Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: wartość dowodowa fotek z cyfry

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Te ktore maja w Custom Functions opcje 'Add original decision data' . 350D nie ma tej funkcji.
    Toś mnie zasmucił :-(
    Cała nadzieja w tym, że D70 Maćka ma taką możliwość, bo nie wiem czy chłopak wydoli na 4..5 20D z tele. Planował zakup jakichś kompaktów...może tu coś się dla niego znajdzie
    Pozdrawiam
    Marek

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Cała nadzieja w tym, że D70 Maćka ma taką możliwość, ....
    Jest na liscie aparatów umożliwiających "authentication" w linku który podałem wczesniej, wiec pewnie tak.

Janusz

PS tam tez jest lista kompaktów.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jak do tej pory nie widzialem wiele sposobow podrabiania RAW'a. Mysle ze opinia dobrego bieglego tutaj duzo powinna pomoc.

W niektorych urzedach niestety mozna trafic na duza ignorancje i nietechnicznosc... Najlepiej bylo robic w raw'ie... Wtedy drugiej stronie trudno by bylo znalezc drugiego bieglego ktory byl by w stanie zrobic rawa z jotpega
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 25-05-2005 o 14:10
    ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moze byc 350D i RAW - spora szansa ze przyjma takie wlasnie zdjecie jako dowod.

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Qurcze - no wlasnie - "spora szansa" jesli to wchodzi w swobodne uznanie, to nie za fajnie...
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Pozycz 20'stke od kogos za drobna oplata
    ...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus
    Qurcze - no wlasnie - "spora szansa" jesli to wchodzi w swobodne uznanie, to nie za fajnie...
    "Swobodne uznanie" to CAŁE nasze sądownictwo a że sędziowie znają się na wszystkim najlepiej (lepiej wiedzą tylko ci z sądu, który jest o oczko wyżej w hierarchii) to jest jak jest. Jakie mamy sądy każdy widzi. "Niezbadane są wyroki bosk... eee... sądowe. Przepraszam Wysoki Sądzie" ;-)

To sąd orzeka co może być dowodem "w sprawie" a co nie i wszyscy specjaliści świata nie mają nic do powiedzenia.

RAW-a podrobić trudno ale nie jest to niemożliwe. Podrobić można wszystko nawet dolary. Myślę, że ważnym czynnikiem może być fakt jak szybko po zrobieniu zdjęcie zostało zdeponowane u "organów ścigania" albo czy i kto był świadkiem zrobiena takich fotek. Ale tylko "myślę" bo niezbadane są....

Janusz

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus
    Nigdy nie znajdziesz niezbitego dowodu. Nawet podpisanego cyfrowo, z tym swiadectwem autentycznosci RAW-a jakis cwany prawnik lub niemily sedzia moze zakwestionowac.
    Tak wiec niewazne jak bys sie staral - zawsze bedziesz mial co najwyzej "spora szanse" .
    Jedynie pozytywna opinia bieglego od fotografii jak wspomniano wyzej - wzmacnia twoje szanse, a nie jakas opcja w menu 20D czy 350D - ludzko/formalny czynnik wazniejszy niz techniczny.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ocena opinii bieglego sadowego i jakichkolwiek dowodow pozostaje w gestii sadu. 100% pewnosci przyjecia dowodow nie ma. Mozna tylko zadbyc aby ta szansa byla jak najwieksza.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Znajomy znajomego ma kilka stawów, z których notorycznie ktoś mu kradnie ryby. Kupił sobie chyba D70 z jakimś tele, zaczaił i udało mu się sfocić kilku ******* podczas wyławiania ryb. Poszedł z tym do Prokuratury, gdzie usłyszał że zdjęcia z cyfry nie są materiałem dowodowym, gdyż można w nie ingerować, np. zrobic fotomontaż. Dowodem zdaniem p. Prokuratora byłyby klisze z negatywami zdjęć...
    Pytanko: jak to faktycznie jest, czy nie ma sensu kupować cyfraków dla np. strażników pilnujących jakichś obiektór, rzek, itp ??? czy jest jakaś prawna możliwość by materiały z cyfraka uznać za materiał dowodowy ???
    A to ciekawostka, gdy w ostatnim czasie likwidowałem kilka szkód komunikacyjnych w PZU wszystkie foty robili ich rzeczoznawcy cyfrakami.
    Ponieważ z Policją jestem w bardzo bliskiej kooperacji pogadam z chłopakami z kryminalistyki po weekendzie.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów