chodzi też o to, że ostrzenie powinno być ostatnim etapem obróbki, wiec o ile nic już potem nie robisz w PS, to chyba tak mozna;
natomiast jesli planujesz dalszą obróbkę w PS, to lepiej nie ruszać ostrości przy konwersji i dopiero na koniec wyostrzyc w PS.
Kolejna sprawa - samo USM 300-0,3-0 jest tylko usunięciem rozmycia pochodzacego od filtra AA, zatem po tej operacji obiektywnie jesteś dopiero w punkcie wyjścia i w tym miejscu dopiero zaczyna się etap faktycznego wyostrzania obrazu.
A ja w ogóle nie wiem o co chodzi z tą ostrością. Mam ustawioną na +3 przy konwersji Raw i jest bardzo ostro, znacznie lepiej niż USM w PS. Doostrzam później tylko przy zmniejszaniu rozmiaru w PS.
Witam, wczoraj po przeczytaniu tych postow wlaczylem dpp (mam starsza wersje chyba 3.2, RAWy wywoluje w Bibble) i na miniaturkach zobaczylem pewne roznice pomiedzy RAWami a JPGami (a w katalogu mialem fotki sciagniete z aparatu, w ktorym mialem nastawione wykonanie fotek RAW + JPG). Mianowice RAWy byly ostre (juz na miniaturkach) a JPG rozmyte.. czy DPP od razu sam wyostrza rawy?? szczerze myslalem ze wszelkie programy wywolujace RAWy pokazuja mi obraz surowy.. aczkolwik w aparacie mialem "ostrzenie" na 3-4... Niewiem jak jest w DPP czy wstepne ustawienia w aparacie (picture style ) maja jakikolwiek wplyw na "widok" w DPP?? a moze tzreba wpierw skonfigurowac DPP. Czy moze ktos ma jakas instrukcje stosowania DPP?? Od wczoraj zaczolem doceniac DPP i chce go bardziej poznac.
Ostatnio edytowane przez Wini ; 20-05-2008 o 09:49 Powód: Automerged Doublepost
Wini
Zaraz... czy ja dobrze zrozumiałem, że Ty rutynowo wyostrzasz jpegi?![]()
Nie mówię, że się nie da i przy pewnych ustwieniach można nawet nie zauważyć strat, tylko zasadniczo wyostrzony jpeg oznacza, że później musisz zapisać kolejnego, już wyostrzonego jpega (?) a to kardynalny błąd przeciwko zasadom kompresji stratnej!
Dla mnie naturalnym "pośrednikiem" do takich operacji byłby tiff (LZW)!
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Szukam i szukam o co chodzi z tym 'resitze' w indexie pomocy DPP. Pewnie chodzi ci o zmniejszenie - w DPP - resize.
Ja zapisuje raczej pelny rozmiar JPG (ostrosc na 2), potem w PS w zaleznosci do jakiej odbitki robie cropy - USM ustawiam z radiusem 1,0, a do www radius 0,3.
Zasada jak najbardziej sluszna ostrzenie po cropowaniu. Ale jako punkt wyjcia prawie-zawsze mam sharpness 2 z DPP.
Ostatnio edytowane przez szwayko ; 20-05-2008 o 10:00
Ostatnio edytowane przez Wini ; 20-05-2008 o 10:10 Powód: Automerged Doublepost
Wini