Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Jakie jest bezpieczne napięcie w Canonie 30d

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Bombi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam!!!

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
    Kurcze miernik pokazuje w trakcie ładowanie lampy znacznie poniżej 5V, rozładowania niestety nie rejestruje, (zbyt krótki impuls, jak mniemam) więc się stresuję.
    Boje się bo jak się nie uda to będzie to koniec mojej przygody z fotografią na wiele lat.

Ale skoro do 25V jest bezpiecznie, to chyba spróbuję.
    Jeszcze czekam na poradę znanego w świecie magika od fotocel, może On utwierdzi mnie w przekonaniu?

Oczywiście jak się zdecyduję to napiszę tu, czy działa.
    A jak matryca wyleje się przez gwint statywowy też dam znać ;(
    ( text zaczerpnięty z http://mif.sold.pl/ )

Pozdrawiam Bombi
    Pozdrawiam Bombi Moja "Galeria"
    5D MkI / BG-E4 AD / C 24-105L/C 70-200L/ C 50
    580 exII/ ~1000Ws/ BDish/ Softboxy/18Gb SanDisc /

Dopiero zaczyna Awatar Bombi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam!!!

Test przeprowadzony pozytywnie
    Lampa podpięta pod gniazdo PC wyzwala się prawidłowo.
    Uszkodzenia aparatu z wylaniem matrycy lub zaspawaniem czegokolwiek, nie stwierdziłem.

Zaryzykowałem dopiero po przeczytaniu w instrukcji (miałeś rację Maćku ) textu:
    cytat:
    "Jeśli lampa błyskowa lub akcesoria związane z błyskiem należą do innego systemu aparatów niż EOS, to nie używaj ich, bo mogą uszkodzić aparat.
    Nie podłączaj do gniazda PC tego aparatu lamp błyskowych pracujących z napięciem 250V lub wyższych.
    Nie montuj na aparacie (zamocowaniu stopki lamp) wysokonapięciowych lamp błyskowych, bo aparat może ich nie wyzwalać."

Czyli po dokładnym przeanalizowaniu 30D obsługuje lampy poniżej 250V, zarówno na stopce jak i w gnieździe PC.

Serdecznie dziękuję za podpowiedzi, sugestie.
    I idę robić zdjęcia

Pozdrawiam Bombi
    Pozdrawiam Bombi Moja "Galeria"
    5D MkI / BG-E4 AD / C 24-105L/C 70-200L/ C 50
    580 exII/ ~1000Ws/ BDish/ Softboxy/18Gb SanDisc /

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bombi Zobacz posta
    Zaryzykowałem dopiero po przeczytaniu w instrukcji (miałeś rację Maćku ) textu:
    A juz miałem robić screena z instrukcji
    Teraz już znasz procedure w takich przypadkach:
    1. Instrukcja
    2. Instrukcja
    3. Instrukcja
    4. Forum
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Tak się podepnę:
    Podpiąłem w gorącą stopkę lampę Unomat Germany 24 (nie mam niestety do niej papierków, więc nie wiem, jakie ma dokładnie napięcie). Dwa, trzy razy odpaliłem ją ze stopki, potem przestała się odpalać. Przez PC działa. Czy możliwe jest, że takie maleństwo (24 liczba przewodnia, 2 paluszki toto zasilają) spaliło mi stopkę?
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    Tak się podepnę:
    Podpiąłem w gorącą stopkę lampę Unomat Germany 24 (nie mam niestety do niej papierków, więc nie wiem, jakie ma dokładnie napięcie). Dwa, trzy razy odpaliłem ją ze stopki, potem przestała się odpalać. Przez PC działa. Czy możliwe jest, że takie maleństwo (24 liczba przewodnia, 2 paluszki toto zasilają) spaliło mi stopkę?
    ja mam unomat B 24 auto i jak mierzyłem to miał 66 v

Domyślnie

a stopka w lampie jest na 100% sprawna? Ten Unomat ma chyba 210V na wyzwoleniu, więc teoretycznie nie powinien spalić (ale to tylko teoria)
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Stopka w lampie nie wiem, z resztą pal ją licho, ważne, żeby w aparacie wszystko było ok...
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów