Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Az sie boje pytac... 5D czy D300?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Miałem na 5D tego 24-105L i się pozbyłem. Winieta faktycznie ogromna a jak do tego jeszcze polara się założy albo szarą połówkę to sobie możemy niemal filtr w wizjerze oglądać. To nie jest tak istotne w reporterce, ale w krajobrazie jak mamy dużo nieba wyłazi momentalnie.
    FOTOINKWIZYTOR

Coś już napisał

Domyślnie

O kurde, a ja myślałem ,żeby może kiedyś dokoptować do kompletu stałek tego zooma 24-105 do zadań "reporterskich"
    Ostatnio edytowane przez STYX ; 18-05-2008 o 21:33
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STYX Zobacz posta
    O kurde, a ja myślałem ,żeby może kiedyś dokoptować do kompletu stałek tego zooma 24-105 do zadań "reporterskich"
    Spokojnie możesz to zrobic.Szkło ktorego nie chce sie odpinac i w zasadzie nie potrzeba.Jesli jedno body i jeden obiektyw ,to 5d plus 24-105.Nie ma konkurencji do takiego zastosowania.[A dobrych szkiel mi nie brakuje] .Pozdrawiam.

Zablokowany

Domyślnie

Maranz - używasz sigmy, która również potwornie winietuje na 5d a pomstujesz na 24-105. Winieta owszem jest, ale całkiem znośna moim zdaniem. Jako użytkownik tego szkła pod cropem 1,3 (o winiecie nie ma mowy z oczywistych względów) mam na temat tego lensa pozytywne odczucia. Duuużo lepsze niż wobec 17-40. Mam tu ma myśli jakość produkowanego obrazka.

Coś już napisał

Domyślnie

No dobra bez ceregieli., przyznawajcie sie jak to u Was z tym 24-105 bywało bo to może będzie mój podstawowy zoomik poza dwoma stalkami 50mm f1,4 oraz 85, albo 100mm f2
    pozdrawiam

freebird
    Guest

Domyślnie

No wlasnie, panowie, bo zupelnie sprzecznie zeznania dajecie. Janmar, mozna wiedziec jak to jest, ze Tobie winieta nie przeszkadza

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freebird Zobacz posta
    No wlasnie, panowie, bo zupelnie sprzecznie zeznania dajecie. Janmar, mozna wiedziec jak to jest, ze Tobie winieta nie przeszkadza
    Winietę mam w 35/1,4 i mi nie przeszkadza,mam w 135/2 i nie przeszkadza,mam w 24-105 i nie przeszkadza.Rzeczywistosc mi nie przeszkadza, przyzwyczaiłem się. :smile: Poza tym używam róznych przysłon a winietują obiektywy na największej.Jesli mi przeszkadza to usuwam. To po prostu jest dla mnie zjawisko normalne od kilku dziesiątek lat.Fotografowania, nie dyskusji. {forum i internetu nie było :-) } No przecież na co mam wymienić 35/1,4 ? Marmur ma żyłki,drewno słoje a obiektywy miewaja winiety.Wystarczy przypomniec że dobre programy do obróbki maja mozliwość tworzenia winiety.[Usuwania też] Ktos z kolegów na forum niedawno zilustrował pieknie temat zamieszczajac to samo zdjecie w trzech wersjach:bez winiety,z winietą obiektywu i z winietą z softu.Warto znależć ten wątek.Pozdrawiam :smile:

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Winietę mam w 35/1,4 i mi nie przeszkadza,mam w 135/2 i nie przeszkadza,mam w 24-105 i nie przeszkadza.Rzeczywistosc mi nie przeszkadza, przyzwyczaiłem się. :smile: Poza tym używam róznych przysłon a winietują obiektywy na największej.Jesli mi przeszkadza to usuwam. To po prostu jest dla mnie zjawisko normalne od kilku dziesiątek lat.Fotografowania, nie dyskusji. {forum i internetu nie było :-) } No przecież na co mam wymienić 35/1,4 ? Marmur ma żyłki,drewno słoje a obiektywy miewaja winiety.Wystarczy przypomniec że dobre programy do obróbki maja mozliwość tworzenia winiety.[Usuwania też] Ktos z kolegów na forum niedawno zilustrował pieknie temat zamieszczajac to samo zdjecie w trzech wersjach:bez winiety,z winietą obiektywu i z winietą z softu.Warto znależć ten wątek.Pozdrawiam :smile:
    To się powinno podkleić. Samą prawdę piszesz Janmar.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Himi - piszesz , że poszukujesz 16-35 do jedynki. Ze swojego doświadczenia od razu polecam 16-35 II. Jakość obrazu ( ostrość ) jest o wiele lepsza.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszołom Zobacz posta
    Himi - piszesz , że poszukujesz 16-35 do jedynki. Ze swojego doświadczenia od razu polecam 16-35 II. Jakość obrazu ( ostrość ) jest o wiele lepsza.
    Biorę pod uwagę tylko MKII

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów