Cytat Zamieszczone przez wrednyjaszczur Zobacz posta
czy ktos z posiadaczy 40 zauwazył w swoim sprzęcie taką przypadłość?

podczas robienia długich serii(aparat jest długo na 'chodzie') lub focenia na wysokich iso lub focenia na długich czasach na małym wyświetlaczu pojawiaja się niebiesko-fioletowo-czerwona plama(na częsci wyświetlającej wb) w sumie nie wiążą sie z tym chyba żadne inne niedogodności ale wolę zapytac bo sam niewiem czy mam się obawiać czy nie
Ta specyficzna 'plama' to raczej nie efekt długiej pracy aparatu. Ja zaobserwowałem, że jest ona widoczna bardziej przy pewnym kącie patrzenia i mocnym świetle słonecznym. Prawdopodobnie plastikowa szybka ma w tym miejscu naprężenia powstałe podczas procesu produkcji - wtryskania pod ciśnieniem. Naprężenia w ciele stałym obserwuje się pod światłem spolaryzowanym i tutaj polaryzatorami są elementy wyświetlacza LCD. Odbijające się w nim światło polaryzuje się na foliach wyświetlacza i takie przechodzi przez plastikową szybkę, co w rezultacie daje efekt lekko tęczowej plamy. Podobne zjawisko można obserwować np. na opakowaniach płyt CD/DVD, patrząc na nie pod kątem przez fotograficzny filtr Cir-Pol.