Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Az sie boje pytac... 5D czy D300?

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszołom Zobacz posta
    Himi - piszesz , że poszukujesz 16-35 do jedynki. Ze swojego doświadczenia od razu polecam 16-35 II. Jakość obrazu ( ostrość ) jest o wiele lepsza.
    Biorę pod uwagę tylko MKII

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Ja na narty to nie wziął bym żadnego lustra bo albo cały dzień narty albo aparat. Jedynie to stare G5 o które się nie muszę martwić jak zostawię w plecaku pod wyciągiem.
    A takie 5D + 17-40 do krajobrazu było by super zestawem.

freebird
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mk307 Zobacz posta
    Mi szkoda by było wypluć kasę na 5D i chodzić z nim po górach i śmigać na nartach, ja to robię z 40D + 24-105 L, w zupełności wystarcza, dodatkowo możesz zakupić małe szkło dedykowane do dSLR czyli Canona 10-22, i cena zestawu będzie zbliżona do 5D + słoik

Szkoda ze wzgledu na aparat, czy tylko na kase?
    A poza tym, przy takim rozwiazaniu, to wszystko cacy, sa tylko dwa male ale: raz, ze 40D jest tak samo duze i niewiele lzejsze od 5D, wiec jesli juz sie odciazac, to bralbym 400 albo 450D. A dwa, 38mm na dole to na tyle malo, ze musialbym nosic drugi obiektyw, co juz zupelnie zalatwia te konfiguracje wagowo i objetosciowo.
    Rozwazalem tez 450D + 17-55 2.8 - ale to juz kwestia FF czy nie FF...

Janmar - dzieki za doswiadczone slowo. Rozumiem, ze z pewnymi rzeczami trzeba sie po prostu pogodzic, ale jednak ciezko sie kupuje sprzet wysokiej klasy od razu z takimi ograniczeniami.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

w kwestii winiety - był taki wątek :-)
    http://canon-board.info/showthread.php?t=19301

mój wniosek: obiektywy winietowały od zawsze. Po drodze rozpieściły nas małe matryce i uzywane na nich obiektywy pełnoklatkowe, natomiast 5D sprowadza nas z powrotem na ziemię :-)

pozbyć się winiety najłatwiej wywołując RAW w nowym DPP. Program odczytuje z EXIF model obiektywu, użytą ogniskową oraz przysłonę i jednym kliknięciem usuwa winietę (nie trzeba nic ustawiać, jeździć suwakami itp.)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

[QUOTE=gwozdzt;473320]w kwestii winiety - był taki wątek :-)
    http://canon-board.info/showthread.php?t=19301

mój wniosek: obiektywy winietowały od zawsze. Po drodze rozpieściły nas małe matryce i uzywane na nich obiektywy pełnoklatkowe, natomiast 5D sprowadza nas z powrotem na ziemię :-)[Quote]

Dokładnie tak.Lepiej tego ująć nie można.Pozdrawiam. :smile:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    J
    A takie 5D + 17-40 do krajobrazu było by super zestawem.
    Jest super,jest :-) Tomku.Problem u mnie w tym ,że lubię twarze ludzkie [ i nie tylko znasz tę piosenkę "Wesołe jest zycie staruszka...? " ;-) ] I jezeli mam mieć ze soba jedno szkło to 24-105/L pozwoli i na krajobraz i portrecik z rozsądnej odległosci [na FF].Mam szkła "lepsze" lecz nie znam bardziej uniwersalnego w tej jakości w terenie.Pozdrawiam Cię. :smile:
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 19-05-2008 o 10:26 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Miałem je kiedyś i było bardzo dobre ale za szeroko jak dla mnie nawet dla cropie. A przy krajobrazie i tak rzadko schodzę poniżej 30mm na ff
    pozdrawiam Cię także :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Wszystkie moje obiektywy winietuja poczawszy od 17-40, 35, 50, 85, 135, 70-200 i 24-105..... wszystkie, bo taka jest natura optyki. Jak podepniesz na cropa winietuja mniej .... a wiem bo mam i FF, i CF. Pytania o winiete sa jak wirusy w internecie ... zawsze byly tylko ludzie mieli albo ograniczony dostep do neta, albo nie znaja praw optyki.
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów