Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Nietypowy gwint na statyw w 350D?

Wink Nietypowy gwint na statyw w 350D?

Witam!
    Mam statyw z którym się żżyłem bo jest niezły i.....niejedno razem
    Używałem go z moim Nikonem F90 a potem z Sony F717.
    Parę dni temu kupiłem sobie 350D, i ze zgrozą ;-) stwierdziłem, że śruba statywu jest za chuda na dziurę mojego Canonka Ponadto, Canon nie ma drugiej (takiej mniejszej) dziurki na takiego "cósia" który zapobiega kręceniu się aparatu wokół własnej osi...
    I mam pytanie do Canoniarzy: Czy są jakieś przejściówki do pogrubienia tej śruby, w celu zapobieżenia temu "niedopasowaniu płciowemu"?
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Roqfort... :-D

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

O ile wiem to rozmiar gwintu jest standardowy dla wszystkich aparatow. Mialem tez F717 i teraz 350D - gwint jest identyczny.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Standarty są dwa 1/4" i 3/8". Ale z tego co piszesz to twój statyw ma jeszcze trzeci rozmiar, bo 350D ma 1/4" a gniazdo i tak jest za duże. Chyba będziesz miał z tym kłopot.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Standarty są dwa 1/4" i 3/8". Ale z tego co piszesz to twój statyw ma jeszcze trzeci rozmiar,...
    Nie znam takiego przypadku

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam 350d i sony 717 i w obu przypadkach mam ten sam statyw - pasuje bez problemu - dziwne
    5d + L plecak

Domyślnie

No to już nic nie wiem... Gwint w moim Canonie jest wyraźnie większej średnicy... Chyba przestanę wąchać klej...

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roqfort
    No to już nic nie wiem... Gwint w moim Canonie jest wyraźnie większej średnicy... Chyba przestanę wąchać klej...
    Dziura do mocowania statywu w Canonie jest w body 'od spodu'. Ta 'za duza' dziura z przodu body sluzy do mocowania obiektywow. ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Domyślnie

Rzeczywiście! Dzięki Ci Pszczoło )) To dlatego tak dziwnie mi się fociło z tym obiektywem od spodu... A ja narzekałem na ergonomię tego body...)

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a może Twój Canon nie jest dziewicą no i został spenetrowany przez no nie wiem męski statyw z nadwymiarowym bolcem. W takim razie trzeba reklamować bo może żle robić zdjęcia ( częsty ból głowy tzn scalaka ) i raz na miesiąc mieć problem z .... więc always lub OB może się przydać.
    5d + L plecak

Domyślnie

Na pewno nie jest dziewicą, bo w przeciwieństwie do mojego analogowego Nikona, tu nie ma nawet gdzie błony założyć ))

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów