Dołączam się do powyższego pytania. Posiadam lampę 580 ex II i body 40D. Czy możliwe jest połączenie aparatu z tą lampą za pomocą kabla PC takiego jak ten link?
Dołączam się do powyższego pytania. Posiadam lampę 580 ex II i body 40D. Czy możliwe jest połączenie aparatu z tą lampą za pomocą kabla PC takiego jak ten link?
mjs27, takim jak ten, to raczej nie, bo on z jednej strony ma PC męskie, a z drugiej minijack. A ty masz i w aparacie i w lampie takie samo wejście, wiec potrzebujesz kabla z dwoma wtykami męskimi PC. Pojawiają sie na allegro, w fototipie chyba...albo zamów u jakiegoś ze sprzedawców, albo kup 2 takie i przylutujesz
El_Chueco, do 550ex musisz dokupić kostkę synchronizacyjną (np. taka - http://www.allegro.pl/item637935920_...c_gw_fvat.html ) i kabel odpowiedni (zależy z jakim wejściem kupisz kostkę).
Można też kupić kabel TTL oc-e3, zamiennik, i przedłużyć (jak przedłużyć jest cały oddzielny watek na forum).
Ostatnio edytowane przez dark4blade ; 20-05-2009 o 12:21
dark4blade, dziękiposzukam takiego z dwiema
Oczywiście nie muszę przypominać, że z takim kabelkiem PC nie będzie przenoszona żadna automatyka, bo jak z automatyką to kabelek ttl potrzebny.
Witam
Tak trochę poczytałem i mam inna propozycję co do podłączania MOC-a
Łączenie szeregowo od strony diody to nie do końca najlepsze rozwiązanie, należy tutaj wtedy uwzględniać spadek napięcia na diodzie.
Choć tutaj powinniśmy raczej mówić o ograniczeniu prądu na diodzie.
Osobiście polecam łączenie równoległe MOC-ow i dodanie do każdej diody w MOC-u rezystora w szereg... Warto tak samo dodać małą pojemność równolegle do rezystora np. 100nF...
ot przykładowy schemacik:
Do lamp wysokonapięciowych najlepiej używać układ z prostym trafem - robiącym seperacje galwaniczna...
Transformator można wykonać z wypruwając rdzeń z starej żarówki energooszczędnej. Drut natomiast to przewody z skrętki komputerowej...
Można zastosować jeszcze prostszy układ do lamp zasilanych bateryjnie bez seperacji na jednym triaku.
Niestety ale MOC-e z takimi lampami prędzej czy później i tak polecą...
No i polecam między innymi tą stronę www:
http://www.ws.ps.pl/
Ostatnio edytowane przez tplewa ; 11-07-2009 o 19:30
Czy może ktoś wie gdzie kupić takie wtyki PC w k r ę c a n e do ustrojstwa? Jak toto się fachowo nazywa?
Witam świetny pomysł, jednak natknąłem się na problem:
Posiadam lampę Quantaray QTB-7500A, jednak po podłączeniu do EOS 10D nie współpracuje wyświetla Error 99
"Olałem" 4 styki na lampie są na 100% odizolowane zostawiłem tylko środkowy i boczny. Tylko że mimo to nic mi nie daje, co mogę zrobić
Tą lampę chciałbym mieć połączoną z body a przez gniazdo PC wypuścić sobie na 2 pozostałe lampy i połączyć je w.wymienionym sposobem...
Co o tym myślicie i jak rozwiązać ten problem z Quantaray![]()
KuchateK-u lub ktokolwiek widział ktokolwiek wie...
pomóżcie jak tylko znajdziecie chwilkę...
Spróbowałem zrobić to połączenie kablowe o którym pasałeś, ale meczę się i męczę, kupiłem MOC`a 3061 według tej specyfikacji różni się tym że:
MOC3061
Z układem przełączania w zerze
1000V/us
600V
3V
15mA
5,3kVACRMS
MOC3051
Bez układu przełączania w zerze
10V/us
600V
3V
15mA
5,3kVACRMS
Czy są to różnice dal których może mi nie działać ten układ?
Bateryjka ma 1,5v próbowałem tez na 3,8V no ale pewnie go spaliłem więc wziąłem 2no i został mi 1 ;p a z dostępnością to niestety tragedia...
Nie wiem co źle robię może wszystko bo źle zrozumiałem albo przez ten układ przełączania w zerze...
Znalazłem taki kabel synchro http://www.allegro.pl/item864304987_...ex_ii_50d.html
Czy przy jego użyciu mogę swobodnie regulować sile błysku każdej z lamp (metz58 + 430EX) czy aparat będzie wariował