hm a co moze byc alternatywa dla tego obiektywu np za polowe ceny czyli do 600
co sadzicie o sigmie18-125
hm a co moze byc alternatywa dla tego obiektywu np za polowe ceny czyli do 600
co sadzicie o sigmie18-125
A jest bardzo prosciutki sposob aby zrobic panorame za pomoca S10-20/C10-22 czy innym szerokim... pstrykasz fote, a potem w domu obcinasz z foty troche dolu i troche gory... jest i tak szeroko, ze fotka sprawi wrazenie panoramy... prosto i przyjemnie![]()
Ostatnio edytowane przez BelYaal ; 16-05-2008 o 13:56
Jacob
To nie jest żadna alternatywa - przecież ogniskowe masz zupełnie inne.
Musisz się zastanowić do czego tak naprawdę potrzeba Ci tego obiektywu.
Szeroki kąt daje frajdę w operowaniu zniekształceniami, ale ma też swoje wady i ograniczenia.
Wszystko to kwestia indywidualnych preferencji.
BalYaal - i masz tak naprawdę pierdółkę a nie panoramę
Taką "prawie" panoramę :]
Ale faktycznie prosto i przyjemnie.
Jacob - dla lepszego zobrazowania sytuacji pokażę coś w tej kwestii.
Oba zdjęcia to panoramy :
1.
Zdjęcie to panorama składana z 3-4 pionowych ujęć na ogniskowej 20mm. Chciałem wykorzystać zakrzywienie perspektywy w celu nadania zdjęciu jeszcze większej dynamiki i uzyskać zamierzone ułożenie linii w kadrze.
2.
Tu z kolei przykład panoramy złożonej z 12 kadrów. Dłuższa ogniskowa (ok 45mm) pozwoliła na przybliżenie dalekich planów, które przy użyciu szerokiego kąta były by zupełnie mikroskopijne i praktycznie nierozróżnialne.
axk - zgadza się![]()
P_i_t_t no to teraz chyba lapie o co chodzi bo mi chodzi bardziej o ta druga panorame do ktorej bede mogl wykozytac maja 50 ;]
Witam, a ma ktoś może fotki z tatrzańskich szczytów z obiektywu Sigmy 10-20?
Mam również pytanie jak to jest z fotografowaniem z 10mm jezeli aparat nie jest prostopadle do fotografowanego obiektu, boki lecą ku środkowi ?
Co prawda nie ze szczytow, ale tez z tatr![]()
http://canon-board.info/showthread.php?t=32306
Wszystkie robione przy pomocy 10-20
Tak. ale glownie to wychodzi przy architekturze, na krajobrazach nie rzuca sie to az tak w oczyMam również pytanie jak to jest z fotografowaniem z 10mm jezeli aparat nie jest prostopadle do fotografowanego obiektu, boki lecą ku środkowi ?![]()
Moze to nie miejsce na takie uwagi ale zdjecia sa genialne! Daj jakis link do swojej strony Pitt![]()
no noNasze Taterki, obiektywik daje rade z tego co widze i pewne moje obawy juz sie rowiały
, wielkie Dzięki.
a Masz mozę gdzieś ujęcia z 18mm, oczywiście Tatr.