A ja już zdążyłem 'przytrzeć' w tym miejscu i tylko widać ryskę ale plamy niet![]()
A ja już zdążyłem 'przytrzeć' w tym miejscu i tylko widać ryskę ale plamy niet![]()
Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-
To ja może spróbuję wyjaśnić o co chodzi...
Wszystko związane jest z wyświetlaczem ciekłokrystalicznym i jego zasadą działania. Mianowicie wykorzystuje się tu efekt polaryzacji światła. Budowa tego małego wyświetlacza, jest akurat taka, że występuje takie zjawisko o którym autor wątku tu pisze. Jeśli ktoś ma okulary z filtrem polaryzacyjnym, bądź w ogóle jakikolwiek filtr polaryzacyjny (np taki dokręcany do obiektywu ;-)) To może również obejrzeć ten efekt w świetle żarowym... Światło słoneczne jest spolaryzowane, w związku z tym na wyświetlaczu takim możemy obserwować takie śmieszne plamy, w zależności od kąta padania promieni słonecznych efekt jest mniej, lub bardziej widoczny. Można go wzmocnić właśnie okularami, czy czymkolwiek z filtrem polaryzacyjnym...
Hej!
Hehe, tez mam (miałem) tą plamkę...To znaczy raz mi sie pokazała i tak próbowałem sobie przypomniec czy czasem gdzieś nie przywaliłem puszką...
Objawiła mi się pod wieczór, słonko było bardzo nisko, w sumie zachód, było tez chłodno wiec zwaliłem winę na temperaturę. Na drugi dzień z małym lcd było już OK, plamka zniknęła
Pzdr!
7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
fotki
Takie plamki na wyświetlaczach to najczęściej zasługa stuknięcia czymś o wyświetlacz (sam taką uczyniłem sobie w laptopie swego czasu). Stukając mocniej, można by wyświetlacz rozlać.Ale wygląda na to, że w 40D (w 20D i 30D też? nie miałem żadnego z tych body, więc trudno mi powiedzieć) podczas montażu wyświetlacza lub szybki w obudowie występują jakieś naprężenia wyświetlacza które powodują powstawanie tej plamki. I to chyba już taka przypadłość tego modelu, skoro tylu użytkowników 40D nagle przyznało się do jej posiadania.
W każdym razie nie ma co sie obawiać, że ktoś miał w łapach nasze body i przywalił o coś górnym wyświetlaczem.
EN57D DIGITAL.
Witam!
Ja tą plamke miałem tylko raz. Na pewno nie była od stuknięcia. Stawiam na chłodny wieczór tego razu...Potwierdzam że pojawiła sie tam gdzie WB...Narazie jest OK...
Pzdr!
7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
fotki
To ja obalę teorię o chłodzie wywołującym plamkę... u mnie też coś takiego się objawiło w wekeend majowy w krakowie... Cały dzień łaziłem z aparatem i wieczorem ~20 - jeszcze było ciepło pojawiła się plamka... spytałem mojej lubej czy też to widzi, czy mi się z oczami coś porobiło ?! Nie chciało mi się wierzyć w uszkodzenie nowego w sumie aparatu... Mówiła że nie... widocznie spojrzała pod innym kątem... na drugi dzień plamki nie było więc założyłem że to ja jednak za dużo na słońcu siedziałem :-) Skoro piszecie jednak że to nie wpływa na pracę wyświetlacza to spoko :-). Przyczyna może być taka jak koledzy napisali - naprężenia szybki... W końcu obudowa ze stopu magnezu chyba jest? A metal jak to metal... lubi się rozszerzać/kurczyć pod wpływem temperatury...
40d + 17-40/4L + 70-200/4L