Cytat Zamieszczone przez Corran
3. Wydaje mi się, że dość wyraźnie zaakcętowałem że proszę w poście użytkowników o przedstawienie wrażeń z użytkowania, również dość wyraźnie napisałem że Nikon ma u mnie przewagę ze względu na magnezową obudowę, dla niedomyślnych martwi mnie to że G3 to plastik - jak intensywne użytkowanie odbija się na aparacie?
Uzywalem G3 przez 1,5 roku... mam nadzieje ze klasyfikuje sie w twoich kategoriach "uzytkownika, ktory moze opisac wrazenia" ?
Jesli chodzi o plastik czy LCD - zadnych sladow zuzycia nie bylo, pekniec, rys , wtedy gdy go sprzedawalem. Owszem nie lsnil nowoscia ale tez nie byl zniszczony - spokojnie moglem powiedziec o nim "uzywany 2 miesiace" a nie 1,5 roku.
A uzywalem go dosc intensywnie, zawsze mialem go ze soba w plecaku, na kazdym wyjezdzie czy nawet w drodze do/z pracy.
Magnez czy plastik? To jak 300D czy 10D . Magnez fajniej sie trzyma i fajniej wyglada, ale jak ci spadnie aparat z 2 metrow to niezaleznie od obudowy i tak bedziesz mial kaszanke w srodku, wiec to element wazny tylko dla modnisiow - co wybieraja aparat po wygladzie a nie funkcjonalnosci.
Odnosnie twoich potrzeb i makro - G3 ma makro od 5cm co do fotek przedmiotow na Allegro zupelnie wystarczy, chyba ze fotografujesz pojedyncze nozki procesorow .
Do innych potrzeb - pejzaze, domowe, turystyczne fotki - swietnie sie nadaje... szczegolnie jesli masz dostep do zewnetrznej lampy, statywu filtrow (polar, polowkowy, szare).

Odnosnie porownania - nie za wiele moge napisac bo 4500 nie znam, ale patrzac na specyfikacje jest to sporo starszy produkt, matryca nie RGB a CYGM pozwala watpic w porownywalna jakosc zdjec co z G3 .
Oprocz tego G3 ma powazna zalete ktorej ciagle mi brakuje - odchylany LCD !
Cholernie wygodna rzecz, a juz przy makro najbardziej.
Poza tym jeszcze patrzac na specyfikacje - zakresy przeslon i migawek w G3 swiadcza rowniez o wiekszym zaawansowaniu i lepszej uzytecznosci.

Zanim napisałem to pytanie przeszukałem to i inne fora, grupy usenet (również anglojęzyczne) - nie znalazłem bezpośredniego porównania obu aparatów.
Dziwne... ja znalazlem przynajmniej kilkanascie:
http://groups.google.com/groups?q=G3...c.foto.cyfrowa