Strona 6 z 17 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 164

Wątek: Dpp 3.4.1

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Ale i tak jak pisze Janusz i zaleca Canon te slynne 300-0,3-0 - w programie canon DPP wlasnie wystrzenie z sila 2 - daje ten sam efekt co potem w PS 200-0,3-0 (ja tak uzywam). Po co tracic wiec czas potem na te opercje w PS skoro mozna od razu DPP.
    Wg mnie nie tak od razu. Lepiej przed konwersją do jpg jest w raw ustawić na 0, konwersja do jpg (oczywiście z potrzebnym resitze) i później batch jpg-ów z ustawionym wyostrzeniem.
    Wyostrzanie w DPP to nie ideał, ale nie jest takie złe.
    Wini

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Ale i tak jak pisze Janusz i zaleca Canon te slynne 300-0,3-0 - w programie canon DPP wlasnie wystrzenie z sila 2 - daje ten sam efekt co potem w PS 200-0,3-0 (ja tak uzywam). Po co tracic wiec czas potem na te opercje w PS skoro mozna od razu DPP.
    chodzi też o to, że ostrzenie powinno być ostatnim etapem obróbki, wiec o ile nic już potem nie robisz w PS, to chyba tak mozna;
    natomiast jesli planujesz dalszą obróbkę w PS, to lepiej nie ruszać ostrości przy konwersji i dopiero na koniec wyostrzyc w PS.

Kolejna sprawa - samo USM 300-0,3-0 jest tylko usunięciem rozmycia pochodzacego od filtra AA, zatem po tej operacji obiektywnie jesteś dopiero w punkcie wyjścia i w tym miejscu dopiero zaczyna się etap faktycznego wyostrzania obrazu.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja w ogóle nie wiem o co chodzi z tą ostrością. Mam ustawioną na +3 przy konwersji Raw i jest bardzo ostro, znacznie lepiej niż USM w PS. Doostrzam później tylko przy zmniejszaniu rozmiaru w PS.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A ja w ogóle nie wiem o co chodzi z tą ostrością. Mam ustawioną na +3 przy konwersji Raw i jest bardzo ostro, znacznie lepiej niż USM w PS. Doostrzam później tylko przy zmniejszaniu rozmiaru w PS.
    Robię dokładnie tak samo. Wyostrzanie w DPP nie jest złe

Khan
    Guest

Domyślnie

Witam, wczoraj po przeczytaniu tych postow wlaczylem dpp (mam starsza wersje chyba 3.2, RAWy wywoluje w Bibble) i na miniaturkach zobaczylem pewne roznice pomiedzy RAWami a JPGami (a w katalogu mialem fotki sciagniete z aparatu, w ktorym mialem nastawione wykonanie fotek RAW + JPG). Mianowice RAWy byly ostre (juz na miniaturkach) a JPG rozmyte.. czy DPP od razu sam wyostrza rawy?? szczerze myslalem ze wszelkie programy wywolujace RAWy pokazuja mi obraz surowy.. aczkolwik w aparacie mialem "ostrzenie" na 3-4... Niewiem jak jest w DPP czy wstepne ustawienia w aparacie (picture style ) maja jakikolwiek wplyw na "widok" w DPP?? a moze tzreba wpierw skonfigurowac DPP. Czy moze ktos ma jakas instrukcje stosowania DPP?? Od wczoraj zaczolem doceniac DPP i chce go bardziej poznac.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Khan Zobacz posta
    Czy moze ktos ma jakas instrukcje stosowania DPP??
    http://www.usa.canon.com/dlc/control...articleID=1228
    http://gdlp01.c-wss.com/gds/0300000506/DPP3.2_W_EN.pdf
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Khan Zobacz posta
    ... Niewiem jak jest w DPP czy wstepne ustawienia w aparacie (picture style ) maja jakikolwiek wplyw na "widok" w DPP??
    Otwórz raw w DPP. zobacz paletę narzędzi (tool palette) i porównaj ustawienia suwaków z ustawieniami w korpusie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Oczywiście, każdy robi tak, jak uważa. Polecam jednak wypróbować metodę z ostrzeniem po resitze.
    Ostatnio edytowane przez Wini ; 20-05-2008 o 09:49 Powód: Automerged Doublepost
    Wini

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    i później batch jpg-ów z ustawionym wyostrzeniem
    Zaraz... czy ja dobrze zrozumiałem, że Ty rutynowo wyostrzasz jpegi?

Nie mówię, że się nie da i przy pewnych ustwieniach można nawet nie zauważyć strat, tylko zasadniczo wyostrzony jpeg oznacza, że później musisz zapisać kolejnego, już wyostrzonego jpega (?) a to kardynalny błąd przeciwko zasadom kompresji stratnej!

Dla mnie naturalnym "pośrednikiem" do takich operacji byłby tiff (LZW)!
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Polecam jednak wypróbować metodę z ostrzeniem po resitze.
    Szukam i szukam o co chodzi z tym 'resitze' w indexie pomocy DPP. Pewnie chodzi ci o zmniejszenie - w DPP - resize.
    Ja zapisuje raczej pelny rozmiar JPG (ostrosc na 2), potem w PS w zaleznosci do jakiej odbitki robie cropy - USM ustawiam z radiusem 1,0, a do www radius 0,3.

Zasada jak najbardziej sluszna ostrzenie po cropowaniu. Ale jako punkt wyjcia prawie-zawsze mam sharpness 2 z DPP.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 20-05-2008 o 10:00

Miasto
    W-wa

Domyślnie

Pewnie chodzi ci o zmniejszenie - w DPP - resize.
    ...
    Tak, przepraszam za błąd
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Zaraz... czy ja dobrze zrozumiałem, że Ty rutynowo wyostrzasz jpegi? ...
    Oczywiście, bardzo często. Nie przeginajmy, fotki 900x600 do netu.

Co do labów, to już inna bajka, tu DPP nie używam
    Ostatnio edytowane przez Wini ; 20-05-2008 o 10:10 Powód: Automerged Doublepost
    Wini

Strona 6 z 17 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów