pewnym czasie zauwazysz troche (wlasciwie to duuuzo) wiecej mozliwosci i z ta glebia tez bedzie inaczej.

Nie zniechecaj sie od razu, z czasem bedzie duzo lepiej.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Dzisiaj przyszedł aparacik i pobawiłem się nim parę godzin (teraz ładuje się bateria, więc mogę coś napisać). Niestety jestem mocno rozczarowany... zdjęcia mi sie nie podobają, mam nadzieję, że to dlatego, że nie umiem robić i jeszcze się nauczę.
    W zasadzie każdy kto się przesiada z kompakta na lustrzankę przez to przechodzi , spokojnie, będzie OK. To jest podobnie jak z sexem, z początku szybko, byle jak i aby dużo a później nabierasz techniki i kunsztu
    Do oglądania zdjęć używam komputera z monitorem Dell '24 w rozdzielczosci 1920x1200. Monitor całkiem dobry jeżeli chodzi o kontrast, podświetlenie, odwzorowanie kolorów
    Sprawdź jeszcze jak wygladają fotki na innym monitorze.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Pobaw się w manualu, zrób kilka zdjęć tego samego, ale na skrajnie różnych ustawieniach, zrozumiesz o co w tym chodzi i wtedy zacznie Ci się podobać, też tak miałem po tym jak pierwszy raz wziąłem Nikona D70 wujka, ale po dwuch dniach doceniłem jej możliwości, w aparatach "małpkach" klikasz i zdjęcie jest, a w lustrzankach trzeba chwilę pomyśleć, ale za to jak dobrze pomyślisz to masz dobre zdjęcie.

Co do obiektywu, to ja robiąc podobne zdjęcia do Ciebie, używałem częściej obiektywu o dłuższej ogniskowej (Cosina 70-200), więc myślę że bez 55-250 to będziesz czuł niedosyt... Obiektyw kitowy nie nadaje się do robienia zdjęć w domu, więc wyjdź na dwór i tam rób zdjęcia, w pomieszczeniach bez lampy, lub jasnych szkieł to ani rusz...

Pozdrawiam TomiblaX

Domyślnie

Witam,
    jestem również przed zakupem pierwszej lustrzanki,
    wybór to już raczej przesądzone że 400D
    i mam dwie opcje
    1. Canon Eos 400D+18-55 - 1 839zł
    2. Canon Eos 400D+18-55 IS - 2 179zł
    minus zwrot od canona,
    czy warto dopłacić waszym zdaniem na początek do opcji 2 ??

pozdrawiam,
    Waldek.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldez Zobacz posta
    mam dwie opcje
    1.... 18-55
    2.... 18-55 IS
    czy warto dopłacić waszym zdaniem na początek do opcji 2 ??
    http://canon-board.info/search.php?q...is&titleonly=1

http://canon-board.info/showthread.php?t=27899
    http://canon-board.info/showthread.php?t=33316
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drakon Zobacz posta
    ewa_olsztyn - po paru miesiącach to kolega zacznie się rozglądać za L-kami
    ))
    Ja zaczęłam przygodę z lumixikiem, po pół roku kupiłam 400D z kitem i dokupiłam używaną sigmę 70-300. Po roku oddałam oba obiektywy koledze i kupiłam 17-40 f/4.0L i 70-200 f/2.8 oraz obydwa konwertery. Mam jeszcze 50 f/1.8, ale rzadko wyciągam. Następny będzie 24-70 f/2.8 i 17-35 zamiast 17-40. A potem D5. A potem jasny 400mm... i tak - przez najbliższe 20 lat - będę chodzić w starych tenisówkach
    Ale nigdy nie kupię byle czego do wszystkiego...

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Pomyślałem, że będę sobie dalej pisał w tym temacie i kiedyś się to przyda jakiemuś niedzielnemu pstrykaczowi, który z kompaktu będzie przesiadał się na lustrzankę.

W tygodniu bawiłem się aparacikiem. Udało mi się dojrzeć w nim jakieś zalety - zdjęcia z lampą bez porównania lepsze i szybsze niż w S3 lub A60. Mruganie lampą aby złapać ostrość - fajana sprawa. Oprócz tego aparat jest o wiele szybszy jeżeli chodzi o ustawienie ostrości, a czas pomiędzy kolejnymi zdjęciami jest znacznie krótszy.

Potestowałem sobie martwe piksele. Mam w sumie 5 kulawych pikseli, z czego 4 są widoczne tylko przy długich czasach naświetlania, a 1 skurczybyk ma przekłamanie na każdym zdjęciu (jest biały), nawet jak ustawiłem migawkę na 1/4000 przy zamkniętym dekielku. Ale poczytałem w innych wątkach na tym forum, że nie należy z tego robić tragedii.

W weekend zabrałem ze sobą aparat na 2 całodniowe wycieczki i:
    1) Cięzar akceptowalny, co prawda obiektyw kitowy jest lekki, ale bałem się że będzie gorzej, pasek poobcierał mi szyję, ale mam nadzieję, ze w miarę użytkowania szyja stwardnieje a pasek zmięknie
    2) Najbardziej dotkliwy był brak zoomu... o jakżesz mi to doskwierało, widzę ładną mozaikę pól i samotne drzewo... pstrykam szeroki kadr, a na nastepnej fotce chcę zbliżenie drzewa... i klops - jestem zdecydowany co do zakupu superzooma 18-250, po prostu muszę coś takiego mieć, przekładanie obiektywów co minutę nie wchodzi w grę, a ja robię wiele zdjeć naprzemian na krótkich i długich ogniskowych... z marszu, bez ściągania plecaka.
    3) Zauważyłem, że ustawienia aparatu mają dużo większy wpływ na wygląd zdjecia niż to było w przypadku kompaktów. Kompaktem się pstrykało, tutaj trzeba to robić bardziej świadomie. Dla Was to pewnie oczywiste, ale dla mnie było nieco odkrywcze
    4) Ciężko mi przestawić się na format 3:2... w S3 robiłem "panoramki" 16:9 i do widoczków te proporcje bardziej mi pasują.

Po obejrzeniu zdjęć z soboty Ukochana stwierdziła że S3 robiłem ładniejsze. Dzisiaj bardziej się starałem i skomentowała, że są "równie dobre". Czyli wszystko zmierza w dobrym kierunku. Ja osobiście swoim ślepym okiem widzę lepszą jakość.
    Ostatnio edytowane przez sprocket73 ; 09-06-2008 o 00:01
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów