Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: temperatura barwy światła diod LED?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No VanMurder, wreszcie coś w przyzwoitym rozmiarze To się ogląda! TYlko nie wiem czy nie odezwą się scrollujący.
    Ciekawy wątek. Przeglądałem net na własną rękę, faktycznie. Temperatury od 2700K wzwyż. Po mojemu nie masz specjalnie wyjścia i musisz jakoś to wypośrodkować do światła w którym się te produkty najczęściej ogląda (dzienne?), w skrajnych przypadkach dostosować punktowo na akceptowalne wizualnie. No ale co ja ci będę mówił, wiesz to przecież.
    Tak się zainteresowałem, bo czasem też mam trudne tematy. A to śnieżno-lodowe kule z bladymi lampkami choinkowymi wewnątrz (pokazać!na białym tle), to znowu ozdoby choinkowe z powierzchnią lustrzaną (pokazać bez odbić czegokolwiek). Czasem przekonuję szefa do jakiś kompromisów (pokazać choinki w odbiciu lusterka), a czasem jest trudno.
    Myślę że twojemu zleceniodawcy chodzi by kolory były nie tyle wierne co akceptowalne.
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 19-05-2008 o 01:27
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Nie wyglada to na diody naprawde duzej mocy one poprostu maja soczewki dlatego nie mozna patrzec z kilku metrow. Duzej mocy sa diody tak jak w samochodach i sa to philips lumilec - modele luxeon

i bedzie ciezko ustalic temperature chyba ze dowiesz sie jakie to konkretnie diody i wtedy mozna poszukac do nich note katalogowa producenta Ale i tak bedzie ciezko bo nie wiadomo jakie zasilane jest na nie podane i czy nie pojawiaja sie na nich przebarwienia itp

Ale ponoc diody maja temperature ok 6000K
    dzięki za info zrobiłem kilka testów i najlepiej wyglądają przy 6000-6500K

dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc efekt kocowy wygląda tak :

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

dentysta sadysta ?

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nie, pewnie naswietlacze do skory promieniowanie i te sprawy w celach dermatologicznych

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Istnieją urządzenia do pomiaru temperatury barwowej, np http://elfo.com.pl/index.php?menu_id...id=0&prodid=52
    To jest Gossena, są jeszcze minolty, ale nie pamiętam modelu (Mroczek używał, pisze o nim sporo w ,,książce o fotografowaniu''). Urządzenie potrafi podać temperaturę w K a także oznaczenie filtra potrzebnego do skorygowania takiej barwy.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Nie, pewnie naswietlacze do skory promieniowanie i te sprawy w celach dermatologicznych
    bingo!

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Istnieją urządzenia do pomiaru temperatury barwowej, np http://elfo.com.pl/index.php?menu_id...id=0&prodid=52
    To jest Gossena, są jeszcze minolty, ale nie pamiętam modelu (Mroczek używał, pisze o nim sporo w ,,książce o fotografowaniu''). Urządzenie potrafi podać temperaturę w K a także oznaczenie filtra potrzebnego do skorygowania takiej barwy.
    urządzenie niezłe - cena też
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jako pacjentka dentysty bardziej bym się skusiła na czysty sterylny fiolecik na górze - czerwień u dentysty to niedobre skojarzenie...

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Van ja bym użył tablic Gretag Macbeth, poza tym przy tak mocnych diodach o efekt komy nie trudno.
    To są ciekawe lampki diodowe tzw. PARy , ale nadal dają dla fotografów zbyt mało światła.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów