Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Statyw do fotografii architektury

ebl21
    Guest

Domyślnie

Witam!

Jeśli ten statyw ma być tani i stabilny i dobrze wykonany - polecam stare statywy geodezyjne lub przeznaczone dla kamer filmowych (np.: prod. krajowej bądź NRD, z drewnianymi nogami). Piszesz, że poruszasz się samochodem, więc waga i gabaryty nie powinny stanowić problemu.

Pozdrawiam,

Bywalec

Domyślnie

A w jaki to sposób głowica zwiększy jego stabilność?

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amat Zobacz posta
    A w jaki to sposób głowica zwiększy jego stabilność?
    Zwiększy jego wagę. Zawsze to kilkaset mg ekstra :-).
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Synthax Zobacz posta
    Ale może do archi najlepszy byłby statyw np do teleskopu który waży ok 10kg?
    Takie statywy mają zupełnie inną konstrukcję, przystosowaną do mocowania bardzo ciężkich głowic paralaktycznych. Nie da się na takim statywie zamontować głowicy fotograficznej. Poza tym taki statyw to już jest wyłącznie przewoźny a nie przenośny. Zdecydowanie zły pomysł.

Na koniec mała ilustracja. Typowy, przeznaczony do dźwigania niewielkich teleskopów, całkowicie rozstawiony statyw astro z typową głowicą paralaktyczną oraz całkowicie rozstawiony Manfrotto 055XProB z "dużą" głowicą 808RC4. I idę o zakład, że Manfrotto nawet z mniejszą głowicą będzie wystarczająco dobry do opisanych przez Ciebie zastosowań.

Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 17-05-2008 o 11:31
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec

Domyślnie

axk taaa....a jak usiądzie mucha to jeszcze bardziej zwiększy stabilizacje.
    To mnie się wydaje że w takim układzie powinni robić z ołowiu, nie pomyśleli?
    Zgłoś patent.

Miasto
    SK

Domyślnie

axk taaa....a jak usiądzie mucha to jeszcze bardziej zwiększy stabilizacje.
    To mnie się wydaje że w takim układzie powinni robić z ołowiu, nie pomyśleli?
    Zgłoś patent.
    Ironia w Twojej wypowiedzi jest co najmniej zabawna. Jako iż najprawdopodobniej nie rozumiesz opisu słownego przedstawię to liczbowo :

Statyw Manfrotto 190X PRO B - waga 1.8 kg
    Głowica Manfrotto 804 RC2 - waga 0.75 kg

Waga całego zestawu = 2.55 kg. I co nie jest cięższy z głowicą? Weź głowicę o takiej wadze do ręki i sprawdź "namacalnie" jej ciężar a wtedy będziemy dalej rozmawiać.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 17-05-2008 o 13:48
    EOS + Speedlite

Bywalec

Domyślnie

Już zapomniałeś o kontekście i stabilizacji ? Szybko.
    Ciężar na szczycie ,gdzie wysokość będzie większa od średnicy będzie zwiększał stabilnośc konstrukcji? I jeszcze jak dojdzie aparat z obiektywem ?Zmieniły się prawa fizyki a ja nic o tym nie wiem...
    A zabawna jest nie moja ironia, a twoja "stabilność" duprełki głowicy.
    Równie dobrze możnaby napisać że polakierowana klapka od wlewu paliwa pokrywająca się z obrysem wydatnie poprawia opływ powietrza całości konstrukcji.

Miasto
    SK

Domyślnie

Już zapomniałeś o kontekście i stabilizacji ? Szybko.
    Ależ wcale nie zapomniałem. Cały czas o tym rozmawiamy :-).

Ciężar na szczycie ,gdzie wysokość będzie większa od średnicy będzie zwiększał stabilnośc konstrukcji? I jeszcze jak dojdzie aparat z obiektywem ?Zmieniły się prawa fizyki a ja nic o tym nie wiem...
    Tak jak pisałem wcześniej ciężar jest jednym z wyznaczników stabilności ale absolutnie nie jedynym. Na stablność wpływa także konstrukcja statywu oraz sposób jego rozłożenia. Nigdzie nie napisałem iż stabilność zależy tylko i wyłącznie od wagi.

duprełki głowicy.
    A co to jest?

Równie dobrze możnaby napisać że polakierowana klapka od wlewu paliwa pokrywająca się z obrysem wydatnie poprawia opływ powietrza całości konstrukcji.
    Przykład mający się nijak do omawianego zagadnienia.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 17-05-2008 o 14:11
    EOS + Speedlite

Bywalec

Domyślnie

W przypadku statywu o stabilności zamocowanego ciężaru na jego szczycie będzie głownie decydować SZTYWNOŚĆ i pewność całej konstrukcji (przy zachowaniu akceptowalnego ciężaru),a dociążenie od góry będzie miało niewielkie znaczenie w porównaniu do wprowadzanej niestabilnośc tym ciężarem,a ciężar głowicy wręcz pomijalne.
    Dociążenie sprzętem będzie miało znaczenie kiedy średnica podstawy będzie większa od wysokości zamocowania + sztywnośc konstrukcji, to w takim i tylko w takim wypadku zdecydowanie poprawi stabilność całości in plus.
    Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd pisząc o znaczeniu głowicy w stabilności całości konstrukcji w kontekście jej ciężaru - to jest właśnie duperełka bez znaczenia.

Miasto
    SK

Domyślnie

Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd pisząc o znaczeniu głowicy w stabilności całości konstrukcji w kontekście jej ciężaru - to jest właśnie duperełka bez znaczenia.
    Nikogo nie wprowadzam w błąd. Przy odpowiedniej konstrukcji oraz wytrzymałości statywu dociążanie go "z góry" i to zarówno aparatem jak i głowicą zwiększa jego punktowy nacisk na podłoże przez co "uodparnia" go w pewnych granicach na działanie sił bocznych (np. podmuchy wiatru). Równie dobrze aby go dociążyć możesz coś pod nim podwiesić (ciężar będzie się znajdował w dokładnie takiej samej osi).
    Ostatnio edytowane przez axk ; 17-05-2008 o 14:47 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów