JAk zgaduje, ten projekt umarł śmiercią naturalną?Zamieszczone przez pazurek
sprawa jest nawet gorsza: wśród styków EF jest jeden "ukryty" czarny, który mechanicznie wykrywa obiektyw (taki dzyndzel: jest przesuniety, gdy w mocowaniu coś jest). tak naprawdę, to właśnie ten dzyndzel mówi aparatowi, że jest obiektyw.Zamieszczone przez KuchateK
i zaczyna się zabawa: jeżeli wtedy aparat (po sygnale od dzyndzla) nie odczyta nic z obiektywu (czyli nie ma styków i elektroniki EF), to body się blokuje (przynajmniej mój EOS tak reaguje), czyli po naduszeniu migawki lustro unosi się i tak zostaje, migawka zamknięta, cały LCD znika, miga tylko symbol pustej baterii.... można się nieźle wystraszyćdopiero drugie naduszenie spustu opuszcza lustro, ale zdjęcia nie da się zrobić. nie wiem, może to jakaś ukryta funkcja do czyszczenia migawki? generalnie dla mnie wyglądało to, jak celowe zabezpieczenie przed "obcymi" obiektywami
![]()
dlatego moją przejściówkę M42 musiałem wyrzucić... może inne przejściówki sa "płytsze" i nie przesuwają tego dzyndzla, i wszystko nadal działa.
pozdro.,
m.
Z moja przejsciowka nie ma najmniejszych problemow :-) Ale na powaznie mysle o zakupie jakiegos uszkodzonego mechanicznie obiektywu i wymontowaniu z niego elektroniki i tu przydaly by sie doswiadczenia sosb znajacych sie cokolwiek na tym.
Wlasciwie to ostal mi sie po analogu tamron 28-80, na allegro nie wezme za neigo chyba nawet trzech stow, wiec moze w przyplywie odwagi srubokret do reki...
oj, fakt, sorry, to jest EOS ELAN II E (50E), czyli SLR - nie mam w tej chwili pod ręką żadnego dSLR'a, żeby porównać. zobacz na fotce (dzyndzel zaznaczony), może ktoś sprawdzi w swojej 350D, 300D, 10D, 20D, czy ten dzyndzel nadal istnieje??Zamieszczone przez gonzo44
porównaj, czy ma ona tej samej długości (co obiektyw EF) wszystkie 3 zaczepy?Zamieszczone przez gonzo44
to może działać, choć aparat będzie lekko ogłupiony (będzie myślał, że ma inny obiektyw, niz ma) i mozesz mieć problemy z ustawianiem ostrości przy wiekszych odległościach...Zamieszczone przez gonzo44
pozdro.,
m.
Uwzgledniajac ze 99.95% czasu (w 300D) stosuje centralny punkt AF (jak spora wiekszosc pewnie) nie jest to jakas specjalna strata nad ktora mozna ubolewac dlugo. Potwierdzenie nadal zostaje dzwiekowe (nie stosuje) i zielone w wizjerze. No i aparat nie robi zdjec jak nie zlapie ostrosci. Zadna strata...Zamieszczone przez mxw
Mozna i takZamieszczone przez mxw
Za lustrem (wlasciwie pod, na dole) to sie AF znajduje... Chyba w prawie wszystkich lustrach. Pomiar swiatla jest robiony w czesci lustrowo-pryzmatycznej (zalezy jakie body) z obrazu na matowce.Zamieszczone przez mxw
Tak... Jasniejsza matowka wplynie na to ze trzeba uzyc korekty na minus... Ciemniejsza bedzie wymagala korekty na plus. Nie wszystkie tryby oszukuja jednakowo. Ale nie ma jakiejs wielkiej straty... W manualu trzeba zapamietac ze troche "klamie" a w Av/Tv mozna na stale przestawic korekte.
Jak nie jedziesz na trybach dla niekumatych korekta jest dostepna i praktycznie nie ma wiekszego problemu... W manualu sie przyzwyczaisz... Mysle ze popdowiedz do ostrzenia jest wazniejsza jak jakis ultra precyzyjny swiatlomierz.
...
20D i 300D nie maja tego dzyndzla... Podejzewam ze pozostale rownierz.
...
Btw... 20'stka ma czysta matowke, natomiast swiecidelka i kolko sa gdzies nad nia. Dobra zmiana![]()
![]()
...
W 350D nie ma, w analogowej 300 tez, wiec mysle ze wszystko zalezy od elektroniki. W sobote bede mial wolne popoludnie i mysle ze jednak dokonam vivisekcji na tamronku, tylko zeby mi sie rece po piatku nie trzesly...Zamieszczone przez mxw
![]()