Z kablami jest ciężka sprawa nigdy po połączeniu lamp za pomocą kabla nie wyzwolą się wszystkie nawet tego samego producenta. W przypadku lamp jednego producenta może być taka sytuacja że te lampy mogą sie wyzwalać jednocześnie ale co kturyś raz czyli nawet w tym przypadku nie zdaje to egzaminu. Kiedyś wykombinowałem sobie taki układ styki lamp błyskowych podłączyłem pod optotriaki. Na każdą lampę błyskową po optotriaku. Opto triak to jest taki element gdzie są dwa obwody elektryczne jest fotodioda i ten obwód podłancza się pod lampę i drugi obwód świecący który podłancza się pod baterie 3 v i pod kostkę którą zakłada się na aparat. Poszczególne optotriaki łączy się szeregowo z baterią a zamknięcie obwodu po przez kostkę aparatu z chwilą otwarcia migawki powoduje zaświecenie się diód w optotriakach jednocześnie. Światło tych diód zamyka obwody fotodiód w optotriakach i następuje jednoczesny niezależny błysk wszystkich lamp. Niestety optotriaki się szybko zużywają i trzeba je często wymieniać. Ale jako środek tymczasowy może być ja tak pracowałem dopuki się lamp studyjnych nie dorobiłem. Pozdrawiam Łukasz