Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: DPP - profil *.icc z DPP w innym odrawiaczu (C1, UfRaw,...)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie DPP - profil *.icc z DPP w innym odrawiaczu (C1, UfRaw,...)

Jak w temacie, czy ktoś próbował załadować profil icc z DPP chociażby do CaptureOne? Wiem, że z powodzeniem (po zmianie kilku parametrów, np. gamma)można go użyć w UfRaw. Bardzo proszę o podzielenie się wrażeniami.

Strasznie brakuje mi w DPP w pełni funkcjonalnego kadrowania i narzędzi w stylu shadow-highlights Oryginalny profil w C1 v4 po delikatnym podbiciu kontrastu jest bardzo zbliżony do tego co daje DPP (style standard) - ale to jeszcze nie to. Przez pół roku używałem lightrooma i mimo,że ma chyba najlepszą kontrolę nad tonalnością zdjęcia (kontrast, jasność, światła, cienie,...) to rendering szczególnie czerwieni i zieleni totalnie mnie zniechęciły do odrawiaczy adobe.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Próbowałem używać profili z płytki canona z UFRawem, ale dają jakieś dziwne kolory... Jakieś buro-fioletowe... Może złe pliki przegrałem, ale raczej nie... Gamma i linearity raczej na to nie wpływa.

Za to dobrze pracują w ufrawie profile z C1.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Mi się udało i jestem bardzo zadowolony, chociaż zalecane stąd: http://maashoek.nl/color_profiles.html 6131 do mojego 400D dawały także opłakane rezultay. Co ciekawe "Filemon" podawał, że te właśnie pliki (6131) DPP ładuje. Update do DPP 3.2 spowodował, że "Filemon" nie podawał co DPP ładuje, czyli jego zdaniem nie ładował niczego. Dopiero update DPP do wersji 3.4 po intensywnym podglądaniu "Filemonem" naprowadził mnie, że ładuje FS, LS, NS ICC, po wniknięciu w pliki okazało się, że to 6091 czyli wypisz wymaluj według w/w stronki profil od Canona 5D, ot dziwna sprawa, ale z efektów zadowolony jestem bardzo
    Ostatnio edytowane przez Janczewski ; 17-06-2008 o 21:58 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Czy ktoś mi powie jak w capture one v.4 dodać jakiś profil? Skopiowałem do katalogu C:\Program Files\Phase One\Capture One 4\Color Profiles\DSLR pierwszy lepszy plik *.icc z DPP, ale program go nie widzi. Zresztą w C1 profile mają inne rozszerzenie - *.icm...
    Drugi pytanie to gdzie znaleźć profile DPP? Mam 400d, ale nie mogę się doszukać na dysku ani wspomnianego tu profilu 6131(podobno 400d) ani 6091(5D). Czy mam ich szukać na płytce z instalką? W katalogu C:\Program Files\Canon\Digital Photo Professional\icc ich nie ma...
    Miłego dnia
    moja www

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Drugi pytanie to gdzie znaleźć profile DPP? Mam 400d, ale nie mogę się doszukać na dysku ani wspomnianego tu profilu 6131(podobno 400d) ani 6091(5D). Czy mam ich szukać na płytce z instalką? W katalogu C:\Program Files\Canon\Digital Photo Professional\icc ich nie ma...
    Pierwsze pytanie pominę bo nie mam Captura:wink: Na dysku instalacyjnym nie doszukasz się niczego, jeżeli updatowałeś DPP to we wspomnianym katalogu też nie znajdziesz 6131, a 6091 owszem znajdziesz, ale po kolei.
    Odinstaluj DPP, zainstaluj go z dysku i wtedy w katalogu "C:\Program Files\Canon\Digital Photo Professional\icc" znajdziesz 6131.ICC dedykowany do 400D, niestety pewnie nie będziesz zadowolony z efektów zastosowania profilu, zresztą Canon też nie był, bo się z tego wycofał. Musisz przeprowadzić update DPP do wersji 3.4 link podany jest na tym forum. Po instalacji udaj się do: "C:\Program Files\Canon\Digital Photo Professional\icc" i tam odszukaj pliki FA.ICC (Faithful AdobeRGB), FS.ICC(Faithful sRGB), LA.ICC (Landscape), LS.ICC, NA.ICC (Neutral), NS.ICC, PA.ICC (Portrait), PS.ICC, SA.ICC (standard), SS.ICC. Jeżeli zajrzysz do wnętrza pliku, to zobaczysz, że scharakteryzowane są jak 6091, co podobno odpowiada EOS 5D, ale przez DPP (Canona) jest stosowany do 400D, z dużo lepszym skutkiem niż wspominany 6131.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dobra znalazłem. Dziękuję. Teraz pytanie jak to załadować do C1 Kiedyś bardzo popularne były profile Magne Nielsena (czy kogoś takiego), czy ktoś mi powie jakie one miały rozszerzenie - *.icc, czy *.icm ?
    Miłego dnia
    moja www

Uprawnienia umieszczania postów