Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Tama - Co to za firma

nandoo
    Guest

Domyślnie

wlasnie kupilem :grin: tulejke zamowilem made in japan tulejka+dekiel za 53 zl (duzo taniej niz w sklepie gdzie kupilem UV) i uv hoya super HMC za :sad: 76 nawet tak zle nie wyszlo..
    polarki sa tylko strasznie drogie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wisozup
    No z tego co widze w cennikach (nie wiem czy aktualne) to PL HMC Hoya (w moim przypadku 52mm by sie przydal) kosztuje 170pln. i to sam filtr. A tulejka moze byc firmy nieznanej (made in Japan) i bedzie wszystko gralo?
    Oby gwint byl taki sam to bedzie gralo .
    A cena... pomysl sobie ze jesli niczym go nie porysujesz/nie stluczesz to posluzy ci ladne pare lat - tak jak z obiektywami do lustrzanek... niby 2 tys albo i 6 tys ale to zakup na dlugie lata raczej.
    Na pocieszenie - ja mam 77mm .

nandoo
    Guest

Domyślnie

Oby gwint byl taki sam to bedzie gralo .
    Musi pasować
    a tak przy okazji jak sie czysci takie filtry np moja UV bo to srasznie lapie kusz niedajboze jak paluchem przejade :-?
    Jak i czym czyscic aby nie uszkodzic tych powlok??
    Ostatnio edytowane przez nandoo ; 25-05-2005 o 17:30

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kurz - gruszka z apteki (ja mam duuuza taka ,do lewatywy - wygotowana i wysuszona by talku nie bylo, rowniez wnetrze aparatu i matryce nia przedmuchuje)

Paluchy, plamki - zestaw czyszczacy z allegro z plynem Hama + sciereczka mikrofazowa (jest w niektorych zestawach). Pare kropel plynu na filtr i wycieramy sciereczka do sucha, ruchem okreznym od srodka filtru na zewnatrz okregami.
    Zuzyte miejsce sciereczki najlepiej zapamietac albo czyscic pare rzeczy na raz i sciereczke do prania.

nandoo
    Guest

Domyślnie

dzieki ale slyszalem ze ten "hamski" plyn nie jest zbyt rewelacyjny,straszne smugi na SHMC zostawia,
    kots polecil plyn do optyki chemax1 jest takze chemax3 do zastosowania z powlokami antyrefleksyjnymi moze te byly by lepsze.
    (ale to juz doczytalem w innych postach tego forum)

pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nandoo
    dzieki ale slyszalem ze ten "hamski" plyn nie jest zbyt rewelacyjny,straszne smugi na SHMC zostawia
    To juz wina filtrow Hoyi... mi B+W czysci slicznie, szkla obiektywow tez.

nandoo
    Guest

Domyślnie

To juz wina filtrow Hamy... mi B+W czysci slicznie, szkla obiektywow tez.
    hmm nie zrozumiales mnie ja wlasnie w tych postach czytalem o polaczeniu fitra UV Hoya z Hamskim zestawem (jak to niektorzy nazywaja)
    nie chcialbym tylko go uszkodzic

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

a tak przy okazji jak sie czysci takie filtry np moja UV bo to srasznie lapie kusz niedajboze jak paluchem przejade
    http://canon-board.info/showthread.p...ghlight=ludwik
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

hmm nie zrozumiales mnie ja wlasnie w tych postach czytalem o polaczeniu fitra UV Hoya z Hamskim zestawem (jak to niektorzy nazywaja)
    nie chcialbym tylko go uszkodzic
    Znowu sie walnalem. Chodzi o to ze filtry Hoyi kiepsko sie czyszcza i smuza a nie ze ten plyn Hamy jest kiepski. Juz poprawilem.
    Wczoraj wyczyscilem swoje 4 szkielka i 6 filtrow tym wlasnie plynem - slicznie dziala... tyle ze zadnego filtru Hoyi nie mam 8)

nandoo
    Guest

Domyślnie

co do tego luwika to juz czytalem ale to chyba bedzie to ostateczna bron na paluchy na refleskach ktore juz mam a filterek ma caly jeden dzionek

narazie dzieki za odp.

Vitez dzieki co do rady zakupu lepszego filterka :grin:

pozdrawaim

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów