Cytat Zamieszczone przez 1507 Zobacz posta
ostrość ustawiam na "oko" paktu z typem nie mam, przy 350-tce tez nie bardzo mi szło (jpegi odpadają całkowicie)
dzięki za info, ale trochę to namieszane...
ostrzysz w wizjerze czy przez Live View? co przeszkadzają JPG-i? przecież RAW-y nie mają ani większej GO, ani nie można jej zmieniać...

trzeba razem sprzety zestroić inaczej ma sie to z 30D a juz bajka w 40D, do ostrzenia uzywam zarówno wizjera jak i LiveView z powiększeniem, jak kupię jeszcze matówke do manuala to będzie chyba lepiej,
jak to inaczej? czy xxD są wygodniejsze, bo mają większy wizjer czy Live View? a może wymienną matówkę? ;>

no i kombinuję z drganiami robię własny uchwyt statywowy do MTO.
uważasz, że drgania to aż taki problem? to może ja nie miałem źle ustawionej ostrości, tylko poruszone zdjęcia...

Mój MTO 11 (1000mm) był przesotrzony, sprzawdzony i kupiony w Astrokraku, na egzemplarz nie narzekam. Co do tcx1,4 canona to musiałem mu styki zasłonić bo aparat sygnalizował błąd, canonowski TC wprowadza nieznaczne aberacje i trzeba obraz poddać lekkiej obróbce graficznej ale nie ma tragedii, co do nieskończoności to mój obiektyw był przeostrzony po to by módz sobie założyć do niego okular i obserwować nocne niebo, a do focenia to nieskończoność wypada mi tak gdzie jest opisana na obiektywie,
te cuda mogą służyć za część teleskopu? tylko dlaczego odległość matówki miałaby być inna niż punktu ocznego? wiesz dużo o tym sprzęcie, ale ja słyszałem, że "dodatkowe" przesunięcie pierścienia ostrości "za" nieskończoność ma niwelować przesunięcie płaszczyzny ostrości w przypadku fotografowania w innej temperaturze niż pokojowa...
no cóż, może to dyskusja czystko akademicka, ale to ciekawe

także do zdjęć to nie ma znaczenia, co do ostrości to na 30 zdjęć około 7 jest git, przy tej ogniskowej mnie czasy wachają się od 1/15do 1/60 sekundy w zależności od fazy, iso, i ogniskowej, przy takich czasach drgania powodują nieostrości , podmuch wiatru i wszelki kontakt łapek z obiektywem i puszką chodzenie w okół sprzetu(na balkonie) to wszystko powoduje drgania a co zatym nieostrości, zawsze takie zdjęcia robię z podniesionym lustrem, inaczej sie nie da chyba że masz tak stabilnie zamontowany MTO że nic go nie ruszy, ale ten obiektyw zamontować naprawdę tak by nie drgnął jest ciężko i trzeba własny patent na to zdobyć. Podstawą jest naprawdę solidny montaż.
niestety, mój statyw nie można nazwać "naprawdę stabilnym" nawet w przypływie optymizmu... widzę kolejny problem :/