mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
JPG nie ma tu jakiś specjalnych zalet. Po prostu nie widzę różnicy przy założeniach jak w poprzednich postach
1. Raw, sharpness 0, resize, zapis jpg, w jpg sharpnes 120, zapis
2. Raw, sharpness 0, resize, zapis tif (16 bit), w tif sharpnes 120, zapis do jpg
1
2
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie ma przysłony i ogniskowej w exifie, bo to obiektyw to Nikkor 20/2.8 AIS
Ostatnio edytowane przez Wini ; 20-05-2008 o 12:07 Powód: Automerged Doublepost
Wini
Na wypadek gdyby ktoś pomyślał, że obrazki są identyczne - oto wykaz róznic (wzmocniony dla oka):
W hołdzie prestidigitatorom z JPEG (Joint Photographic Experts Group)! ;-)
Ostatnio edytowane przez ewg ; 20-05-2008 o 12:58
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Mnie z kolei bardzo ucieszyło rozpoznawanie wszystkich długich tele Canona. Pozornie są to szkła, w których nie ma co poprawiać, ale po dołączeniu Extenderów pojawia się aberracja chromatyczna, którą można teraz b. ładnie usunąć za pomocą DPP. A że jest to jakiś problem, wystarczy pooglądać zdjęcia ptaków na tle nieba robione przez najwybitniejszych polskich fotografów przyrody i nie tylko![]()
Czy DPP udostępnia jakąkolwiek regulację shadow/highlights (albo coś podobnego)? Dla łatwości z jaką uzyskuję się w nim ładne kolorki przebolałbym nienajszczęśliwszy interface, ale brak bardziej zaawansowanych opcji dotyczących korekty ekspozycji często go dyskwalifikuje...
Body, stałki, zoomik
Regulację taką możesz osiągnąć korektą ekspozycji, kontrastu i położenia skrajnych punktów krzywej na histogramie (plus krzywe na karcie RGB). Niestety aż tak proste to nie jest.