Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 125

Wątek: Łatwiejszy MF w 300D ?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Co do potwierdzania ostrosci to kiedys szukalem informacji na ten temat. To co znalazlem:

EOS 300, M42 i potwierdzenie ostrosci
    http://tinyurl.com/4ue4j
    JAk zgaduje, ten projekt umarł śmiercią naturalną?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Tutaj nie chodzi o przenoszenie przyslony (sorry, troche zle poskladalem) a o to ze Canon potwierdza ostrosc tylko jesli wykrywa obiektyw. Jesli go nie widzi (co glownie objawia sie poprzez 00 jako info o przyslonie) to potwierdzenie ostrosci jest zablokowane.

Sprawdz... Przestaw pierwszy lepszy na MF... Potiwerdza? Przekrec go teraz nieco w bagnecie jak bys wypinal... Masz 00 i nie ma juz potwierdzania... Tak samo nie bedzie z manualami... Ale jak tylko body zobaczy obiektyw (pierwsze lepsze byle co) to potwierdzenie wraca na miejsce.
    sprawa jest nawet gorsza: wśród styków EF jest jeden "ukryty" czarny, który mechanicznie wykrywa obiektyw (taki dzyndzel: jest przesuniety, gdy w mocowaniu coś jest). tak naprawdę, to właśnie ten dzyndzel mówi aparatowi, że jest obiektyw.

i zaczyna się zabawa: jeżeli wtedy aparat (po sygnale od dzyndzla) nie odczyta nic z obiektywu (czyli nie ma styków i elektroniki EF), to body się blokuje (przynajmniej mój EOS tak reaguje), czyli po naduszeniu migawki lustro unosi się i tak zostaje, migawka zamknięta, cały LCD znika, miga tylko symbol pustej baterii.... można się nieźle wystraszyć dopiero drugie naduszenie spustu opuszcza lustro, ale zdjęcia nie da się zrobić. nie wiem, może to jakaś ukryta funkcja do czyszczenia migawki? generalnie dla mnie wyglądało to, jak celowe zabezpieczenie przed "obcymi" obiektywami

dlatego moją przejściówkę M42 musiałem wyrzucić... może inne przejściówki sa "płytsze" i nie przesuwają tego dzyndzla, i wszystko nadal działa.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    sprawa jest nawet gorsza: wśród styków EF jest jeden "ukryty" czarny, który mechanicznie wykrywa obiektyw (taki dzyndzel: jest przesuniety, gdy w mocowaniu coś jest). tak naprawdę, to właśnie ten dzyndzel mówi aparatowi, że jest obiektyw.

i zaczyna się zabawa: jeżeli wtedy aparat (po sygnale od dzyndzla) nie odczyta nic z obiektywu (czyli nie ma styków i elektroniki EF), to body się blokuje (przynajmniej mój EOS tak reaguje), czyli po naduszeniu migawki lustro unosi się i tak zostaje, migawka zamknięta, cały LCD znika, miga tylko symbol pustej baterii.... można się nieźle wystraszyć dopiero drugie naduszenie spustu opuszcza lustro, ale zdjęcia nie da się zrobić. nie wiem, może to jakaś ukryta funkcja do czyszczenia migawki? generalnie dla mnie wyglądało to, jak celowe zabezpieczenie przed "obcymi" obiektywami

dlatego moją przejściówkę M42 musiałem wyrzucić... może inne przejściówki sa "płytsze" i nie przesuwają tego dzyndzla, i wszystko nadal działa.
    Po pierwsze z jakim body tak to sie objawia i gdzie jest ten "czarny" styk??
    Z moja przejsciowka nie ma najmniejszych problemow :-) Ale na powaznie mysle o zakupie jakiegos uszkodzonego mechanicznie obiektywu i wymontowaniu z niego elektroniki i tu przydaly by sie doswiadczenia sosb znajacych sie cokolwiek na tym.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Ale na powaznie mysle o zakupie jakiegos uszkodzonego mechanicznie obiektywu
    Kup dobry i wyślij do mnie. Obiecuje zepsuć go mechanicznie
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto

Domyślnie

Wlasciwie to ostal mi sie po analogu tamron 28-80, na allegro nie wezme za neigo chyba nawet trzech stow, wiec moze w przyplywie odwagi srubokret do reki...

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Po pierwsze z jakim body tak to sie objawia i gdzie jest ten "czarny" styk??
    oj, fakt, sorry, to jest EOS ELAN II E (50E), czyli SLR - nie mam w tej chwili pod ręką żadnego dSLR'a, żeby porównać. zobacz na fotce (dzyndzel zaznaczony), może ktoś sprawdzi w swojej 350D, 300D, 10D, 20D, czy ten dzyndzel nadal istnieje??

Z moja przejsciowka nie ma najmniejszych problemow :-)
    porównaj, czy ma ona tej samej długości (co obiektyw EF) wszystkie 3 zaczepy?
    Ale na powaznie mysle o zakupie jakiegos uszkodzonego mechanicznie obiektywu i wymontowaniu z niego elektroniki i tu przydaly by sie doswiadczenia sosb znajacych sie cokolwiek na tym.
    to może działać, choć aparat będzie lekko ogłupiony (będzie myślał, że ma inny obiektyw, niz ma) i mozesz mieć problemy z ustawianiem ostrości przy wiekszych odległościach...
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

wygląda na to, że tak jest w rzeczywistości, tzn. czerwone ledy pozostaną w aparaciku, ale nie będą miały co oświetlać (na oryginalnej matówce kwadraciki/rombiki AF są delikatnie narysowane, dioda led je podświetla z boku, a ty to widzisz, jakby kwadracik/rombik zaświecił), czyli efekt taki, że nie zobaczysz podświetlonego punktu AF...
    Uwzgledniajac ze 99.95% czasu (w 300D) stosuje centralny punkt AF (jak spora wiekszosc pewnie) nie jest to jakas specjalna strata nad ktora mozna ubolewac dlugo. Potwierdzenie nadal zostaje dzwiekowe (nie stosuje) i zielone w wizjerze. No i aparat nie robi zdjec jak nie zlapie ostrosci. Zadna strata...

albo kupienie tej tamtej pryzmatycznej i wydrapanie na niej i kwadracików AF i siatki
    Mozna i tak

jest jeden problem wspomniany w tamtej dyskusji:
    wymiana matówki w 300D/350D wpływa (negatywnie) na pomiar światła przez aparat, bo układ pomiaru światła znajduje się nie za lustrem, jak na lustrzankę przystało, ale - podobno - w części "pryzmatyczno-celowniczej", czyli gdzieś obok tych pięciu lusterek...

faktycznie tak jest???
    Za lustrem (wlasciwie pod, na dole) to sie AF znajduje... Chyba w prawie wszystkich lustrach. Pomiar swiatla jest robiony w czesci lustrowo-pryzmatycznej (zalezy jakie body) z obrazu na matowce.

Tak... Jasniejsza matowka wplynie na to ze trzeba uzyc korekty na minus... Ciemniejsza bedzie wymagala korekty na plus. Nie wszystkie tryby oszukuja jednakowo. Ale nie ma jakiejs wielkiej straty... W manualu trzeba zapamietac ze troche "klamie" a w Av/Tv mozna na stale przestawic korekte.

Jak nie jedziesz na trybach dla niekumatych korekta jest dostepna i praktycznie nie ma wiekszego problemu... W manualu sie przyzwyczaisz... Mysle ze popdowiedz do ostrzenia jest wazniejsza jak jakis ultra precyzyjny swiatlomierz.
    ...

Miasto
    USA

Domyślnie

20D i 300D nie maja tego dzyndzla... Podejzewam ze pozostale rownierz.
    ...

Miasto
    USA

Domyślnie

Btw... 20'stka ma czysta matowke, natomiast swiecidelka i kolko sa gdzies nad nia. Dobra zmiana
    ...

Miasto

Domyślnie

oże ktoś sprawdzi w swojej 350D, 300D, 10D, 20D, czy ten dzyndzel nadal istnieje??
    W 350D nie ma, w analogowej 300 tez, wiec mysle ze wszystko zalezy od elektroniki. W sobote bede mial wolne popoludnie i mysle ze jednak dokonam vivisekcji na tamronku, tylko zeby mi sie rece po piatku nie trzesly...

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów