Pokaż wyniki od 1 do 10 z 164

Wątek: Dpp 3.4.1

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    ponieważ w RAW konwerterach po prostu nie ostrzymy...
    Ale i tak jak pisze Janusz i zaleca Canon te slynne 300-0,3-0 - w programie canon DPP wlasnie wystrzenie z sila 2 - daje ten sam efekt co potem w PS 200-0,3-0 (ja tak uzywam). Po co tracic wiec czas potem na te opercje w PS skoro mozna od razu DPP.

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Ale i tak jak pisze Janusz i zaleca Canon te slynne 300-0,3-0 - w programie canon DPP wlasnie wystrzenie z sila 2 - daje ten sam efekt co potem w PS 200-0,3-0 (ja tak uzywam). Po co tracic wiec czas potem na te opercje w PS skoro mozna od razu DPP.
    Wg mnie nie tak od razu. Lepiej przed konwersją do jpg jest w raw ustawić na 0, konwersja do jpg (oczywiście z potrzebnym resitze) i później batch jpg-ów z ustawionym wyostrzeniem.
    Wyostrzanie w DPP to nie ideał, ale nie jest takie złe.
    Wini

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    i później batch jpg-ów z ustawionym wyostrzeniem
    Zaraz... czy ja dobrze zrozumiałem, że Ty rutynowo wyostrzasz jpegi?

Nie mówię, że się nie da i przy pewnych ustwieniach można nawet nie zauważyć strat, tylko zasadniczo wyostrzony jpeg oznacza, że później musisz zapisać kolejnego, już wyostrzonego jpega (?) a to kardynalny błąd przeciwko zasadom kompresji stratnej!

Dla mnie naturalnym "pośrednikiem" do takich operacji byłby tiff (LZW)!
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    chodzi też o to, że ostrzenie powinno być ostatnim etapem obróbki, wiec o ile nic już potem nie robisz w PS, to chyba tak mozna;
    natomiast jesli planujesz dalszą obróbkę w PS, to lepiej nie ruszać ostrości przy konwersji i dopiero na koniec wyostrzyc w PS.

Kolejna sprawa - samo USM 300-0,3-0 jest tylko usunięciem rozmycia pochodzacego od filtra AA, zatem po tej operacji obiektywnie jesteś dopiero w punkcie wyjścia i w tym miejscu dopiero zaczyna się etap faktycznego wyostrzania obrazu.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uprawnienia umieszczania postów