Sie witam. I od razu pytam - bo poczytalem juz tyle, i tutaj, i gdzie tylko sie dalo, ze mam dosc, a niedospany chodze od tygodnia i dalej nie wiem co zanabyc - robie niezawodowo glownie krajobrazy i po kradziezy calego sprzetu zachcialo mi sie czegos lepszego niz D80 z marnym obiektywem. Aparat targam ze soba po gorach na rowerze i nartach, wiec bardzo bym chcial ograniczyc sie do jednego obiektywu. Przyznam, ze najbardziej mi zakresowo odpowiada 5D z 24-105, ale winieta, ktorej sie naoogladalem, odstrasza mnie dosc skutecznie. Wiem, ze mozna korygowac programowo, ale to zabawa, a i kosztem jakosci. Mysle tez o Tamronie 28-75, ale troche maly zakres, winieta tez spora nawet przy 75mm, za to cena dobra na poczatek.
Z drugiej strony jest D300 z fantastycznie ostrym, ale ciemnym obiektywem 16-85 IS. Ale to crop. A ja dalej w cropce. Moze zle celuje w sprzet? Moze jednak do typu zdjec np C40 albo C450 z 24-105? Podpowiedzcie cos prosze, bo sie z tym szarpie strasznie i dlugo, a bardzo bym chcial wziac nowy aparat na wyjazd dlugoweekendowy... Dzieki z gory i sorry jesli podobny watek sie przewinal, a mnie sie go nie udalo znalezc.

pozdrowienia