Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jakość obrazu po konwersji Z RAW go jpeg

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jakość obrazu po konwersji Z RAW go jpeg

Witam wszystkich serdecznie gdyz to moj 1wszy post na tym forum.:-)

Mam pytanie a mianowicie-zaobserwowalem po ostatnim foceniu na jakies komuni znaczacy spadek jakosci zdjec po konwersji z RAW do jpeg(konwersja przez DPP).

Poniewaz bylo ciemnawo zdjecia robilem na podbitym ISO do 1200 sprzet C40+Tamron 17-50.

W RAW-ach wszystko pieknie(zdjecie ostre) a konwersja tego samego surowego RAWa do jpeg i kicha(widoczne szumy).

Co moze byc powodem?Wczesniej nic takiego mi sie nie zdarzylo.

Nie mialo to chyba zwiazku ze zmiana w menu funkcji Przest.zdjec z Adobe RGB na sRGB???

Fotografia to dla mnie w mmiare swiezy temat wiec byc moze odp.jest banalna ale jeszcze nie dla mnie.

Pozdrawiam!

Bartek.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Pokaż jakieś zdjęcie przykładowe bo ciężko coś powiedzieć..
    ja robiłem komunię na 40D na ISO 1600 w kosciele i bez lampy i wyszło super.. więc.. pokaż jakiś przykład.. i jak nie musisz to powinieneś mieś ustawione sRGB w aparacie bo może to powodowac przekłamania kolorów..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek79 Zobacz posta
    Mam pytanie a mianowicie-zaobserwowalem po ostatnim foceniu na jakies komuni znaczacy spadek jakosci zdjec po konwersji z RAW do jpeg(konwersja przez DPP).

Poniewaz bylo ciemnawo zdjecia robilem na podbitym ISO do 1200 sprzet C40+Tamron 17-50.

W RAW-ach wszystko pieknie(zdjecie ostre) a konwersja tego samego surowego RAWa do jpeg i kicha(widoczne szumy).

Co moze byc powodem?Wczesniej nic takiego mi sie nie zdarzylo.

Nie mialo to chyba zwiazku ze zmiana w menu funkcji Przest.zdjec z Adobe RGB na sRGB???
    zmiana przestrzeni barw to raczej nie przyczyna (tym bardziej, że zmieniłeś w prawidłowym kierunku --> sRGB)

jakie parametry wyostrzania i odszumiania ustawiłeś w DPP? (ewentualnie w aparacie - jeśli konwertowałeś 'as shot')

po za tym zastanów się też czy coś jeszcze zmieniłeś w stosunku do wcześniejszych efektów, z których byłeś zadowolony?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wlasnie,ze nie zmienialem nic konwersja surowego RAWa.
    To moje poczatki tak jak pisalem wiec byc moze powinienem cos ustawic w DPP przy konwersji w przypadku kiedy zdjecia byly wykonywane na wysokim ISO??? Wczesiej rzeczywiscie na takim ISO nie robilem zdjec i problemu nie bylo.

Jak dodac do watku szybko zdjecie, koledzy?

Domyślnie

Jak dodac do watku szybko zdjecie, koledzy?
    www.imageshack.us
    Pozdrowienia, Tomek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Juz zaobserwowalem zaleznosc,byc moze az tak ciemny jestem w tej materii.

Przed chwila zmniejszylem zdjęcie do rozmiarow nadajacych sie do zamieszczenia w topicu(zmniejszalem w prog.Paint).Jak je zapisalem i otworzylem to szumy o ktorych pisalem zniknely natomiast przykaldajac to zapisane zdjecie do tego samego oryginalnego ktore jest gdzies tam w folderze widoczna jest wciaz roznica w jakosci.

Moze ktos mi to wytlumaczyc? Przeciez i jedno i drugie zdjecie otwiera mi sie w identycznej rozdzielczosci na komputerze a maja rozna jakosc.Jak zniwelowac te roznice?

Pewnie nie male znaczenie ma to,ze zdjecie po zmniejszenniu ma rozmiar 12KB a tamto zaszumione z foldreu 12MB(aczkolwiek ja je widze gabarytowo na ekranie jako identyczne).

Niestety komputer nigdy nie byl moja mocna strona i z gory przepraszam jezeli pytam o rzeczy oczywiste dla Was.

Domyślnie

Przed chwila zmniejszylem zdjęcie do rozmiarow nadajacych sie do zamieszczenia w topicu(zmniejszalem w prog.Paint).
    dobrze, że nie w "Word'zie" bo i tacy byli :-)
    http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=33

nawet tego nie zamieszczaj - szkoda zachodu...

Niestety komputer nigdy nie byl moja mocna strona i z gory przepraszam jezeli pytam o rzeczy oczywiste dla Was.
    jeśli chcesz podesłać RAW - wstaw na jakiś filehosting (np. Rapidshare)

jeśli jpg - to zmniejsz w DPP (resize) od razu przy wołaniu RAW do jakichś 1200x1800pix (albo i mniej, tak by wynikowy jpg nie przekraczał 1,5MB) i wstaw na imageshack.
    Pozdrowienia, Tomek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Podsylanie zdjec na forum nic nie da bo jak je pomniejsze(pisalem o tym wyzej)do rozmiaru odpowiedniego do wstawienia na forum to wszystko jest ok ale przeciez nie bede kazdego zdjecia teraz przez Paint`a przepuszczal zeby pozniej bez szumow sie otwieralo

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Podsylanie zdjec na forum nic nie da bo jak je pomniejsze(pisalem o tym wyzej)do rozmiaru odpowiedniego do wstawienia na forum to wszystko jest ok ale przeciez nie bede kazdego zdjecia teraz przez Paint`a przepuszczal zeby pozniej bez szumow sie otwieralo
    Nie musisz pomniejszać. Wrzuć oryginały albo nawet zip z oryginałami np na www.sendspace.pl .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tu duzy plik jpeg po konwersji z RAWa:

http://www.sendspace.pl/file/iNwUSthu/

a tu ten sam pomniejszony w Paint(jakosc lepsza)

http://www.sendspace.pl/file/js7NH51e/

Mi Vista w jakims tam domyslnym programie pomniejsza to 1wsze zdjecie do rozmiarow ekranu ale dlaczego ma gorsza jakosc od tego 2go zdjecia ktore w paincie pomniejszylem recznie do rozmiaru ekranu tego wciaz nie wiem.

Czyzby to ISO tak pierniczylo sprawe?Jesli tak to czemu w RAW jest ok(to pomniejszone zdjecie jakosciowo jest takie jak surowy RAW czyli ładniutkie).

Wczesniej nie uzywalem takiego wysokiego ISO i jpeg byl identyczny jakosciowo jak RAW
    Ostatnio edytowane przez Bartek79 ; 21-05-2008 o 20:40

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów