Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Jaki aparat

Mieszany widok

kamizelka
    Guest

Domyślnie Jaki aparat

Hej
    Proszę o radę.
    Zamierzam kupić mój pierwszy prawdziwy aparat (cyfrowy) :smile: . Dotąd używałam kodaka (pełna automatyka) oraz sporadycznie canona wypożyczanego od kolegi.
    Robię zdjęcia portretowe (i mniej portretowe) dzieci, które szybko zmieniają wyraz twarzy ??: oraz plenerowe (góry). Dojrzałam do zakupu własnego aparatu, takiego wash&go, czyli wszystko w jednym.
    Kolega zamienił już swojego analogowego canona na 350D i ponieważ sprzęcik jest nowy nie mogę go prosić o użyczenie na kilka dni, zwłaszcza że rozbudowuje go i zaraz pogubiłabym się w możliwościach. Aparat miałam w ręku, pstryknęłam kilka zdjęć, od razu wiedziałam jak się w nim poruszać i postanowiłam że kupię taki sam.
    Pożyczyłam instrukcję obsługi i wpadłam w lekką panikę.
    Żeby był pełny obraz sytuacji: decyduję się na aparat cyfrowy i kupię taki tylko raz. Wychodzę z założenia że trzeba raz a dobrze, nie mogę teraz wydać 3 tys. zł i za 2 mies. stwierdzić że właściwie potrzebuję taki za 4 tys., bo tamte 3 tys. będą do odzyskania może w połowie. Jak się szarpię to chcę mieć pewność że spełni wszystkie moje portretowo-krajobrazowe wymagania.
    Wracając do instrukcji – prawdopodobnie nigdy nie wykorzystam możliwości manualnych tego sprzętu. Czy warto tyle płacić za automat? Jasne, czasami robię zdjęcia wieczorami i potrzebna większa czułość, korci mnie wykorzystanie efektów czarno-białych czy zdjęć w jednym odcieniu, ale ustawianie bieli, czasu naświetlania, przesłony to przekracza moje możliwości.
    A jeśli 350D to jaki obiektyw: kitowy czy może lepiej 28-105? Teleobiektywu nie zamierzam kupować. Szerokokątnego też nie. Właściwie najbardziej bym chciała mieć jeden obiektyw, że tak powiem uniwersalny. Czy ktoś może mi coś doradzić, bez odsyłania na drzewo?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jesli 350D nie jest dla Twojej reki za maly, to jak najbardziej jest to dobra propozycja. zamiast obiektywu kitowego mozesz pomyslec o Tamronie 28-75/2.8. wprawdzie jest to poziom juz okolo 4,5 tys zl, ale w tej kwocie masz bardzo wszechstronny i solidny elektronicznie zestaw.

co do mozliwosci, to nie martw sie na zas. Canony sa tak przewidziane, ze mozna bez obaw pracowac w programach automatycznych a z czasem przejsc na polautomatyczne (Tv, Av) wraz z nabieraniem wiedzy i doswiadczenia.

jesli 4,5 tys. to za duzo, to pomysl o kitowym Nikonei D70. za niecale 1000zl mniej dostaniesz zestaw o troche gorszej "cyfrowosci" (slabsza matryca, ciut gorsze mozliwosci robienia zdjec w slabym swietle), ale tez niezly optycznie i bardzo wszechstronny
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A ja się z tym Tamronem chyba nie zgodzę. KIT 18-55 jednak do krajobrazów się przydaje, a portrety dzieci można świetnie uzupełnić 50/1.8 (za 400zl).

Co do zdjęć czarnobiałych, czy sepia, to polecam do tego jednak obróbkę w komputerze.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

A co panowie powiedza na sigme 18-125 przy takich wymaganiach? Dosyc uniwersalna jest
    ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    A co panowie powiedza na sigme 18-125 przy takich wymaganiach? Dosyc uniwersalna jest
    ja jestem za. mam to szklo i jako all-around jest znakomite. a jakosciowo zupelnie niezle.

tyle ze Tamron, w tej samej cenie, jest jakosciowo duzo lepszy. a ze w specyfikacji bylo powiedziane, ze szeroki kat sie nie liczy, to jednak polecam Tamrona. bo i jasniejszy i lepszy optycznie.
    www albo tez flickr

rajmund
    Guest

Domyślnie

Witam,

A co powiecie o Canon 17-85mm IS USM?
    ---
    Ja wlasnie mysle o przesiadce z Nikona 8800 na 20D (lub D70) i rozwazam rozne opcje.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rajmund
    A co powiecie o Canon 17-85mm IS USM?
    szajs. za te pieniadze mozna kupic duzo lepszy obiektyw. tak pod wzgledem jakosci optycznej, jak i swiatla.
    www albo tez flickr

rajmund
    Guest

Domyślnie

Co w takim razie bys polecil?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rajmund
    Co w takim razie bys polecil?
    zdefiniuj swoje potrzeby i wybierz odpowiadajace im obiektywy. a potem przeszukaj to forum i poczytaj o kazdym z nich.

nie ma jakiejs ogolnej rekomendacji. obiektyw sie dobiera pod zastosowania. a ze z zastosowan na zywca wynikaja kandydatury, to pozostaje przeczytac opinie uzytkowe i ew. testy.
    www albo tez flickr

rajmund
    Guest

Domyślnie

Ciekawe. To znaczy nie znajac moich potrzeb jestes w stanie powiedziec ze obiektyw jest kiepski ale na prosbe o rekomendacje stwierdzasz ze nie mozesz zarekomendowac gdyz nie znasz moich potrzeb. Jedno drugiemu zaprzecza tym bardziej ze bez zadnego uzasadnienia.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów