Ja na narty to nie wziął bym żadnego lustra bo albo cały dzień narty albo aparat. Jedynie to stare G5 o które się nie muszę martwić jak zostawię w plecaku pod wyciągiem.
A takie 5D + 17-40 do krajobrazu było by super zestawem.
Szkoda ze wzgledu na aparat, czy tylko na kase?![]()
A poza tym, przy takim rozwiazaniu, to wszystko cacy, sa tylko dwa male ale: raz, ze 40D jest tak samo duze i niewiele lzejsze od 5D, wiec jesli juz sie odciazac, to bralbym 400 albo 450D. A dwa, 38mm na dole to na tyle malo, ze musialbym nosic drugi obiektyw, co juz zupelnie zalatwia te konfiguracje wagowo i objetosciowo.
Rozwazalem tez 450D + 17-55 2.8 - ale to juz kwestia FF czy nie FF...
Janmar - dzieki za doswiadczone slowo. Rozumiem, ze z pewnymi rzeczami trzeba sie po prostu pogodzic, ale jednak ciezko sie kupuje sprzet wysokiej klasy od razu z takimi ograniczeniami.
w kwestii winiety - był taki wątek :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=19301
mój wniosek: obiektywy winietowały od zawsze. Po drodze rozpieściły nas małe matryce i uzywane na nich obiektywy pełnoklatkowe, natomiast 5D sprowadza nas z powrotem na ziemię :-)
pozbyć się winiety najłatwiej wywołując RAW w nowym DPP. Program odczytuje z EXIF model obiektywu, użytą ogniskową oraz przysłonę i jednym kliknięciem usuwa winietę (nie trzeba nic ustawiać, jeździć suwakami itp.)
[QUOTE=gwozdzt;473320]w kwestii winiety - był taki wątek :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=19301
mój wniosek: obiektywy winietowały od zawsze. Po drodze rozpieściły nas małe matryce i uzywane na nich obiektywy pełnoklatkowe, natomiast 5D sprowadza nas z powrotem na ziemię :-)[Quote]
Dokładnie tak.Lepiej tego ująć nie można.Pozdrawiam. :smile:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jest super,jest :-) Tomku.Problem u mnie w tym ,że lubię twarze ludzkie [ i nie tylkoznasz tę piosenkę "Wesołe jest zycie staruszka...? " ;-) ] I jezeli mam mieć ze soba jedno szkło to 24-105/L pozwoli i na krajobraz i portrecik z rozsądnej odległosci [na FF].Mam szkła "lepsze" lecz nie znam bardziej uniwersalnego w tej jakości w terenie.Pozdrawiam Cię. :smile:
Ostatnio edytowane przez janmar ; 19-05-2008 o 10:26 Powód: Automerged Doublepost
Miałem je kiedyś i było bardzo dobre ale za szeroko jak dla mnie nawet dla cropie. A przy krajobrazie i tak rzadko schodzę poniżej 30mm na ff
pozdrawiam Cię także :-)
Wszystkie moje obiektywy winietuja poczawszy od 17-40, 35, 50, 85, 135, 70-200 i 24-105..... wszystkie, bo taka jest natura optyki. Jak podepniesz na cropa winietuja mniej .... a wiem bo mam i FF, i CF. Pytania o winiete sa jak wirusy w internecie ... zawsze byly tylko ludzie mieli albo ograniczony dostep do neta, albo nie znaja praw optyki.
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints