Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: 40d - problem

wrednyjaszczur
    Guest

Domyślnie 40d - problem

czy ktos z posiadaczy 40 zauwazył w swoim sprzęcie taką przypadłość?

podczas robienia długich serii(aparat jest długo na 'chodzie') lub focenia na wysokich iso lub focenia na długich czasach na małym wyświetlaczu pojawiaja się niebiesko-fioletowo-czerwona plama(na częsci wyświetlającej wb) w sumie nie wiążą sie z tym chyba żadne inne niedogodności ale wolę zapytac bo sam niewiem czy mam się obawiać czy nie

Coś już napisał

Domyślnie

Hej.

Ja tego problemu nie zauważylem u siebie, ale moj nowy 40D po jakiejs setce zdjec sie lekko zawiesil.
    Mianowicie nie moglem zmienic Iso. Po prostu pokretlo przestalo dzialac, nie dzialalo tez w menu. Joystik dzialal.

Nie pomoglo resetowanie ustawien, dopiero niezawodne wyjecie baterii na dluzej rozwiazalo problem.

Softu w aparacie nie zmienialem, od kupna ma wgrany najnowszy dostepny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wrednyjaszczur Zobacz posta
    czy ktos z posiadaczy 40 zauwazył w swoim sprzęcie taką przypadłość?

podczas robienia długich serii(aparat jest długo na 'chodzie') lub focenia na wysokich iso lub focenia na długich czasach na małym wyświetlaczu pojawiaja się niebiesko-fioletowo-czerwona plama(na częsci wyświetlającej wb) w sumie nie wiążą sie z tym chyba żadne inne niedogodności ale wolę zapytac bo sam niewiem czy mam się obawiać czy nie
    Ta specyficzna 'plama' to raczej nie efekt długiej pracy aparatu. Ja zaobserwowałem, że jest ona widoczna bardziej przy pewnym kącie patrzenia i mocnym świetle słonecznym. Prawdopodobnie plastikowa szybka ma w tym miejscu naprężenia powstałe podczas procesu produkcji - wtryskania pod ciśnieniem. Naprężenia w ciele stałym obserwuje się pod światłem spolaryzowanym i tutaj polaryzatorami są elementy wyświetlacza LCD. Odbijające się w nim światło polaryzuje się na foliach wyświetlacza i takie przechodzi przez plastikową szybkę, co w rezultacie daje efekt lekko tęczowej plamy. Podobne zjawisko można obserwować np. na opakowaniach płyt CD/DVD, patrząc na nie pod kątem przez fotograficzny filtr Cir-Pol.
    .

wrednyjaszczur
    Guest

Domyślnie

no własnie z tą długą pracą aparatu tez jest róznie, bo czasem widać tą plamę od razu po włączeniu aparatu a czasem moze być włączony przez 2 czy 3 godziny i nic.

czyli ze to nic powaznego???:

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Hehe, też mam tę plamkę dokładnie w tym samym miejscu i zachodziłem w głowę, czy ten mój 40D był przez kogoś kiedyś stuknięty (ale to by było dziwne, w końcu nikt przede mną w rękach go nie miał, chyba że gdzieś w fabryce...), czy może ten typ tak ma. Dzięki za uspokojenie.

A co do samej plamki, to jest ona widoczna najczęściej na zewnątrz w cieniu przy dość specyficznym świetle, więc aprawdę trudno ją zauważyć.
    EN57D DIGITAL.

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

jceel w sloncu ja też widac - zarówno na plazy w pelnym sloncu jak i w cieniu, lesie jest ona widoczna. Bynajmniej u mnie.

wrednyjaszczur także to taka przypadłosc i jak widać nie tylko u Ciebie. Najcześciej sie u mnie ona pojawia zaraz po wyciagnieciu aparatu z plecaka i odpaleniu. To tak jakby po wyciagnieciu wysietlacz zaczal odparowywac czy cos w tym rodzaju IMO. Z czasem znika...

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 14-05-2008 o 09:58

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    Najcześciej sie u mnie ona pojawia zaraz po wyciagnieciu aparatu z plecaka i odpaleniu. To tak jakby po wyciagnieciu wysietlacz zaczal odparowywac czy cos w tym rodzaju IMO.
    Elektryzuje się? Wyświetlacze LCD często tak mają...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

A tego nie wiem,może - w kazdym razie, nie przeszkadza i nie wpływa na zdjęcie czy prace z aparatem. A to najważniejsze...więc nie ma się co przejmować

Pozdrawiam

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

U mnie też się pojawia, ale już nawet zdążyłem o tym zapomnieć :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

wrednyjaszczur
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    w kazdym razie, nie przeszkadza i nie wpływa na zdjęcie czy prace z aparatem. A to najważniejsze...więc nie ma się co przejmować
    wiem ze nie przeszkadza, chciałem sie tylko upewnic ze to jednak nic złego.
    dzięki za pomoc.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów