co bez przesady? tyle mowia "pesymistyczne" tablice hiperfokalnych dla 10D. pesymistyczne, tzn. dla tych co z lupa ogladaja wydruki 60x40, albo podziwiaja pojedyncze piksele pelnych klatek.Zamieszczone przez SpydeRR
No nie wiem ja tam przy f11 ostrzone jak mowisz glebie widze, ale moze to kwestia gustuZamieszczone przez akustyk
![]()
Wg DOF Mastera:
- Ostrzenie na 2 m, F/11. Ostrosc jest od 1,63 do 2,59.
- Ostrzenie na 5 m, F/11. Ostrosc jest od 3,18 do 11,7.
- Ostrzenie na 10 m, F/11. Ostrosc jest od 4,65 do inf.
Te dane mowie chyba wszystko.
BTW przy robieniu widoczkow, to czy ta ostatnia wartosc zawsze musi byc "nieskonczonoscia" ?? Mowie o przypadkach gdzie chcemy miec wszystko ostre...
kurcze, to jak Ty to liczysz?Zamieszczone przez Polaco
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
i wklepuje tak jak leci (10D, 18mm, f/11, 2, meters)
jak byk wyswietla 0,86m - Infinity
oczywiscie nie musi. jesli nie ma odleglego planu to daleki punkt nie musi siegac nieskonczonosci.Zamieszczone przez Polaco
ale bez odleglego planu to d... nie widoczek ;-)
Ja to dobrze liczylem (mam DOF Mastera na Palma), ale zalwazylem ze mam malutki bladZamieszczone przez akustyk
nie wiedziec dlaczego mialem ustawiony tzw. Circle of confusion zupelnie inaczej (0,080) i dlatego moje wyniki wyszly inaczej. Po poprawieniu tej wartosci wszystko sie zgadza z tym co napisales
![]()
Tak mialem ustawione, sam nie wiem dlaczego, coz, wazne ze juz sie wszystko wyjasnilo i jak wszystko pojdzie dobrze to bede sie mogl zaczac wprawiac w landscape :cool:Zamieszczone przez akustyk
Musialem to sprawdzic praktycznie, bo jak wiadomo teoria z praktyka...Zamieszczone przez akustyk
A jednak! Rzeczywiscie ostro do konca.. !
Akustyk, zwracam honor i sorry za moje niedowierzanie
Naprawde zdziwiony jestem, ze ta glebia taka duza...![]()