Teraz zrozumiałemZamieszczone przez KuchateK
co miałeś na myśli.
Będę starał się coś wykombinować, aby sprawdzić tą hipotezę![]()
Teraz zrozumiałemZamieszczone przez KuchateK
co miałeś na myśli.
Będę starał się coś wykombinować, aby sprawdzić tą hipotezę![]()
sprawa jest nawet gorsza: wśród styków EF jest jeden "ukryty" czarny, który mechanicznie wykrywa obiektyw (taki dzyndzel: jest przesuniety, gdy w mocowaniu coś jest). tak naprawdę, to właśnie ten dzyndzel mówi aparatowi, że jest obiektyw.Zamieszczone przez KuchateK
i zaczyna się zabawa: jeżeli wtedy aparat (po sygnale od dzyndzla) nie odczyta nic z obiektywu (czyli nie ma styków i elektroniki EF), to body się blokuje (przynajmniej mój EOS tak reaguje), czyli po naduszeniu migawki lustro unosi się i tak zostaje, migawka zamknięta, cały LCD znika, miga tylko symbol pustej baterii.... można się nieźle wystraszyćdopiero drugie naduszenie spustu opuszcza lustro, ale zdjęcia nie da się zrobić. nie wiem, może to jakaś ukryta funkcja do czyszczenia migawki? generalnie dla mnie wyglądało to, jak celowe zabezpieczenie przed "obcymi" obiektywami
![]()
dlatego moją przejściówkę M42 musiałem wyrzucić... może inne przejściówki sa "płytsze" i nie przesuwają tego dzyndzla, i wszystko nadal działa.
pozdro.,
m.
No właśnie chyba tylko w ten sposób, aby podstawiać korpusowi jakąkolwiek informację o przysłonie. Jeśli Kuchatek dobrze prawi, to potwierdzenie ostrości powinno działać, chociaż być może światłomierz wówczas oszalejeZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
No... Z watkow na pl.rec.foto* wynika, ze tam nie ma tylko samych informacji o przyslonie a troche wiecej sobie fruwa... Mozna powiedziec ze obiektyw sie "przedstawia" body na wiele sposobow... Co zreszta widac w exifie gdzie podany jest zakres ogniskowych dla przykladu...
Myslicie ze czemu sigma miala problem![]()
...
Racja, światłomierz wprowadzi korektę taką, jak różnica między minimalną przesłoną a f1 :> więc najlepiej podpinać czipy z jasnych obiektywów, wtedy korekta zmieści się w zakresie +/-2.
Więc kto shakuje firmware?
Mnie tam zwisa...
Wole matowke i robic na oko![]()
...
Też wolę woleć :wink:Zamieszczone przez KuchateK
Daj znać proszę jeśli znajdziesz info, że dostępne są do dziesiątki.
No to teraz uwaga:
Dzwoniłem dzisiaj do serwisu na Żytniej zapytać się ile kosztuje wymiana matówki (100zł) w 300D. Zapytałem rówznież Panią czy wymieniają na matówki z rastrem albo z czymś takim, a ona na to TAK. Zapytałem ile kosztuje = 150zł. Czas oczekiwania 2 tygodnie na towar. Skończyłem rozmowe.
Myślę i myślę, dzwonię jeszcze raz żeby się upewnić. Odbiera jakiś facet pytam o taką matówkę do 300D on mówi że niema, a ja się powołuję na wcześniejszą rozmowę. Poszedł gdzieś wraca i mówi że rzeczywiście jest coś takiego. Mówię że chodzi mi o 300D żeby się upewnić, a on na to że tak właśnie 300D. Pytam jak to wygląda a on patrzy w katalogu na rysunek i mówi że w środku ma chyba szkiełko powiekszające i jakąś krateczke.
Co Wy na to?
Jak tylko będę miał możliwość pojade do serwisu i sam obejrze ten rysunek w katalogu.
Czyżby problemy z nastawianiem ostrości załatwił serwis. No nieźle. Może ktoś podskoczy szybciej niż ja do serwisu i sie upewni czy to pasuje i tak dalej, ale zapewniali mnie że tak.
Hmmm... jak znajde chwilke czasu to jutro oba body pod pache i ruszam wymieniac matowki 8) . Ciekawe czy maja do 10D i 20D.Zamieszczone przez mganko