Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: 40d - problem

Mieszany widok

Bywalec Awatar tigerstyle
    Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

A ja już zdążyłem 'przytrzeć' w tym miejscu i tylko widać ryskę ale plamy niet
    Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

To ja może spróbuję wyjaśnić o co chodzi...

Wszystko związane jest z wyświetlaczem ciekłokrystalicznym i jego zasadą działania. Mianowicie wykorzystuje się tu efekt polaryzacji światła. Budowa tego małego wyświetlacza, jest akurat taka, że występuje takie zjawisko o którym autor wątku tu pisze. Jeśli ktoś ma okulary z filtrem polaryzacyjnym, bądź w ogóle jakikolwiek filtr polaryzacyjny (np taki dokręcany do obiektywu ;-)) To może również obejrzeć ten efekt w świetle żarowym... Światło słoneczne jest spolaryzowane, w związku z tym na wyświetlaczu takim możemy obserwować takie śmieszne plamy, w zależności od kąta padania promieni słonecznych efekt jest mniej, lub bardziej widoczny. Można go wzmocnić właśnie okularami, czy czymkolwiek z filtrem polaryzacyjnym...

Domyślnie

Hej!

Hehe, tez mam (miałem) tą plamkę...To znaczy raz mi sie pokazała i tak próbowałem sobie przypomniec czy czasem gdzieś nie przywaliłem puszką...
    Objawiła mi się pod wieczór, słonko było bardzo nisko, w sumie zachód, było tez chłodno wiec zwaliłem winę na temperaturę. Na drugi dzień z małym lcd było już OK, plamka zniknęła

Pzdr!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    To ja może spróbuję wyjaśnić o co chodzi...
    A to zapytam bo widzę, że Pan ma pojęcie o co chodzi. Więc gdy 'drapnięty' został element tego niby szkiełka na wyświetlaczu i tutaj plamki nie widać. Jednakże gdyby pod innym kątem spojrzeć to plamka w innym rogu może wystąpić?

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Takie plamki na wyświetlaczach to najczęściej zasługa stuknięcia czymś o wyświetlacz (sam taką uczyniłem sobie w laptopie swego czasu). Stukając mocniej, można by wyświetlacz rozlać. Ale wygląda na to, że w 40D (w 20D i 30D też? nie miałem żadnego z tych body, więc trudno mi powiedzieć) podczas montażu wyświetlacza lub szybki w obudowie występują jakieś naprężenia wyświetlacza które powodują powstawanie tej plamki. I to chyba już taka przypadłość tego modelu, skoro tylu użytkowników 40D nagle przyznało się do jej posiadania. W każdym razie nie ma co sie obawiać, że ktoś miał w łapach nasze body i przywalił o coś górnym wyświetlaczem.
    EN57D DIGITAL.

Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jceel Zobacz posta
    I to chyba już taka przypadłość tego modelu, skoro tylu użytkowników 40D nagle przyznało się do jej posiadania.
    Hej Hej hehe, mojemu 40D nic nie dolega, a nabyte zostało natychmiast po pojawieniu się . Wszystko gra. A teraz z 16-35 jest bajecznie :-)

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tigerstyle Zobacz posta
    Hej Hej hehe, mojemu 40D nic nie dolega, a nabyte zostało natychmiast po pojawieniu się . Wszystko gra. A teraz z 16-35 jest bajecznie :-)
    Za mało wytrwale wpatrujesz się w wyświetlacz, tę plamkę naprawdę trudno zauważyć. Jestem pełen podziwu dla autora wątku, że mu się to udało. ;-)
    EN57D DIGITAL.

Domyślnie

Witam!

Ja tą plamke miałem tylko raz. Na pewno nie była od stuknięcia. Stawiam na chłodny wieczór tego razu...Potwierdzam że pojawiła sie tam gdzie WB...Narazie jest OK...

Pzdr!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lokowaty Zobacz posta
    Witam!

Ja tą plamke miałem tylko raz. Na pewno nie była od stuknięcia.
    Nie od stuknięcia, lecz od naprężenia wyświetlacza przy produkcji. I ona istnieje tam cały czas. OK, EOT, bo ten wątek od początku do końca jest bzdurny.
    EN57D DIGITAL.

Domyślnie

To ja obalę teorię o chłodzie wywołującym plamkę... u mnie też coś takiego się objawiło w wekeend majowy w krakowie... Cały dzień łaziłem z aparatem i wieczorem ~20 - jeszcze było ciepło pojawiła się plamka... spytałem mojej lubej czy też to widzi, czy mi się z oczami coś porobiło ?! Nie chciało mi się wierzyć w uszkodzenie nowego w sumie aparatu... Mówiła że nie... widocznie spojrzała pod innym kątem... na drugi dzień plamki nie było więc założyłem że to ja jednak za dużo na słońcu siedziałem :-) Skoro piszecie jednak że to nie wpływa na pracę wyświetlacza to spoko :-). Przyczyna może być taka jak koledzy napisali - naprężenia szybki... W końcu obudowa ze stopu magnezu chyba jest? A metal jak to metal... lubi się rozszerzać/kurczyć pod wpływem temperatury...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów