Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Jakie jest bezpieczne napięcie w Canonie 30d

Mieszany widok

Domyślnie

a poza tym:
    - zawsze jeśli masz wątpliwości co do napięcia dopuszczalnego, a masz dobrodziejstwo gniazda pc, to one wytrzymują 250V i spokojnie możesz podłączyć (chyba od 30D stopka wytrzymuje to samo co pc, ale nie wiem czy 20D też się nie łapie)
    - 10.25V pewnie i tak mieści się w tolerancji 6V wszytkich puszek - np 300D wytrzymuje wg specyfikacji 6V, a lampy 25V też nic mu nie robią, problemy zaczynają się przy lampach 50V (ale też nie zawsze )
    - najbardziej problematyczne są lampy 300V - są modele, które podobno dają 300V, ale impuls przy rozładowaniu sięga nawet 1500V i nieraz więcej - takie lampki to tylko radzę odpalać na analogu, gdzie wyzwalanie jest mechaniczne
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poss Zobacz posta
    - najbardziej problematyczne są lampy 300V - ... - takie lampki to tylko radzę odpalać na analogu, gdzie wyzwalanie jest mechaniczne
    właśnie jest dokładnie odwrotnie

kiedyś wyzwalanie błysku było mechaniczne (analogi, 10D, 300D itp.) i napięcie wyższe było niebezpieczne - styki były mechaniczną częścią migawki i zbyt wysokim napięciem można było sobie je po prostu.... zespawać.

wtedy wprowadzono wyzwalanie elektroniczne (od czasów 20D i 350D) i za wyzwalanie lampy odpowiada triak (lub tyrystor), który spokojnie przeżyje 250V.

wadą tego rozwiązania jest fakt, że triak (lub tyrystor) to półprzewodnik, stąd czasami problem z odwróconymi podłączeniami w kablach (lampa podłączona odwrotnie nie odpali wcale).

natomiast co ciekawe, pomimo wielu informacji o bezpiecznym 250V na stopkach nowych canonów - nigdy nie spotkałem tego w oficjalnych specyfikacjach aparatów - może ktoś znalazł??

(oczywiście w instrukcji takich rzeczy raczej nie ma)
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    kiedyś wyzwalanie błysku było mechaniczne (analogi, 10D, 300D itp.) i napięcie wyższe było niebezpieczne - styki były mechaniczną częścią migawki i zbyt wysokim napięciem można było sobie je po prostu.... zespawać.
    w 300d i 10d jest niskie napięcie dopuszczalne i nie ma wątpliwości, natomiast co do analogów wytłumacz mi w takim razie, jak się to działo, że taki np zenit ze starą lampą ładowaną przez 220V i mający na stopce 300V nie spawał migawki i nie kopał fotografa w trakcie wyzwolenia lampy?

Jeśli coś by się miało zespawać, to wydaje mi się, że szybciej przyspawał by się "palec" mechaniczny zwierający bieguny lampy, niż migawka. Przecież migawka nie zwiera lampy a jedynie jest elementem układu (pewnie w dodatku odizolowanym), a spaw powstaje w miejscu pojawienia się łuku elektrycznego. Ale może mi się tylko wydawać...
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Uprawnienia umieszczania postów