Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Piksele w matrycy

Jurczak
    Guest

Domyślnie Piksele w matrycy

Słuchajcie bo już się zamieszałem. Jak mam 8,2MP jak to jest że zdjęcie składa się z właśnie 8MP jeśli każdy piksel matrycy rejestruje tylko jedną składową? A właściwie zielona jest podwójnie. Zatem wg bayerowskiego schematu mam 4 miliony "zielonych" pikseli, 2 czerwonych i dwa niebieskich . Zatem jeśli poskłada sobie każdy punkt obrazu z tych czterech składowych (RGBG) to powinienem mieć zdjęcia 2MP. Czy on po prostu oblicza sobie cztery punkty obrazu z ej jednej grupki (RGBG).
    No bo jeśli matryca ma 8 Mega pikseli to powinna mieć 8 milionów punktów rejestrujących ale przecież każdy rejestruje tylko jedna składową. To jak to jest?

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Masz 8 mln pikseli. Każdy z nich składa się z kilku subpikseli. Tak więc subpixeli (czerwonych, zielonych, niebieskich) masz kilkadziesiąt milionów.
    puszka, szkieŁko i błyskotka

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurczak Zobacz posta
    No bo jeśli matryca ma 8 Mega pikseli to powinna mieć 8 milionów punktów rejestrujących ale przecież każdy rejestruje tylko jedna składową. To jak to jest?
    Rejestruje jedną, pozostałe dwie są interpolowane na podstawie tego, co zarejestrowali sąsiedzi.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A to co napisał ags można zastosować tylko do nielicznych aparatów z matrycą Foveon, ale i tam producenci wolą ściemniać i podaję liczbę pikseli x 3, czyli liczbę subpikseli.

Jurczak
    Guest

Domyślnie

Aha interpolacja od sąsiadów. Dzięki

Dopiero zaczyna

Domyślnie

poczytaj o panu Bayerze i będzie wszystko jasne

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ags Zobacz posta
    Masz 8 mln pikseli. Każdy z nich składa się z kilku subpikseli. Tak więc subpixeli (czerwonych, zielonych, niebieskich) masz kilkadziesiąt milionów.
    przestań opowiadać bajki.....żadnych subpixeli nie ma!!!
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ags Zobacz posta
    Nie jest tak różowo . Jest 8 mln pikseli (lekko ponad) i tyle reszta to filtr wielokolorowy w odpowiedniej postaci przed matrycą: .
    Jak to działa jest to nieźle opisane tutaj: http://www.nezumi.demon.co.uk/photo/bayer/bayer.htm.
    De facto piksel czuły na wszystkie kolory składa się z czterech podstawowych.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Jesli masz 8,2MPix, to tak jest i finisz.
    Uklad+Soft w aparacie dokonuja po pomiarze interpolacji kolorow i na tej podstawie uzyskujesz obraz 8MPix. Koniec i kropka

W matrycach typu FOVEON nie ma siatki Bayer'a - warstwy (o roznej grubosci) ulozono jedna nad druga i nie ma potrzeby interpolowania kolorow.

Oba typy matryc maja swoje zalety i wady - znajdziesz info na optyczne.pl/fotopolis.pl/dpreview.com. Ostatnio wpadl mi w oczy test nowego kompakta Sigmy - DP1 z matryca FOVEON (chyba na fotopolis).

W skrocie - jak dotad najlepsza matryca jest siatkowka ludzkiego oka
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie jest tak różowo . Jest 8 mln pikseli (lekko ponad) i tyle reszta to filtr wielokolorowy w odpowiedniej postaci przed matrycą: .
    Jak to działa jest to nieźle opisane tutaj: http://www.nezumi.demon.co.uk/photo/bayer/bayer.htm.
    De facto piksel czuły na wszystkie kolory składa się z czterech podstawowych.
    Ta reklama to świadomie dodana, czy forumowy automat ją wcisnął?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów