Strona 15 z 20 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 192

Wątek: Przewodowe łączenie lamp błyskowych

Domyślnie

Jak lampy nie są podłączone do niczego to nie błyskają, nawet wyzwalają się wszystkie przez fotocele od lampy wbudowanej w 350d, jednak troche za wcześnie lub za późno bo na zdjęciu tego nie widać. Niestety nie mam drugiego kabla.

Wina jest albo w kablu,kostce albo body-według mnie przynajmniej

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wlamo Zobacz posta
    wyzwalają się wszystkie przez fotocele od lampy wbudowanej w 350d, jednak troche za wcześnie lub za późno
    Za wcześnie bo reagują na przedbłysk lampy wbudowanej (którego BTW nie można wyłączyć)

Cytat Zamieszczone przez Wlamo Zobacz posta
    Wina jest albo w kablu,kostce albo body-według mnie przynajmniej
    No to skoro znasz przyczynę problemu to czemu go nie rozwiążesz?
    Wymień kabel i/lub kostkę! A najlepiej zainwestuj w radiowy tigger...
    To nie jest problem z body...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Domyślnie

Wiem, tylko w sumie to dziwne, że kostka i kabel są nowe czyli musiałby być fabrycznie wadliwe.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A czy te lampy które kupiłem mogą być wyzwalana radiowo???
    Ostatnio edytowane przez Wlamo ; 21-07-2010 o 19:25 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Londyn

Domyślnie

[QUOTE=Wlamo;843790]kostka i kabel są nowe czyli musiałby być fabrycznie wadliwe./QUOTE]

A to dla Ciebie takie niespotkane dotad zjawisko ze cos jest fabrycznie wadliwe? Przeciez to wszystko chinszczyzna...

Kazda lampe ktora da sie wyzwolic przez kabel mozna wyzwolic bezprzewodowo... tylko prosze niech Twoje nastepne pytanie nie brzmi "jak to wyzwolic bezprzewodowo"...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Domyślnie

Jak masz małe domowe studio to po co sie bawic w kabelki.
    Na dworze i tak ich nie wykorzystasz bo sa za słabe. Polecam najbardziej prymitywne rozwiazanie - lampe systemowa na sanki, ustawic w manual na najmniejsza sile blysku i wio - kazda lampa studyjna posiada fotocele wiec powinno sie wyzwolic. Problem ktory teraz masz wynika z podłaczenia wszytkich lamp pod jedna kostke i teraz sie gryzie jedna z druga - sam przez to przechodziłem Jesli nie masz lampy sytemowej to podłacz tylko jedna lampe kabelkiem pc do aparatu a ta wyzwoli pozostałe i po problemie.

Pozdrawiam i powodzenia

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Tylko że 350d nie ma gniazda pc wiec nawet tą jedną tak czy siak będzie musiał podłączyć przez (prawdopodobnie walniętą) kostkę...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ostrzeszów

Domyślnie

Mam problem z połączeniem lampy z aparatem..
    Mianowicie kabel do wyzwalania lamp Canona nie zachowuje się tak jak powinien.
    EOS 40D i lampa 430EX II- działa. Z EX I raz działa, raz nie.
    EOS 300D i lampa 430EX I- działa. EX II nie mam jak sprawdzić już.
    EOS 20D i lampa 430EX I- nie działa (raz na kilkadziesiąt zdjęć sobie błyśnie)

Zależy mi żeby działało na 20D, jakieś propozycje? Kabel nie jest oryginalny, to zamiennik.

Dodam, że przy połączeniu z 20D lampa "wie" że jest połączona, bo gdy wcisnę spust do połowy to miga na niej czerwone światełko. Ustawianie ostrości również współpracuje.. Jednak nie wyzwala...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ostrzeszów

Domyślnie

Ponawiam pytanie, bardzo mi na tym zależy...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krawat Zobacz posta
    Ponawiam pytanie, bardzo mi na tym zależy...
    było o tym parę razy, kable zamienniki potrawia sie dziwnie zachowywac i nikt do konca nie wie dlaczego tak jest, z jednym setupem potrafia dzialac, z innym nie, jedynym wyjsciem jest wymniana i proba z innym przewodem, moze akura bedzie dzialac
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

witam
    robię 350d i ostatnio zapodałem kpl. wyzwalaczy radiowych (nadajnik + odbiornik) no i... zaczęło się: nadajnik powinien być podpięty do stopy w aparacie - ale wówczas nie mogę używać lampy 580 ex II, wiec spróbowałem tak: lampa na aparacie - i do niej podłączyłem nadajnik / kabelkiem z dwoma wtyczkami PC /... i nie działa tzn. robiąc zdjęcie - przy takim połączeniu - lampa w stopce działa natomiast lampa w odbiorniku nie reaguje. nadajnik + odbiornik sprawdziłem - nadajnik przy wciśnięciu - wyzwala lampę na odbiorniku i na stopce aparatu ... i tyle. jak to połączyć - może jest jakieś specjalne ustawienie lampy. no chyba, że gniazdo w lampie 580 ex II działa tylko w jednią stronę / tzn dostaje sygnal, ale nie przyjmuje /??? przeszukałem instrukcję 580 ex II ale nic.
    ew. jak to inaczej spiąć: na stopce 580 ex II + dwie lampy połączone kpl. wyzwalaczy radiowych????

Strona 15 z 20 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów