Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Wątek: Canon 1000D / XS

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jceel Zobacz posta
    Jedyna sensowna opcja to autofokus z detekcją kontastu - wszelkie inne rozwiązania okazałyby się droższe niż cały mirror-box i mechanika
    No więc właśnie. Pytanie jak to przyspieszyć, bo np. w 450D nie jest to nadzwyczaj szybki sysytem (delikatnie mówiąc).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Było to zrobione tak:
    Natomiast przy wizjerze EVF jeśli chcieliby całkowicie wyeliminować mechanikę - w celu wtyanienia np. - to musieliby zastosować jakieś inne rozwiązanie.
    Tak się zastanawiam, czy gdyby zamiast pryzmatu były lustra (w końcu jesteśmy w wątku o 1000D), to czy nie można by upchnąć układu AF "na górze" i wyeliminować w ten sposób ruchome drugie szkło z RS... ale pewnie byłoby ciemno.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez jceel Zobacz posta
    Jedyna sensowna opcja to autofokus z detekcją kontastu - wszelkie inne rozwiązania okazałyby się droższe niż cały mirror-box i mechanika
    No więc właśnie. Pytanie jak to przyspieszyć, bo np. w 450D nie jest to nadzwyczaj szybki sysytem (delikatnie mówiąc).
    To może być szybkie - i to nawet bardzo szybkie. Problem w tym, że taki AF musi za każdym razem, gdy przesunie obiektyw, upewnić się, że przesunął w dobrą stronę. Także "myszkowanie" jest tutaj normą. A kręcenia wte i wewte taki 85L za bardzo nie lubi
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Tak się zastanawiam, czy gdyby zamiast pryzmatu były lustra (w końcu jesteśmy w wątku o 1000D), to czy nie można by upchnąć układu AF "na górze" i wyeliminować w ten sposób ruchome drugie szkło z RS... ale pewnie byłoby ciemno.
    Nie da rady, bo jest matówka... Czyli ewentualnie czujniki AF powinny być na matówce... Odległość mocowania obiektywu od czujników musi być identyczna jak do matrycy i matówki, wtedy można zrobić AF na zasadzie detekcji fazy...

cracku
    Guest

Domyślnie

Panowie! ale w zła strone kombinujęcie, nie chodziło mi o to, zebyl ustro było stałe tylko, żeby go w ogóle nie było (wiec jak zrobić AF jak w tradycyjnej lustrzance tylko bez lustra?

Aprops w tym EOS'ie 1RS to to lustro od AF nie zasłaniało troche obrazu na kliszy?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cracku Zobacz posta
    wiec jak zrobić AF jak w tradycyjnej lustrzance tylko bez lustra?
    sorry, że pytaniem na pytanie, ale jak wygląda sprawa z AF, który był w kliszowych kompaktach - zewnętrzne sensory ?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    sorry, że pytaniem na pytanie, ale jak wygląda sprawa z AF, który był w kliszowych kompaktach - zewnętrzne sensory ?
    Przeważnie działał na podczerwień (wysyłana wiązka odbijała się od najbliższego obiektu; dlatego większością kompaktów nie można było robić zdjęć przez szybę - ostrzyły na nią, a nie na to, co przesłaniała) albo jakiś dalmierz automatyczny (rzadkość). Lub po prostu szkiełko "focus free".
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Przeważnie działał na podczerwień (wysyłana wiązka odbijała się od najbliższego obiektu; dlatego większością kompaktów nie można było robić zdjęć przez szybę - ostrzyły na nią, a nie na to, co przesłaniała) albo jakiś dalmierz automatyczny (rzadkość). Lub po prostu szkiełko "focus free".
    o focus free nie mówimy :-) (chociaż jeśli dawało radę na klatce 24x36, to ja się czasami zastanawiam, po co w ogóle montują AF w cyfrowych kompaktach o kilkukrotnie mniejszej matrycy - przecież w nich jest w zasadzie totalna hiperfokalna :-))

Natomiast poruszyłem kwestię zewnętrznych sensorów AF, ponieważ istnieje aparat cyfrowy, w którym AF oparty o detekcję kontrastu został wspomożony właśnie takimi zewnętrznymi sensorami. (i z tego co pamiętam w usenecie ktoś to nawet chwalił).
    http://www.dpreview.com/reviews/CasioEXP700/
    http://www.dpreview.com/reviews/CasioEXP700/page4.asp

Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Nie da rady, bo jest matówka... Czyli ewentualnie czujniki AF powinny być na matówce... Odległość mocowania obiektywu od czujników musi być identyczna jak do matrycy i matówki, wtedy można zrobić AF na zasadzie detekcji fazy...
    O tym nie pomyślałem: matówka też nam przecież "kradnie" informację o odległości.

Panowie! ale w zła strone kombinujęcie, nie chodziło mi o to, zebyl ustro było stałe tylko, żeby go w ogóle nie było (wiec jak zrobić AF jak w tradycyjnej lustrzance tylko bez lustra?

Tak jak poniżej podaje gwozdzt?

Aprops w tym EOS'ie 1RS to to lustro od AF nie zasłaniało troche obrazu na kliszy?
    Zdaje się, że ściemniało o całą 1/3EV. Ale teraz, w dobie cyfry i naprawdę dobrych wysokich ISO, to ja bym wrócił do pomysłu w którejś z "reporterskich" wersji 1D...

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Natomiast poruszyłem kwestię zewnętrznych sensorów AF, ponieważ istnieje aparat cyfrowy, w którym AF oparty o detekcję kontrastu został wspomożony właśnie takimi zewnętrznymi sensorami. (i z tego co pamiętam w usenecie ktoś to nawet chwalił).
    Zewnętrzne mówią w którą stronę kręcić, a CCD AF podpowiada kiedy przestać

PS
    Detekcja kontrastu jest bardzo, bardzo, czuła w okolicach punktu ostrości - natomiast - oczywiście - bardzo źle sprawuje się z dala od niego przy jasnych szkłach, które mają nieładnie rozmyty bokeh

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A co tam, podywaguję i ja:
    [...]
    - brak Cf.n i korekty siły błysku: raczej oczywiste, "targetowy" klient prędzej by sobie namieszał niż w czymkolwiek pomógł
    Z drugiej strony nawet PS A540 ma korekcję błysku i ekspozycji...
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 16-05-2008 o 13:54 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    A kręcenia wte i wewte taki 85L za bardzo nie lubi
    Myślisz, że dużo osób podpinałoby 85L do 1000D?
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gacek Zobacz posta
    Myślisz, że dużo osób podpinałoby 85L do 1000D?
    Ja myślę, że będzie w kicie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów