Teraz zrozumiałemZamieszczone przez KuchateK
co miałeś na myśli.
Będę starał się coś wykombinować, aby sprawdzić tą hipotezę![]()
Teraz zrozumiałemZamieszczone przez KuchateK
co miałeś na myśli.
Będę starał się coś wykombinować, aby sprawdzić tą hipotezę![]()
No właśnie chyba tylko w ten sposób, aby podstawiać korpusowi jakąkolwiek informację o przysłonie. Jeśli Kuchatek dobrze prawi, to potwierdzenie ostrości powinno działać, chociaż być może światłomierz wówczas oszalejeZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
No... Z watkow na pl.rec.foto* wynika, ze tam nie ma tylko samych informacji o przyslonie a troche wiecej sobie fruwa... Mozna powiedziec ze obiektyw sie "przedstawia" body na wiele sposobow... Co zreszta widac w exifie gdzie podany jest zakres ogniskowych dla przykladu...
Myslicie ze czemu sigma miala problem![]()
...
Racja, światłomierz wprowadzi korektę taką, jak różnica między minimalną przesłoną a f1 :> więc najlepiej podpinać czipy z jasnych obiektywów, wtedy korekta zmieści się w zakresie +/-2.
Więc kto shakuje firmware?
Mnie tam zwisa...
Wole matowke i robic na oko![]()
...
Też wolę woleć :wink:Zamieszczone przez KuchateK
Daj znać proszę jeśli znajdziesz info, że dostępne są do dziesiątki.
No to teraz uwaga:
Dzwoniłem dzisiaj do serwisu na Żytniej zapytać się ile kosztuje wymiana matówki (100zł) w 300D. Zapytałem rówznież Panią czy wymieniają na matówki z rastrem albo z czymś takim, a ona na to TAK. Zapytałem ile kosztuje = 150zł. Czas oczekiwania 2 tygodnie na towar. Skończyłem rozmowe.
Myślę i myślę, dzwonię jeszcze raz żeby się upewnić. Odbiera jakiś facet pytam o taką matówkę do 300D on mówi że niema, a ja się powołuję na wcześniejszą rozmowę. Poszedł gdzieś wraca i mówi że rzeczywiście jest coś takiego. Mówię że chodzi mi o 300D żeby się upewnić, a on na to że tak właśnie 300D. Pytam jak to wygląda a on patrzy w katalogu na rysunek i mówi że w środku ma chyba szkiełko powiekszające i jakąś krateczke.
Co Wy na to?
Jak tylko będę miał możliwość pojade do serwisu i sam obejrze ten rysunek w katalogu.
Czyżby problemy z nastawianiem ostrości załatwił serwis. No nieźle. Może ktoś podskoczy szybciej niż ja do serwisu i sie upewni czy to pasuje i tak dalej, ale zapewniali mnie że tak.
Hmmm... jak znajde chwilke czasu to jutro oba body pod pache i ruszam wymieniac matowki 8) . Ciekawe czy maja do 10D i 20D.Zamieszczone przez mganko
Koniecznie daj znac co się udało załatwić. Będziesz musiał poczekać dwa tygodnie aż towar sprowadzą, ale naprawdę warto by byłoZamieszczone przez Vitez