wlasnie kupilem :grin: tulejke zamowilem made in japan tulejka+dekiel za 53 zl (duzo taniej niz w sklepie gdzie kupilem UV) i uv hoya super HMC za :sad: 76 nawet tak zle nie wyszlo..
polarki sa tylko strasznie drogie![]()
wlasnie kupilem :grin: tulejke zamowilem made in japan tulejka+dekiel za 53 zl (duzo taniej niz w sklepie gdzie kupilem UV) i uv hoya super HMC za :sad: 76 nawet tak zle nie wyszlo..
polarki sa tylko strasznie drogie![]()
Oby gwint byl taki sam to bedzie graloZamieszczone przez Wisozup
.
A cena... pomysl sobie ze jesli niczym go nie porysujesz/nie stluczesz to posluzy ci ladne pare lat - tak jak z obiektywami do lustrzanek... niby 2 tys albo i 6 tys ale to zakup na dlugie lata raczej.
Na pocieszenie - ja mam 77mm.
Musi pasowaćOby gwint byl taki sam to bedzie gralo .![]()
a tak przy okazji jak sie czysci takie filtry np moja UV bo to srasznie lapie kusz niedajboze jak paluchem przejade :-?
Jak i czym czyscic aby nie uszkodzic tych powlok??
Ostatnio edytowane przez nandoo ; 25-05-2005 o 17:30
Kurz - gruszka z apteki (ja mam duuuza taka ,do lewatywy - wygotowana i wysuszona by talku nie bylo, rowniez wnetrze aparatu i matryce nia przedmuchuje)
Paluchy, plamki - zestaw czyszczacy z allegro z plynem Hama + sciereczka mikrofazowa (jest w niektorych zestawach). Pare kropel plynu na filtr i wycieramy sciereczka do sucha, ruchem okreznym od srodka filtru na zewnatrz okregami.
Zuzyte miejsce sciereczki najlepiej zapamietac albo czyscic pare rzeczy na raz i sciereczke do prania.
dzieki ale slyszalem ze ten "hamski" plyn nie jest zbyt rewelacyjny,straszne smugi na SHMC zostawia,
kots polecil plyn do optyki chemax1 jest takze chemax3 do zastosowania z powlokami antyrefleksyjnymi moze te byly by lepsze.
(ale to juz doczytalem w innych postach tego forum)
pozdrawiam
To juz wina filtrow Hoyi... mi B+W czysci slicznie, szkla obiektywow tez.Zamieszczone przez nandoo
hmm nie zrozumiales mnie ja wlasnie w tych postach czytalem o polaczeniu fitra UV Hoya z Hamskim zestawem (jak to niektorzy nazywaja)To juz wina filtrow Hamy... mi B+W czysci slicznie, szkla obiektywow tez.
nie chcialbym tylko go uszkodzic![]()
http://canon-board.info/showthread.p...ghlight=ludwikZamieszczone przez nandoo
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Znowu sie walnalem. Chodzi o to ze filtry Hoyi kiepsko sie czyszcza i smuza a nie ze ten plyn Hamy jest kiepski. Juz poprawilem.Zamieszczone przez nandoo
Wczoraj wyczyscilem swoje 4 szkielka i 6 filtrow tym wlasnie plynem - slicznie dziala... tyle ze zadnego filtru Hoyi nie mam 8)
co do tego luwika to juz czytalemale to chyba bedzie to ostateczna bron na paluchy na refleskach ktore juz mam a filterek ma caly jeden dzionek
![]()
narazie dzieki za odp.
Vitez dzieki co do rady zakupu lepszego filterka :grin:
pozdrawaim