KuchateK, jestem pod wrażeniem. Teraz wiem gdzie uderzyć "w razie co"![]()
KuchateK, jestem pod wrażeniem. Teraz wiem gdzie uderzyć "w razie co"![]()
Ja mam obecnie taki problem, że kupiłem sobie układy mini lamp błyskowych (takie słabiutkie, kilka chciałem do makro użyć). I nie działa zwieranie ich MOCem (3020 - taki różni się od 3051 tym że "tylko" do 400V izoluje). Gdy złączę przewody czymkolwiek co przewodzi prąd lampka odpala, za to podłączona do MOCa w ogóle nie reaguje. Raczej nie spaliłem układu bo próbowałem już z kilkoma sztukami i nawet bez lutowania dla testu.
Korzystałem z tego sposobu już wcześniej przy dużych lampach (Hanimex TZ*1, Porst BCR 230) i działało bez problemów.
Czy ktoś może mi pomóc? Takie lampki mają po 42 V na stykach i nie mogę ich do 300D bezpośrednio podłączyć, a bardzo chciałem je wykorzystać.
P. S. Wcale nie trzeba podłączać palnika tak jak pisał Kuchatek co najwyżej kilkoma cm przewodu - w tych układach odlutowałem palniki od płytek i podłączyłem wszystkie 3 styki na nich kablami 70 cm.
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Galeria WWW
ciekawy pomysł z tym MOC 3051
Ja zrobilem taki manewr w prostszy sposób
Otóz mam lampke od Zenita (malutka - nie wiem jaka LP) W tej lampce napiecie miedzy "pinami" miesci sie w bezpiecznej granicy - ta lampke podlaczam bezpośrednio do EOS-a (mam 350D). Lampke łącze przez kabelek (wlasnej konstukcji). Jako drugą lampe uzywam stara ruska FILL - zasilanie sieciowe. Tego ruska wyzwalam za pomoca prostej fotoceli (na allegro za 19.90zł) przymocowanej do tej malutkiej lampki. Całosc łącze dwuzyłowym kabelkiem z wtyczkami CINCH
Światlo odbijam od białych parasolek i światełko jak malowane
Koszt budowy 2 lamp (bez statywów) to jakies 80zł
Proste prawda ?
Pozdrawiam
Witajcie
Nie chciałem zakładać nowego wątku więc podpiołem się tutaj.
Mam lampę Metz 40AF 4N, to lampa dedykowana pod Nikona. Chciał bym wymienić kostkę i używać jej z 300D. Napiszcie gdzie można kupić taką kostkę i czy ta lampa będzie pracowała z 300D.
Pozdrawiam Piotr G.
Mam pytanie - posiadam 300d i jak wiecie nie mam wyjścia PC :-) czy warto kupić coś takiego / czy ktoś z was go używa ??
http://allegro.pl/item216529285_radi..._pc_4k_fv.html
Proszę o opinie..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a i jeszcze jedno czy tym sposobem zastapię gniazdo pc ??
http://allegro.pl/item218057930_hama...t_paragon.html
Może dal niektórych to są śmieszne pytania ale ja jestem laikiem błysków :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oj złego linka podałem o to mi chodziło
http://allegro.pl/item219481535_kost...x_pc_test.html
Ostatnio edytowane przez jasnezetak ; 26-07-2007 o 15:24 Powód: Automerged Doublepost
a ile błysków mniej więcej gubi ?? głównie chodzi mi o zdjęcia w plenerze - pod wieczór - warto sie z kablami mimo to bawić ??
wszystko pochrzanilem - juz jest OK
sorry za zamiesznie (i dzieki za cierpliwosc)
Ja mam tylko taki problem nie mam zadnej lampy i chce podpiac do aparatu 2 lamp na statywach z których wychodzi tylko kabel synchronizacyjny. Czy da sie to w jakis prostu sposób zrobic? Podpiac to na stopke do lampy zew jakos?
Tak - musisz kupic "goraca stopke" z wyjciami PC i podlaczyc kabelki