Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Statyw do fotografii architektury

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amat Zobacz posta
    Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd pisząc o znaczeniu głowicy w stabilności całości konstrukcji w kontekście jej ciężaru - to jest właśnie duperełka bez znaczenia.
    Coś Ci się chyba mocno pomyliło - głowica ma często większe znaczenie niż same nogi i pisze to z praktyki używania nóg 055ProB i kilku różnych modeli głowic....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Dociążenie sprzętem będzie miało znaczenie kiedy średnica podstawy będzie większa od wysokości zamocowania
    Przecież napisałem iż stabilność zależy także od sposobu rozłożenia statywu :-).
    EOS + Speedlite

Bywalec

Domyślnie

Jeśli ma być stabilnie i "budżetowo" to proponuję nastepujący zestaw:
    - nogi 190PRO (490zł)
    - głowica poziomująca 438 (260zł).
    Co to da? Z grubsza ustawisz poziom nogami, resztę głowiczka ~10st. Będziesz miał największą możliwą stabilność w tej cenie i wadze. Do zdjęć z obiektywem shift będzie doskonałe. Oczywiście tylko poziome kadry wchodzą w grę, ale zawsze można kiedyś rozszerzyć o głowiczkę.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Bywalec

Domyślnie

axk

Zawsze możesz wrócić na sam początek swojej wypowiedzi i doinfrmować siebie samego CO napisałeś.
    A napisałeś bzdurę.
    To wszystko.

Bywalec

Domyślnie

Napisał człowiek konkretne pytanie i prosze. Już znalazły się trolęta gotowe wylewać swoje frustracje. Niedziela jest, dajcie tochę luzu.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Miasto
    SK

Domyślnie

Zawsze możesz wrócić na sam początek swojej wypowiedzi i doinfrmować siebie samego CO napisałeś.
    Nie muszę doinformowywać siebie samego co napisałem ponieważ doskonale wiem. Moje wypowiedzi podparte są doświadczeniami wynikającymi z używania w/w sprzętu. Pracowałem na kilku statywach w tym na zestawie "głowica + statyw" Manfrotto który polecałem, coprawda niezbyt długo ale zawsze.

A napisałeś bzdurę.
    Nabierz doświadczenia, popracuje z w/w sprzętem przez dłuższy okres a wtedy będziemy dalej prowadzić dyskusję. Stwierdzeniami w stylu : "napisałeś bzdury ..." niektóre osoby "maskują" swoją niewiedzę i brak doświadczenia w kwestiach w których zabierają głos.

Myślę iż po tych "wzajemnych przepychankach" będziemy mogli z powrotem w ciszy i spokoju powrócić do głównego tematu tego wątku :-).
    Ostatnio edytowane przez axk ; 18-05-2008 o 12:32
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna Awatar Synthax

Domyślnie

Panowie Panowie, wąsni na bok : )

Zdecuduję się na proponowana przez wiekszość kombinację Manfrotto. +/- miesci sie w budżecie, a ma te zalety ze faktyczni pozwoli na mobilność i ni ebezi ekłopotu ze zmiana głowicy na inną w przyszłości. Oglądałem te geodezyjne statywy i faktycznie mocowanie mało standardowe.

Tylko pytanie czy 190 czy 055 model statywu? Różnica w cenie niewielka

Dziękuje za informacje !
    Ostatnio edytowane przez Synthax ; 18-05-2008 o 23:42
    Canon 5D | C TS-E 24mm | C 70-200mm 2.8 (Soligor Pro 2X) | C 50mm 1.8

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Synthax Zobacz posta
    Tylko pytanie czy 190 czy 055 model statywu? Różnica w cenie niewielka
    Model 055 jest po wysunięciu kolumny głowicy wyższy, ma 176 cm., natomiast 190 ma 146 cm. wysokości. W pod innymi względami są podobne. Najlepiej gdybyś miał możliwość zobaczenia "na żywo" obu modeli, wtedy wybór byłby zapewne łatwiejszy.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Sprawdza mi się znakomicie 55PROXB + 410, naprawdę przy konkretnym wiatrze na ogniskowej 160-200 przy braketingach nie ma poruszenia, odkąd go mam nie wyrównuję nic jak składam warstwy z różnych.
    5DMII, 16-35 II, 70-200 4 IS,
    www.qsqs.digart.pl

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nogi 190ProB spokojnie wystarczą natomiast w przeciwieństwie do tego co twierdzi Amat trzeba dużą uwagę zwrócić na głowicę bo to głównie od niej zależy stabilność całego sprzętu.

Wbrew temu co widać na zdjęciach głowica 804 Rc2 nie zapewnia możliwości precyzyjnego ustawienia sprzętu. Właściwie z precyzją to ona nie ma nic wspólnego. Po ustawieniu poziomu i przekręceniu głowicy o ileś tam stopni bąbel leci gdzieś na bok, z pionem też są kłopoty. Ogólnie nie polecam.

Szkoda ładować kasę w półśrodki takie jest moje zdanie. Wiem bo parę razy "zaoszczędziłem" w ten sposób i szykuje się kolejna zmiana.
    Z głowic które warto rozważyć a jednocześnie Cię totalnie nie zbankrutują:
    Manfrotto głowica 3D 460MG Magnesium
    Manfrotto głowica kulowa 488RC4 z płytką
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów