Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 164

Wątek: Dpp 3.4.1

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zainstalowałem starego C1 v3.7. Nie ma problemów z przepałami. Coś spieprzyli w v4. Ciągnę właśnie 4.1. Ale raczej nic nie poprawili. Co za ćwoki ;-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    A gdzie tam jest korekcja ekspozycji? Ja widzę tylko suwak Jasność.
    Mógłbyś napisać czym się różni korekta ekspozycji od korekty dokonywanej za pomocą suwaka jasność ? Szukałem w internecie ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi

Być może to tylko kwestia nazewnictwa i w DPP w zakładce RAW mamy właśnie korektę ekspozycji ?
    300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek808
    Być może to tylko kwestia nazewnictwa i w DPP w zakładce RAW mamy właśnie korektę ekspozycji ?
    I tak dokładnie jest. Wystarczy porównać wyniki działania Brightness adjustment z zakładki RAW i Brigtness z zakładki RGB.
    Kiedyś tu była stopka:-)

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WaldekA Zobacz posta
    I tak dokładnie jest. Wystarczy porównać wyniki działania Brightness adjustment z zakładki RAW i Brigtness z zakładki RGB.
    Nie zgodzę się. To, co jest w DPP (w obydwu zakładkach), to przesuwanie histogramu lewo / prawo. Prawdziwa korekta ekspozycji bierze pod uwagę liniowość matrycy i konieczne korekty. Wtedy to histogram nie jest przesuwany, a jest modyfikowana stromość krzywej nakładanej na linearnego RAWa. Korekta ekspozycji najbardziej działa na cienie, najmiej na światła. W DPP nie ma takiego suwaka i trzeba sobie radzić ręcznie w trybie linearnym krzywymi.

PS. W C1 4.1 poprawili przepały. Uff ;-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

( ... )Korekta ekspozycji najbardziej działa na cienie, najmiej na światła. (...)
    W dokumentacji do lightroom jest napisane :

"exposure: Sets the overall image brightness, with a greater effect in the high values."

czyli ,że najbardziej działa na światła.

to jak to jest w końcu ?

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Nie zgodzę się. To, co jest w DPP (w obydwu zakładkach), to przesuwanie histogramu lewo / prawo. Prawdziwa korekta ekspozycji bierze pod uwagę liniowość matrycy i konieczne korekty. Wtedy to histogram nie jest przesuwany, a jest modyfikowana stromość krzywej nakładanej na linearnego RAWa. Korekta ekspozycji najbardziej działa na cienie, najmiej na światła. W DPP nie ma takiego suwaka i trzeba sobie radzić ręcznie w trybie linearnym krzywymi.

PS. W C1 4.1 poprawili przepały. Uff ;-)
    Oryginał
    Suwak Brightness w zakładce RGB max w prawo:
    Suwak Brightness adjustment w zakładce RAW max w prawo
    Moim zdaniem Brightness w RAW to korekcja ekspozycji.
    Kiedyś tu była stopka:-)

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

No to teraz je się nie zgodzę. I pluję sobie w brodę, że nie sprawdziłem poprzednio, że na zakładce RAW suwak też (tak jak na RGB) się nazywaz "Brightness" tyle, że jeszcze "adjustment". Lamersko to nazwali i trochę mnie tym zaskoczyli (nie zwróciłem na to wcześniej uwagi) zwłaszcza, że suwak działa na wartościach EV! I wg mnie to jest właśnie symulacja korekty ekspozycji w DPP i to właśnie histogram się w tym momencie przesuwa - tak jak w prawdziwej korekcie ekspozycji w aparacie. Wyraźnie nakreślono też wg jakiej krzywej wyświetlany jest obraz i jak się ma do tego histogram, tak liniowo jak i wzrokowo (przerzutka pod histogramem). Histogram również jest wyświetlany na skali EV, więc trudno sie dziwić, że symulacja korekty ekspozycji przesuwa go na boki nieliniowo. Dane i tak pobierane są do tego zawsze z RAWa czyli liniowo, a histogram jest tylko uczłowieczoną tego reprezentacją - tak jak w aparacie.

Tymczasem suwak "Brightness" na zakładce RGB opiera się juz tylko na 8 bitowej skali histogramu - już po gammie, czyli wciaż intuicyjnie dla człowieka - ale już nie pobiera danych z reszty rawa a jedynie ordynarnie ucina informacje zawężając i tak małą już rozpiętość histogramu, co niektórym być może wystarcza - wątpię. :-? Głównym narzędziem do poprawiania jasności na zakładce RGB są krzywe i to one działają tak jak chciał Kolega - czyli bez przesuwania histogramu - i to jest główne narzędzie do osiągania w DPP tego co w innych programach nazywają highlighs/shadows adj., fill light i inne takie... Nie wiadomo na jakich danych opiera się przy tym DPP - czy wciąż pobiera dane z 8-bitowej skali czy może cudownie odwołuje się tam wciąż do większej rozdzielczości tonalnej RAWa - ale w innych programach raczej też nie ma takiej pewności. ;-)

Dlatego wciąż proponuję porównania praktyczne różnych programów RAW pod kątem różnych zadań na tym samym materiale raw i najlepiej w programach w jakich macie największe doświadczenie a nie, że ktoś tam porównuje osobiście kilka programów a wiadomo, że tylko jeden mu najbardziej leży i choćby z racji doświadczenia najprędzej osiągnie w nim lepsze efekty niż w innych.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bawiłem się wczoraj tymi suwakami. Okazuje się, że... w DPP spieprzyli histogram w 1-szej zakładce. Zamiast kompresować cienie przy korekcie na "-" jest on tylko przesuwany w lewo. Stąd mój wniosek, że to nie jest korekta ekspozycji. Po wygenerowaniu JPGów próbnych i obejrzeniu histogramów w PS okazuje się jednak, że jest korekta krzywej. Czyli faktycznie - jest to korekta ekspozycji.

Strasznie dziwne narzędzie z tego DPP. Strasznie ;-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Okazuje się, że... w DPP spieprzyli histogram w 1-szej zakładce. Zamiast kompresować cienie przy korekcie na "-" jest on tylko przesuwany w lewo.
    Histogram i jego zachowanie jest w porządku, to jest histogram RAW-a ( przed nałożeniem korekty gamma) , a nie wynikowego jpeg-a tak jak w zakładce RGB.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek808 Zobacz posta
    Histogram i jego zachowanie jest w porządku, to jest histogram RAW-a ( przed nałożeniem korekty gamma) , a nie wynikowego jpeg-a tak jak w zakładce RGB.
    Czy to znaczy, że skala EV odpowiada liniowości matrycy, czy może jednak dopiero po gammie wyznaczamy EV? Kurcze, mam tyle samo argumentów za co i przeciw - ktoś pomoże?
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów