Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Jobu Design Black Widow Gimbal Heavy Duty Head

Zablokowany

Domyślnie

Witam serdecznie, dostaliśmy parę dni temu pierwsza partię głowic, szczerze powiem, że są rewelacyjne, postaram się zamieścić niedługo filmy pokazujące jak pracują głowice. Kanadyjczycy je ostatnio zmodyfikowali i na przykład są już gumowane pokrętła a nie plastikowe. Głowice faktycznie są bardzo solidne i przeszły nasz najśmielsze oczekiwania, na dzień dzisiejszy większość jest już posprzedawana i w testach. Jeśli ktoś ma jakieś pytania proszę pisać. Polecam osobiście:
    http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=21036
    ten zestaw jest tańszy, dużo lżejszy ale równie funkcjonalny. Zaletą jest to, że można dołączyć kołyskę jak jest potrzebna lub ją zdemontować. Myślę, że 799 zł to dobra cena mając na uwadze co z 500 zł możemy kupić na przykład z manfrotto. Chętnie odpowiem na wszelkie pytania związane z tym produktem.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Użytkuję głowicę od ponad miesiąca i chciałbym podzielić się kilkoma uwagami.
    Zacznę od zdjęcia z innej strony głowicy( do tego ,które już Kubaman zamieścił) :

gdzie bardzo dobrze widać wszystkie ruchome elementy , blokadę wychyłu ramienia, mocowanie płytki i pokrętło do zmiany wysokości łoża.

Zdjęcie przy odchylonym ramieniu :

Pokrętło regulacji obrotu i łożyskowanie głowicy:

Pokrętło wykonane jest z dobrej jakości tworzywa a łożyskowanie i precyzja obrotu podobna jak w głowicy wimbarleyII.

Głowica w najniższym położeniu oraz widok na sanki do mocowania płytki :

Mocowanie obiektywu 300/2.8L IS za pomocą płytki:

Płytka SF-REG jest zgodna z systemem arca swiss i ma 125 mm długości, z płytką dostarczane są 2 śruby do mocowania.Cena płytki 135 zł.

Na koniec porównanie z głowicą wimbarleyII :

Głowicę jobu design BWG-HD blac widow kupiłem w Polsce za 1499 zł co jest dużo taniej w porównaniu z ceną głowicy wimbarleyII u nas ( obecnie ok.2500 zł) w oficjalnej dystrybucji .
    Moje wrażenia z użytkowania głowicy są bardzo pozytywne , praktycznie mechanika jest porównywalna z wimbarleyII ( miałem okazję spróbować jak działa wimbarleyII ).Różnica w wysokości jest nieznaczna waga zresztą podobnie wg mnie głowica wimbarleyII jest bardziej finezyjna i pewnie przez to dużo droższa.
    Nie muszę dodawać ,że głowicę po wyważeniu z obiektywem obsługuje się "jednym palcem" i podobnie jak wimbarleyII pozostaje w dowolnej pozycji.
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 11-08-2008 o 18:57

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

kusicie, strasznie kusicie

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Głowicę jobu design BWG-HD blac widow kupiłem w Polsce za 1499 zł co jest dużo taniej w porównaniu z ceną głowicy wimbarleyII u nas ( obecnie ok.2500 zł) w oficjalnej dystrybucji .
    A kto u nas dystrybuuje Wimberley ? Kupilem Sidekicka (wrzuce za jakis czas zdjecia + wrazenia z uzytkowania) ale cos czuje ze bede musial kupic dluzsza plytke do obiektywu (ta od Markinsa jest chyba minimalnie za krotka zeby dobrze wywazyc zestaw). W stanach juz niestety nie zdaze kupic...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A kto u nas dystrybuuje Wimberley ? Kupilem Sidekicka (wrzuce za jakis czas zdjecia + wrazenia z uzytkowania) ale cos czuje ze bede musial kupic dluzsza plytke do obiektywu (ta od Markinsa jest chyba minimalnie za krotka zeby dobrze wywazyc zestaw). W stanach juz niestety nie zdaze kupic...
    Z tego co wiem to : http://www.pstryk.pl/details:7196/wi...s+head+ver.+ii .
    Pozdrawiam.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    To jednak kupie tutaj... P20 kosztuje $50, czyli jakies prawie 3 razy mniej niz w Pstryku...
    Sidekicka kupilem za $250 (czyli jakies niecale 600 pln) a pstryk ma za 1.4k. P*****o ich chyba....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Dlatego tam za wielka kałużą mówią o nas ,że Polska to bogaty kraj a w nim żyją bogaci ludzie .

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    To jednak kupie tutaj... P20 kosztuje $50, czyli jakies prawie 3 razy mniej niz w Pstryku...
    Sidekicka kupilem za $250 (czyli jakies niecale 600 pln) a pstryk ma za 1.4k. P*****o ich chyba....
    Jak napisałem, tak zrobiłem P-5 i P-20 razem mnie kosztowały $111 z wysyłką, w Pstryku za P-20 zapłaciłbym 299 pln, P-5 nie mają ale pewnie drugie tyle...

Płytki są super, w komplecie z kluczami ampulowymi do dokręcenia płytki i safety stop screws.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W ostatnim wydaniu serwisu foto-ptaki.pl przedstawiony jest test tej głowicy. http://www.foto-ptaki.pl/index.php?o...202&Itemid=101. Choć bardzo lubię ten serwis i uważam za bardzo ciekawy już któryś raz muszę się nie zgodzić z wynikami testu przez nich przeprowadzonego.

Nie wdając się w wielkie polemiki, mogę wymienić na szybko:
    1 - to czy konstrukcja jest odlewana czy spawana wpływa na sztywność w stopniu dużo mniejszym niż przekroje pałąków obu głowic. Argumentowanie, ze spawana jest gorsza, i wyciąganie na tej podstawie wniosków o sztywności układu bez zaglądania do przekroju pałąka to pomyłka.
    2 - autor odwołuje się do porównań z Wimberley v1 lub v2 w zależności od tego co akurat gorzej wypada. Trochę to wygląda jak udowadnianie na siłę, ze Wimberley jest lepszy. Rzeczowo, to Jobu też jest Mk2, a wersja Mk1 ma nieco inne parametry (i cenę!) nie wymienione zupełnie. Brak obiektywizmu w podawaniu danych :/
    3 - Jobu rekomenduję te głowicę do najcięższych zestawów, również do 600/4 IS. Wystarczy zajrzeć na stronę producenta podaną w pierwszym poście. Autor testu twierdzi że producent odradza..
    4 - niezwykle praktyczna i przydatna funkcja sidekick jest wspomniana w zasadzie jedynie jako wada Po pierwsze ludzie mają również nieco mniejsze obiektywy, a po drugie Jobu BW HD jako sidekick jest o pół kilo lżejszy!, o czym się już nie wspomina. Czasem waga jest ważniejsza niż pancerność i elastycznośc Jobu jest wielką zaletą, bo za Wimberleya sidekick trzeba dopłacić 250$ i kupić kulówkę.
    5 - kompletnie nie podzielam opinii na temat wibracji z 500/4. Stosuję ten obiektyw z TC, a czasami nawet z dwoma TC, puszka, maskowanie powieszone na osłonie i wibracje nie stanowią żadnego problemu przy poluzowanych zaciskach (IS = ON).
    6 - wyważanie jest banalnie proste i precyzyjne, dzięki bolcowi blokady prostsze niż w Wimberleyu.

Być może to brak przyzwyczajenia, być może negatywne nastawienie lub jakiś problem ze współpracą ze statywem wypaczyły wyniki. Mnie się ten test nie podoba.

BTW, Jobu wypuściło nowa głowicę dla 800mm
    http://www.jobu-design.com/catalog/i...54/6465541.htm

A tu stary już test będący w opozycji do wyników z foto-ptaki.pl
    http://www.tomwebsterphoto.com/Essays/Jobu/jobu.htm
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta

Nie wdając się w wielkie polemiki, mogę wymienić na szybko:
    1 - to czy konstrukcja jest odlewana czy spawana wpływa na sztywność w stopniu dużo mniejszym niż przekroje pałąków obu głowic. Argumentowanie, ze spawana jest gorsza, i wyciąganie na tej podstawie wniosków o sztywności układu bez zaglądania do przekroju pałąka to pomyłka.
    Jak dla mnie to autor doświadczył mniejszej sztywności Jobu i szukając powodu wymyślił że to z powodu tego że Jobu jest spawane - wniosek jest bezsensowny, pytanie czy faktycznie Jobu jest mniej sztywne ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów