Strona 6 z 20 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 192

Wątek: Przewodowe łączenie lamp błyskowych

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ja obstawiam ze to problem lamp. Impuls na stopce jest stosunkowo krotki, wiec lampy jak sie nagrzeja/schlodza moga krotkie impulsy dedykowane do malenkich lampek bateryjnych pomijac. Choc trudno miec pewnosc bez gruntownego sprawdzenia roznych kombinacji i lamp ktore posiadasz.

Jesli to wina przewodow jakis koncentryk audio nie za gruby, wymiana wtykow na pozlacane i odpowiednie polutowanie powinno naprawic problem.

Jesli uzywasz tego sporadycznie chyba nie ma sensu sie meczyc i kombinowac.
    ...

Domyślnie

jeden z kabli jest gruby - audio. Wszystkie wtyczki i gniazdka mam pozłacane. Już sam kombinowałem, że to może to - ale nie.

nie zwróciłem za to specjalnej uwagi czy lepiej działa z jakąś konkretną lampą a z inną gorzej.
    mam 4 lampy i podpinam sie pod najbliższą.
    Wróce do tematu jak rozwikłam zagadkę. Popróbuje przekładac sie na inną lampe jak zacznie nawalać.
    dzięki za zainteresowanie.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 21-12-2006 o 00:09
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

mt69
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich.
    Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    ...

EOS 300D (i zapewne wszystkie tanie sreberka bez gniazda PC) toleruje na stopce 6V (w/g papierow). 20D ze wzgledu na gniazdo PC i kompatybilnosc ze sprzetem studyjnym w papierach ma 200V na stopce i gniezdzie.

...
    Posiadam dwie stare lamy: jeden ruski młotek który na przewozie synchr ma około 200V AV (właśnie pracuję nad fotocelą na drugi błyski do niego) i Nissina 26T który ma na stopce 10-11V AC. Czy tego Nissina można podłączyć bezpośrednio do gniazda PC synchr w EOS 10D.
    Dzisiaj dzwoniłem na infolinię Canona w celu uzyskania odpowiedzi na pytanie jakie napięcie wytrzyma styk PC w 10D, ale gość stwierdził, że nie wolno mu udzielać takich informacji

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mt69 Zobacz posta
    ale gość stwierdził, że nie wolno mu udzielać takich informacji
    Nie moze albo nie wie

Wielu ludzi z powodzeniem stosuje lampy o napieciu kilkunastu V w "szesciowoltowcach", wiec generalnie nie widze jakichs duzych przeciwwskazan.
    ...

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Zanim mnie uświadomiono co się może stać i jakie są limity, kilkadziesiąt razy odpalałem lampę która miała 50-60V na stopce z 300D, który chyba też wytrzymuje do 6V. Aparat żyje, jak widać głupi (nieświadomy :P) zawsze ma szczęście ;]
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

sax
    Guest

Domyślnie

KuchateK, jestem pod wrażeniem. Teraz wiem gdzie uderzyć "w razie co"

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Ja mam obecnie taki problem, że kupiłem sobie układy mini lamp błyskowych (takie słabiutkie, kilka chciałem do makro użyć). I nie działa zwieranie ich MOCem (3020 - taki różni się od 3051 tym że "tylko" do 400V izoluje). Gdy złączę przewody czymkolwiek co przewodzi prąd lampka odpala, za to podłączona do MOCa w ogóle nie reaguje. Raczej nie spaliłem układu bo próbowałem już z kilkoma sztukami i nawet bez lutowania dla testu.
    Korzystałem z tego sposobu już wcześniej przy dużych lampach (Hanimex TZ*1, Porst BCR 230) i działało bez problemów.
    Czy ktoś może mi pomóc? Takie lampki mają po 42 V na stykach i nie mogę ich do 300D bezpośrednio podłączyć, a bardzo chciałem je wykorzystać.

P. S. Wcale nie trzeba podłączać palnika tak jak pisał Kuchatek co najwyżej kilkoma cm przewodu - w tych układach odlutowałem palniki od płytek i podłączyłem wszystkie 3 styki na nich kablami 70 cm.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

pinkin
    Guest

Domyślnie

ciekawy pomysł z tym MOC 3051 Ja zrobilem taki manewr w prostszy sposób Otóz mam lampke od Zenita (malutka - nie wiem jaka LP) W tej lampce napiecie miedzy "pinami" miesci sie w bezpiecznej granicy - ta lampke podlaczam bezpośrednio do EOS-a (mam 350D). Lampke łącze przez kabelek (wlasnej konstukcji). Jako drugą lampe uzywam stara ruska FILL - zasilanie sieciowe. Tego ruska wyzwalam za pomoca prostej fotoceli (na allegro za 19.90zł) przymocowanej do tej malutkiej lampki. Całosc łącze dwuzyłowym kabelkiem z wtyczkami CINCH Światlo odbijam od białych parasolek i światełko jak malowane Koszt budowy 2 lamp (bez statywów) to jakies 80zł Proste prawda ? Pozdrawiam

sp9rcl
    Guest

Domyślnie

Witajcie
    Nie chciałem zakładać nowego wątku więc podpiołem się tutaj.
    Mam lampę Metz 40AF 4N, to lampa dedykowana pod Nikona. Chciał bym wymienić kostkę i używać jej z 300D. Napiszcie gdzie można kupić taką kostkę i czy ta lampa będzie pracowała z 300D.

Pozdrawiam Piotr G.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów/Warszawa

Domyślnie Łączneie lamp błyskowych cdn - warto ??

Mam pytanie - posiadam 300d i jak wiecie nie mam wyjścia PC :-) czy warto kupić coś takiego / czy ktoś z was go używa ??

http://allegro.pl/item216529285_radi..._pc_4k_fv.html

Proszę o opinie..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a i jeszcze jedno czy tym sposobem zastapię gniazdo pc ??

http://allegro.pl/item218057930_hama...t_paragon.html

Może dal niektórych to są śmieszne pytania ale ja jestem laikiem błysków :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    oj złego linka podałem o to mi chodziło

http://allegro.pl/item219481535_kost...x_pc_test.html
    Ostatnio edytowane przez jasnezetak ; 26-07-2007 o 15:24 Powód: Automerged Doublepost

Strona 6 z 20 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów