Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: temperatura barwy światła diod LED?

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie temperatura barwy światła diod LED?

Witam !

Mam pytanie wie ktoś może jaka temperaturę barwy światła mają diody LED?

Interesują mnie konkretnie diody LED o dużej mocy, takie używane do sygnalizacji świetlnej, w samochodach itd ...

Ewentualnie sposób na to jak sobie zmierzyć taką temperaturę ?

Klient prosi o skalibrowanie koloru do wydruku broszury reklamowej, podał mi jakieś specyfikacje wspomnianych diod ale nic nie trzyma się kupy ...

Będę z góry wdzięczny za pomoc ...
    pozdrawiam

V.

Bywalec

Domyślnie

Znajdziesz na stronie producenta diod,jeśli nie, zadzwoń/poczta do działu technicznego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amat Zobacz posta
    Znajdziesz na stronie producenta diod,jeśli nie, zadzwoń/poczta do działu technicznego.
    problem taki że nie mam pojęcia kto jest producentem ww. diod, a czas mnie trochę goni ...

Bywalec

Domyślnie

ale przecież podał ci jakąś specyfikacje ?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Są różne temperatury barwowe diod led - najgorsze dla Ciebie że zakres jest bardzo szeroki.. spotykane są o ciepłej barwie od ok. 2700 Kelvinów poprzez jakieś porównywalne do halogenu (3000K), światło słoneczne (4500K-5500K) i wyżej w chłodne zakresy (6000K i wyżej).. najczęściej do tej pory są wystepujące raczej barwy zimne (czyli około 6000K) ale coraz częściej pojawiają się w handlu te "cieplejsze" (3000K)... jakiś tam materiałach które udało mi się wygrzebać na dysku firmowym (bo mój szef ma o tym jakieś tam większe pojęcie) udało mi się wygrzebać jeszcze że spora część lepszych diod (czyli pewnie droższych) ma z reguły coś co się nazywa/tłumaczy jako: "wskaźnik oddawania barw RA" równy 95 co jest bardzo dobrą wartością - może tym się kieruj przy wyborze..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 18-05-2008 o 22:22
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale przecież podał ci jakąś specyfikacje ?
    Masz COKOLWIEK do powiedzenia w tym temacie?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    diody LED o dużej mocy
    Wszystko zależy od tego o jakich "dużych mocach" mówimy. Moc takich diod zawiera się w przedziale od ok. 1W do ok. 40W (mówimy o seriach standartowych) i wszystkie są diodami mocy. Jeżeli chodzi o temperaturę barwy to zawiera się ona w granicach od ok. 2500K do nawet 10000K i tutaj także wszystko zależy od modelu elementu. Najłatwiej było by odpowiedzieć na Twoje pytanie gdybyś dysponował jakimiś przynajmniej przybliżonymi danymi technicznymi.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 18-05-2008 o 22:43
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

tak się zastanawiam ...

a jakby oświetlić jakiś wzornik szarości tymi diodami, następnie w programie ustawić na wzorniku WB to nie otrzymamy przypadkiem temperatury barwowej tych diod ?
    300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Są różne temperatury barwowe diod led - najgorsze dla Ciebie że zakres jest bardzo szeroki.. spotykane są o ciepłej barwie od ok. 2700 Kelvinów poprzez jakieś porównywalne do halogenu (3000K), światło słoneczne (4500K-5500K) i wyżej w chłodne zakresy (6000K i wyżej).. najczęściej do tej pory są wystepujące raczej barwy zimne (czyli około 6000K) ale coraz częściej pojawiają się w handlu te "cieplejsze" (3000K)... jakiś tam materiałach które udało mi się wygrzebać na dysku firmowym (bo mój szef ma o tym jakieś tam większe pojęcie) udało mi się wygrzebać jeszcze że spora część lepszych diod (czyli pewnie droższych) ma z reguły coś co się nazywa/tłumaczy jako: "wskaźnik oddawania barw RA" równy 95 co jest bardzo dobrą wartością - może tym się kieruj przy wyborze..
    no to jestem totalnie w proszku, bo wygląda na to że produkt o którego zdjęciach mowa, zbudowany jest z mieszaniny diod (część pracuje nawet w spectrum niewidocznym podczerwonym i ultrafioletowym),

nie chciałbym robić ustawień "na oko" (na oko to umarł chłop w szpitalu)
    ma ktoś może pomysł jak w takim razie zmierzyć temp tego światła, by przedstawić je w sposób najbardziej zbliżony do tego co widzi oko ludzkie ...

jedno jest pewne diody są bardzo dużej mocy: nie sposób na nie patrzeć na wprost z dystansu nawet kilku metrów...
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 19-05-2008 o 14:32 Powód: resize image 1200pix -> 800pix

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nie wyglada to na diody naprawde duzej mocy one poprostu maja soczewki dlatego nie mozna patrzec z kilku metrow. Duzej mocy sa diody tak jak w samochodach i sa to philips lumilec - modele luxeon

a wygladaja tak

lub tak
    i takie sa stosowane w samochodach

skolei te tutaj sa takie

i bedzie ciezko ustalic temperature chyba ze dowiesz sie jakie to konkretnie diody i wtedy mozna poszukac do nich note katalogowa producenta Ale i tak bedzie ciezko bo nie wiadomo jakie zasilane jest na nie podane i czy nie pojawiaja sie na nich przebarwienia itp

Ale ponoc diody maja temperature ok 6000K
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 19-05-2008 o 01:05

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów