Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Pomozcie: niededykowana lampa!

ozeo66
    Guest

Domyślnie Pomozcie: niededykowana lampa!

Witajcie.
    Niedawno odkupiłem EOSa5 z obiektywem 28-105 USM. A to wszystko zmieniajac system z Yashici na Canon. Yashica to byly dwa body, piec obiektywow (trzy stalki i dwa zoomy) i lampa. Wlasnie. Czesc sprzetu juz sprzedalem, zostalo jedno body, dwa zoomy i ta lampa...
    Z lampa baaardzo zadko fotografowalem - czasem doswietlenia. Poki co, chcialbym doinwestowac sprzet Canona w szkla. Dlatego moje pytanie i prosba o pomoc. Moze ktos z Was, sznowni forumowicze, uzywal lub wie cokolwiek na temat uzywania EOSów z lampami niededykowanymi? Moja to Yashica CS-220 Auto. Wiem, ze mozliwosci (w porownaniu do dedykowanych) sporo mniejsze, ale... Gdy sie nie ma co sie lubi (poki co :-) ) to sie lubi co sie ma! Czy mi szlag nie trafi elektroniki aparatu? Pomozcie prosze, ktokolwiek, cokolwiek wie...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Liczysz przesłonę w głowie znając odległość i czułość filmu. Taką ustawiasz, czas: najkrótszy synchronizacji. Gdzieś w necie jest tabela.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

ozeo66
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Liczysz przesłonę w głowie znając odległość i czułość filmu. Taką ustawiasz, czas: najkrótszy synchronizacji. Gdzieś w necie jest tabela.
    Dzieki Tomku za pomoc :-)
    Jednak na poczatek meczy mnie pytanie: czy nie spale elektroniki w 5-tce? Czy napiecie na stopce nie bedzie zbyt wysokie? Czy Canon jest bezpieczny z taka lampa?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tego nie wiem, nowe mają ograniczenie chyba do 6V (nie pamiętam), gdzieś tu były linki/watki o tym.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Wszystkie lampy Ya... Jaski w tabelce maja ponizej 12V wiec w teorii beda dzialac, ale nie polecam. Szkoda body...
    http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

CS-221 ma 1.75... Zmierz sobie ta CS-220 i po sprawie
    http://www.botzilla.com/photo/G1strobe.html

Canon zaleca 6V na stopke...
    ...

ozeo66
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Wszystkie lampy Ya... Jaski w tabelce maja ponizej 12V wiec w teorii beda dzialac, ale nie polecam. Szkoda body...
    http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

CS-221 ma 1.75... Zmierz sobie ta CS-220 i po sprawie
    http://www.botzilla.com/photo/G1strobe.html

Canon zaleca 6V na stopke...
    Wiem, ze szkoda body, tak jak pisalem, zamierzam uzywac tej lampy niejako zastepczo, sporadycznie, do czasu dorobienia sie czegos konkretnego pod EOSa
    Piszesz, ze Canon zaleca 6V na stopce, czyli mam rozumiec nie wiecej niz 6V? Mniej nie zaszkodzi?
    Pozdrowienia!

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Tak, nie wiecej niz 6V. W praktyce ludzie wpychaja lampy ktore maja nieco wiecej, ale to taki "ryzyk fizyk"...
    ...

ozeo66
    Guest

Domyślnie

Dzieki za rady
    Teraz bede spokojniejszy, zostaje mi tylko sprawdzic CS-220
    Udanego weekendu!
    (ciagle 3:3)

ozeo66
    Guest

Domyślnie

Sprawdzilem - ma ok. 10,25V Chyba nie bede ryzykowal. Pozdrowienia!

Uprawnienia umieszczania postów