Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 192

Wątek: Przewodowe łączenie lamp błyskowych

  1. #11
    Coś już napisał
    Dołączył
    Jan 2005
    Miasto
    Zgierz
    Posty
    62

    Domyślnie

    witam
    mam taka sprawe a mianowicie
    posiadam lampe studyjna starszego typu "Elfo 300 Studio flash" i fotocele opisana w Chipie
    problem polega na tym ze jak wszystko podepne przewodem lampe studyjna z przewodem to prze kilka blyskow dziala ok
    po tych kilku blyskach przestaje dzialac, zauwazylem ze wlasnie ten optotriak wbudowany w fotoceli sie pali, spalilem w ten sposob 12 optotriakow kombinujac nad polaczeniami, Optotriak to wczesniej byl jako MOC 3021 , potem probowalem na MOC3051 i nadal sie pala
    zaznaczam ze na wyjsciu synchro lampy jest napiecie ok 300 V czyli jest to wysokonapieciowa czyli jak piszecie powinno dzialac ok ale u mnie to dziwna sprawa jest. nie wiem czemu u mnie tak jest? aha w tej lampie nie ma zadnego tyrystora czy triaka wyzwalajacego moze cos w tym jest problem.
    i mam pytanie czy ktos ma moze jakis uklad zmieniajacy napiecie wyzwalania synchro z 300V do ok 6V??
    z gory dziekuje za odpowiedz
    pozdrawiam

  2. #12
    Początki nałogu
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław
    Posty
    436

    Domyślnie

    Nie tworze nowego watku, lecim dalej

    Na podstawie opisu Kuchatka oraz linkow ponizej zrobilem sobie na stopce z 170V na 4.7V (nie robilem ukladu RC). No i niestety aparat nie odpala lampy . Lampa jest na 4 paluszki 1.5V, MOC3021 zasilam z baterii. Jeszcze nic nie wybuchlo . Moj 300D po wcisnieciu * ma na stopce 3.3V. No i mamy 3.3V z canona i 4.7V z lampy. Czy to moze byc przyczyna nie odpalenia lampy? moze zmniejszyc U na stopce (przez wiekszy R czy oddzielne zasilanie?)?

    http://www.maciekk.pl/foto_lampa_blyskowa.html
    http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_85722.html

    Pozdrawiam

  3. #13
    Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Dołączył
    Feb 2005
    Miasto
    NY, USA
    Posty
    4 894

    Domyślnie

    Odpala Ci ta lampa "na agrafke" po przerobce? Tzn. jak zwierasz styki lampy...

    Btw... 4.7V? Chyba upaliles tego MOC'a... On nominalnie ma 3V max.

    A * to ty sobie mozesz wciskac z ex'em albo innym e-ttl'em a nie na manualnej...
    ...

  4. #14
    Początki nałogu
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław
    Posty
    436

    Domyślnie

    Tak, odpala na agrafke. myslalem, ze moze na * pojdzie (po * pojawia sie 3.3V na stopce). Jak odpalic lampe manualna? Rozumiem, ze tryb M, i ustawic czas synchronizacji dla lampy zewn.?

    EDIT: Juz dziala!! Podlaczylem zasilanie z baterii pastylki 1.5V, a nie z baterii. Teraz spadek U na stopce jest 880mV i teraz aparat bez problemu wyzwala lampe. MOC dal rade, nie spalil sie. Czyli jesli ze stopki lampy wychodzi np. 4.7V to 300D juz jej nie odpali, suma U musi byc jednak 6V.
    Ostatnio edytowane przez chyrus ; 28-05-2005 o 09:53

  5. #15
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Jul 2005
    Miasto
    Przeworsk
    Wiek
    42
    Posty
    48

    Domyślnie

    Witam wszystkich.
    To mój pierwszy post na tym forum, no ale od czegoś trzeba zacząć

    Łączenie lamp zostało opisane niezwykle szczegółowo (gratulacje dla autora). Ja mam propozycję połączenia lamp w sposób bezprzewodowy tymbardziej, że koszt finansowy jest naprawdę niewielki, a wybaga to jedynie troszkę czasu na wykonanie. Można te wszystkie lampy połączyć poprzez fotocele i wyzwalać jedną "główną" lampą wyzwalaną z aparatu. W Elektronice dla wszystkich 1/97 byl artykuł opisujacy dokładnie wykonanie takiego układu. Gdyby ktos nie znalazł to wysle na maila bo nie udało mi sie go załaczyc na forum.
    Sa oczywiscie wady i zalety ale warto sie czyms takim pobawic.

    Pozdrawiam. mavtm

  6. #16
    Skyeye
    Guest

    Domyślnie

    Witam,

    Mam ma mały problem...
    Mam 300D i starą lampę, ktora na stopce ma około 90V (Topca 320BC).
    Kupilem MOCa 3021, bo nie mieli 50tek, podlaczylem tak jak na rysunku i...

    nic...

    Bateryjka daje 1,47V, w obwodzie z mocem jest okolo 0,7V.

    Po zwarciu przewodu od minusa baterii i od 2jki moca nie dzieje sie nic!

    Czy ktos kto przygotowal juz taki uklad moglby pomoc?

    Z gory dzieki,
    Skyeye

  7. #17
    Początki nałogu
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław
    Posty
    436

    Domyślnie

    Sprawdzales czy jest napiecie miedzy 6 a 4 nozka po zwarciu drucikow (od stopki)?

  8. #18
    Skyeye
    Guest

    Domyślnie

    pomiedzy 6 i 4 jest około 0.001 V

    Schemat jest bajecznie prosty, wiec chyba nie ma mowy, zebym cos zle podlaczyl. Lampa dokladnie ta sama co z tutorialu Chip'a, podlaczam bez rezystora, bo do jednej baterii AA.

    Ma jakies znaczenie fakt, ze bateria ma nie 1,5V tylko 1,39-1,43V?

    HEEELLLLPPPP!!!!!!!

  9. #19
    Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Dołączył
    Feb 2005
    Miasto
    NY, USA
    Posty
    4 894

    Domyślnie

    Pomiedzy 6 i 4 nastepuje zwarcie. To nie bateryjka tylko wlacznik. Tam sie nie pojawia napiecie, chyba ze podepniesz lampe.
    ...

  10. #20
    Bywalec Awatar Maciej
    Dołączył
    Mar 2005
    Miasto
    Babimost
    Wiek
    50
    Posty
    158

    Domyślnie

    A ja mam pytanie takie:
    Piszecie tu o MOC 3021 oraz 3051 - ja kupiłem sobie MOC 3022 (innych nie mieli w sklepie), praktycznie nie różni on się prawie niczym (specyfikacja jest tutaj:http://www.wekton.pl/arts/pl/a06/moc3020.html)
    od 3021 czy 3051 no i jest czarny (a nie biały).
    Moje pytanie brzmi - czy mogę go użyć do separacji czy nie??
    20D+17-85 EF-S USM IS + Canon 70-200 f4 USM L + Nissin Speedlite Di622
    www.mcyl.netrunner.pl

Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •