-
Jaki aparat
Hej
Proszę o radę.
Zamierzam kupić mój pierwszy prawdziwy aparat (cyfrowy) :smile: . Dotąd używałam kodaka (pełna automatyka) oraz sporadycznie canona wypożyczanego od kolegi.
Robię zdjęcia portretowe (i mniej portretowe) dzieci, które szybko zmieniają wyraz twarzy
??: oraz plenerowe (góry). Dojrzałam do zakupu własnego aparatu, takiego wash&go, czyli wszystko w jednym.
Kolega zamienił już swojego analogowego canona na 350D i ponieważ sprzęcik jest nowy nie mogę go prosić o użyczenie na kilka dni, zwłaszcza że rozbudowuje go i zaraz pogubiłabym się w możliwościach. Aparat miałam w ręku, pstryknęłam kilka zdjęć, od razu wiedziałam jak się w nim poruszać i postanowiłam że kupię taki sam.
Pożyczyłam instrukcję obsługi i wpadłam w lekką panikę.
Żeby był pełny obraz sytuacji: decyduję się na aparat cyfrowy i kupię taki tylko raz. Wychodzę z założenia że trzeba raz a dobrze, nie mogę teraz wydać 3 tys. zł i za 2 mies. stwierdzić że właściwie potrzebuję taki za 4 tys., bo tamte 3 tys. będą do odzyskania może w połowie. Jak się szarpię to chcę mieć pewność że spełni wszystkie moje portretowo-krajobrazowe wymagania.
Wracając do instrukcji – prawdopodobnie nigdy nie wykorzystam możliwości manualnych tego sprzętu. Czy warto tyle płacić za automat? Jasne, czasami robię zdjęcia wieczorami i potrzebna większa czułość, korci mnie wykorzystanie efektów czarno-białych czy zdjęć w jednym odcieniu, ale ustawianie bieli, czasu naświetlania, przesłony to przekracza moje możliwości.
A jeśli 350D to jaki obiektyw: kitowy czy może lepiej 28-105? Teleobiektywu nie zamierzam kupować. Szerokokątnego też nie. Właściwie najbardziej bym chciała mieć jeden obiektyw, że tak powiem uniwersalny. Czy ktoś może mi coś doradzić, bez odsyłania na drzewo?
Uprawnienia umieszczania postów