a ja myślę iż ten test był sponsorowany przez pstryk.pl. nie od dziś wiadomo iż wimberley jest robiony przez marketing, a jobu przez inżynierów. jedno i drugie jest równie sztywne, jobu wygląda bardziej surowo bo cała kasa poszła w R&D.
a ja myślę iż ten test był sponsorowany przez pstryk.pl. nie od dziś wiadomo iż wimberley jest robiony przez marketing, a jobu przez inżynierów. jedno i drugie jest równie sztywne, jobu wygląda bardziej surowo bo cała kasa poszła w R&D.
Eos 500N/24f2.8/50f1.8/85f1.8
Z ciekawością przeczytałem test głowicy Jobu design BW i również nie zgadzam się z niektórymi stwierdzeniami testu , na pewno głowica ta nie ma luzów o których wspomina autor testu , co do sztywności i drganiach w połaczeniu z ciężkimi obiektywami nie mogę się wypowiedzieć gdyż używam tylko zestawu 300/2.8 + 1,3tc + 2,0tc+ 1dmkII i jest on stabilny :grin:.
Podzielam również opinie kolegów , co do spawania głowicy i wpływu na sztywność głowicy.
Ciekawi mnie w jaki sposób autor testu zmierzył dragania i stabilność zestawów ?
cześć koraf - widzę że poszedłeś po bandzie do 3-setki - bardzo ładne mocowanie
co do pomiarów sztywności to chyba gość sie po prostu zapetlił - chciał coś udowodnić na siłę- konstrukcja jest zawsze inna przy odlewie i spawaniu - tak mnie zawsze uczyli - praktycznie
canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?
Krisv740 mi też sie podoba ten zestaw :-D i to max. , którym obciążam głowicę i statyw gitzo. Chciałbym spróbować kiedyś z 600/4.
no jeśli chodzi o chęci, to ja także bym chciał spróbować , nawet z 1200
a poważnie to rozumiem teraz że te sikorki to strzelasz właśnie z jobo?
bo z ręki to jednak miałbyś mały problem - te na min. GO![]()
canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?
Dokładnie ta głowica i statyw gitzo ze stopki .
Witam, dzisiaj kanadyjczycy przysłąli nam nowe głowice:
....
+ są nowe płytki. Głowice zrobione super, ręcznie spawane, surowe, funkcjonalne. Cena wysoka ale i tak taniej niż liczy sobie Wimberley, a raczej Pstryk - kwestia kursu waluty i szanownego urzędu celnego. Oczywiście zawsze można ponegocjować, można też wypożyczyć taką głowicę do testów. Wieszaliśmy na tym Sigmę 300-800 - pracuje super.
porównywał ktoś Benro gh-2 do opisanej w wątku kołyski?