Cytat Zamieszczone przez Bartek79 Zobacz posta
Juz zaobserwowalem zaleznosc,byc moze az tak ciemny jestem w tej materii.

Przed chwila zmniejszylem zdjęcie do rozmiarow nadajacych sie do zamieszczenia w topicu(zmniejszalem w prog.Paint).Jak je zapisalem i otworzylem to szumy o ktorych pisalem zniknely natomiast przykaldajac to zapisane zdjecie do tego samego oryginalnego ktore jest gdzies tam w folderze widoczna jest wciaz roznica w jakosci.

Moze ktos mi to wytlumaczyc? Przeciez i jedno i drugie zdjecie otwiera mi sie w identycznej rozdzielczosci na komputerze a maja rozna jakosc.Jak zniwelowac te roznice?
Mam dla Ciebie odpowiedź Różnica jest w algorytmie przeskalowania. Jeśli zmniejszasz zdjęcie w jakimś programie graficznym to zastosowany jest lepszy algorytm niż w Twojej przeglądarce obrazków. Nie wiem jakiej używasz ale poszukaj w niej opcji "smooth" czy coś w tym rodzaju. Mogą być do wyboru różne algorytmy (bilinear, lanchos, itp). Różnica przy zaszumionych zdjęciach bywa ogromna, sam byłem zdziwiony zanim znalazłem tą przyczynę.

Jeśli chodzi o przeglądarkę to polecam "FastStone Image Viewer" z opcją smooth="lanchos". Efekt uboczny - dłużej się ładują zdjęcia.